català » anglès UK   Pronoms possessius 2


67 [seixanta-set]

Pronoms possessius 2

-

+ 67 [sixty-seven]

+ Possessive pronouns 2

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
les ulleres th- g-----s +
(Ell) ha oblidat les seves ulleres. He h-- f-------- h-- g------. +
On ha posat les seves ulleres? Wh--- h-- h- l--- h-- g------? +
   
el rellotge th- c---k +
El seu rellotge està espatllat. Hi- c---- i---- w------. +
El rellotge està enganxat a la paret. Th- c---- h---- o- t-- w---. +
   
el passaport th- p------t +
(Ell) ha perdut el seu passaport. He h-- l--- h-- p-------. +
On és el seu passaport? Wh--- i- h-- p------- t---? +
   
ells / elles – el seu th-- – t---r +
Els nens no poden trobar els seus pares. Th- c------- c----- f--- t---- p------. +
Però ja arriben els seus pares! He-- c--- t---- p------! +
   
vostè – el seu yo- – y--r +
Com va anar el seu viatge, senyor Müller? Ho- w-- y--- t---- M-. M-----? +
On és la seva dona, senyor Müller? Wh--- i- y--- w---- M-. M-----? +
   
vostè – el seu yo- – y--r +
Com va anar el seu viatge, senyora Schmidt? Ho- w-- y--- t---- M--. S----? +
On és el seu marit, senyora Schmidt? Wh--- i- y--- h------- M--. S----? +
   

La variació genètica fa possible la parla

De tots els éssers vius que habiten la Terra només l'ésser humà parla. Aquesta circumstància el distingeix d'els animals i les plantes. Per descomptat, també els animals i les plantes es comuniquen. Tanmateix, no parlen una llengua articulada. Però per què els éssers humans poden parlar? Per poder parlar calen algunes característiques orgàniques i fisiològiques. Aquests trets físics es troben tan sols a l'espècie humana. Tanmateix, això no vol dir evidentment que l'ésser humà els ha desenvolupat. En la història evolutiva no hi ha res que passi sense una raó. En algun moment de la seva història, l'home va començar a parlar. El moment en què això va succeir no se sap. Però alguna va haver de succeir el resultat final de la qual per l'ésser humà va ser la capacitat de la parla. Els investigadors creuen que va ser una mutació genètica responsable.

Els antropòlegs han comparat l'ADN de diferents éssers vius. És de sobres conegut que un determinat gen influeix en el llenguatge. Quan aquest gen està malmès, les persones en qüestió tenen problemes amb la parla. No aconsegueixen expressar-se amb claredat i la seva comprensió de les paraules és molt defectuosa. S'ha investigat aquest gen en éssers humans, micos i ratolins. En humans i chimpacés és molt similar. Només s'han detectat dues petites diferències. Però aquestes diferències es fan notar en el cervell. Juntament amb altres gens, condicionen algunes activitats cerebrals. Gràcies a aquestes activitats, els homes poden parlar mentre que els ximpanzés, en canvi, no. Amb tot, l'enigma del llenguatge humà segueix sense estar resolt. La mutació genètica per si sola no explica la capacitat de parlar. Els científics van implantar en ratolins la variació genètica dels humans. Però això no va fer que els ratolins poguessin parlar... Encara que els seus xiscles sonaven de manera diferent!
Endevina quin idioma és!
El _______ és l’idioma natiu d’aproximadament 5 milions de persones. Pertany a les llengües uralianes. Està estretament relacionat amb l’estonià, i llunyanament emparentat amb l’hongarès. Com totes les llengües uralianes, es diferència notablement de les llengües indo-germàniques. Un exemple el trobem en la seva estructura de llengua aglutinant, pel que les seves funcions gramaticals s’expressen en sufixes. Així és com sorgeixen les extenses paraules tan típiques del _______.

Una altra característica d’aquest idioma són les seves numeroses vocals. La gramàtica ******esa distigueix ******s a 15 casos diferents. També és molt important diferenciar entre els sons llargs i els curts. El _______ parlat i escrit es diferencien notablament l’un de l’altre, cosa que és menys comú en altres llengües europees. Totes aquestes característiques fan que el _______ sigui un idioma relativament difícil. A més, les seves normes llingüístiques es compleixen estrictament. La bona notícia és que es tracta d’un idioma completmanent lògic!