català » anglès UK   Pronoms possessius 1


66 [seixanta-sis]

Pronoms possessius 1

-

+ 66 [sixty-six]

+ Possessive pronouns 1

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
jo – el meu I – my +
No trobo la meva clau. I c---- f--- m- k--. +
No trobo el meu bitllet. I c---- f--- m- t-----. +
   
tu – el teu yo- – y--r +
Has trobat la teva clau? Ha-- y-- f---- y--- k--? +
Has trobat el teu bitllet? Ha-- y-- f---- y--- t-----? +
   
ell – el seu he – h-s +
Saps on és la seva clau? Do y-- k--- w---- h-- k-- i-? +
Saps on és el seu bitllet? Do y-- k--- w---- h-- t----- i-? +
   
ella – el seu sh- – h-r +
Els seus diners han desaparegut. He- m---- i- g---. +
La seva targeta de crèdit també ha desaparegut. An- h-- c----- c--- i- a--- g---. +
   
nosaltres – el nostre we – o-r +
El nostre avi està malalt. Ou- g---------- i- i--. +
La nostra àvia està bé de salut. Ou- g---------- i- h------. +
   
vosaltres – el vostre yo- – y--r +
Nens, on és el vostre pare? Ch------- w---- i- y--- f-----? +
Nens, on és la vostra mare? Ch------- w---- i- y--- m-----? +
   

Llenguatge creatiu

La creativitat és avui un tret molt valorat. Tothom vol ser creatiu. A les persones creatives se les té per intel·ligents. També el nostre llenguatge hauria de ser creatiu. En un altre temps la gent intentava parlar el més correctament possible. Avui es tracta, més aviat, d'arribar a parlar el més creativament possible. La publicitat i els nous mitjans de comunicació són un exemple d'això. Ensenyen com es pot jugar amb la llengua. Durant els darrers 50 anys l'interès per la creativitat no ha fet més que augmentar sense parar. Fins i tot les investigacions s'han fixat en la qüestió. Psicòlegs, pedagogs i filòsofs investiguen els processos creatius. La creativitat es defineix com la capacitat de crear coses noves. Per tant, un llenguatge creatiu és aquell capaç de produir noves formes lingüístiques.

Que poden ser tant paraules com estructures gramaticals. En estudiar un llenguatge creatiu, els lingüistes poden arribar a saber la manera en què els idiomes canvien. No tots els individus comprenen els nous elements lingüístics. Per poder valorar la creativitat lingüística és necessari tenir coneixements. Primer s'ha de saber com és el funcionament d'una llengua. I a més cal tenir coneixements sobre el món en què viuen els parlants. Només així es pot comprendre el que ells volen dir. Pot servir d'exemple l'argot juvenil. Nens i joves inventen contínuament nous termes. Sovint, els adults no entenen aquestes paraules. Hi ha fins i tot diccionaris específics que aclareixen el lèxic del llenguatge juvenil. Però que sovint queden desfasats en el transcurs d'una generació! Amb tot, les llengües creatives poden ser apreses. Hi ha instructors que ofereixen cursos pel seu aprenentatge. La regla més important és sempre: desperta la teva veu interior!
Endevina quin idioma és!
L’_______ és una de les llengües uralianes, i per tant està relacionada amb el finès i l’hongarès. Tot i que els paral·lelismes amb l’hongarès son gairabé imperceptibles. Són molts els que pensen que l’_______ és similar al letó i al lituà, però aquesta afirmació és falsa, aquests idiomes pertanyen a grups llingüístics completament diferents. L’_______ no té gèneres gramaticals,

i per tant no diferencia entre el masculí o el femení. En canvi, compta amb 14 casos diferents. La seva ortografia no és gaire complicada. Aquesta ve determinada per la seva pronunciació. Així que és molt important practicar-lo amb un natiu. Si vols aprendre _______, necessitaràs disciplina i paciència. Als ******ans els hi agrada molt ajudar a destacar els errors que fan els parlants estrangers, però també els hi encanta conèixer gent que estigui interessada en aprendre el seu idioma!