català » anglès UK   voler alguna cosa


71 [setanta]

voler alguna cosa

-

+ 71 [seventy-one]

+ to want something

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Què voleu? Wh-- d- y-- w--- t- d-? +
Voleu jugar a futbol? Do y-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.)? +
Voleu visitar uns amics? Do y-- w--- t- v---- f------? +
   
voler to w--t +
No vull arribar tard. I d---- w--- t- a----- l---. +
No hi vull anar. I d---- w--- t- g- t----. +
   
Vull anar a casa. I w--- t- g- h---. +
Vull quedar-me a casa. I w--- t- s--- a- h---. +
Vull estar sol / -a. I w--- t- b- a----. +
   
Vols quedar-te aquí? Do y-- w--- t- s--- h---? +
Vols menjar aquí? Do y-- w--- t- e-- h---? +
Vols dormir aquí? Do y-- w--- t- s---- h---? +
   
Vol marxar demà? Do y-- w--- t- l---- t-------? +
Vol quedar-se fins a demà? Do y-- w--- t- s--- t--- t-------? +
Vol pagar el compte demà? Do y-- w--- t- p-- t-- b--- o--- t-------? +
   
Voleu anar a la discoteca? Do y-- w--- t- g- t- t-- d----? +
Voleu anar al cinema? Do y-- w--- t- g- t- t-- c-----? +
Vols anar a la cafeteria? Do y-- w--- t- g- t- a c---? +
   

Indonèsia, un país amb moltes llengües

La República d'Indonèsia és un dels majors països del planeta. Aproximadament 240 milions de persones viuen al país insular. Molta de la seva població pertany a diferents grups ètnics. Es creu que a Indonèsia hi ha gairebé 500 grups ètnics. Aquests grups i pobles tenen diferents tradicions culturals. I per descomptat parlen molts idiomes diferents! A Indonèsia es parlen al voltant de 250 llengües. A més hi ha molts dialectes. Les llengües d'Indonèsia són classificades segons el grup ètnic. Així es parla, per exemple, l'idioma javanès o de la llengua balinesa. Aquesta enorme quantitat d'idiomes comporta naturalment problemes. Dificulten tant una economia com una administració eficients. En resposta a aquesta situació, es va establir la llengua nacional.

Des de la seva independència el 1945, la llengua oficial de l'Estat és el bahasa Indonèsia. S'ensenya a les escoles juntament amb la resta de llengües maternes. Si bé no tots els habitants d'Indonèsia en parlen. Només el 70% dels indonesis són capaços de parlar el bahasa Indonèsia. Aquest indonesi oficial és la llengua materna de ‘només’ 20 milions de persones. De manera que els nombrosos idiomes regionals encara tenen una gran importància. Pels aficionats a les llengües l'indonesi és un cas particularment interessant. Perquè aprendre indonesi té molts avantatges. La llengua es considera relativament senzilla. Les regles gramaticals s'aprenen bastant ràpid. La pronunciació se segueix fàcilment per l'escriptura. Tampoc l'ortografia és complicada. Moltes paraules indonèsies procedeixen d'altres llengües. I a més: l'indonesi serà molt aviat un dels idiomes més importants. Són suficients raons per començar a aprendre'n, oi?
Endevina quin idioma és!
L’_______ és una llengua afroasiàtica. Està estretament relacionat amb l’àrab i l’arameu, i és l’idioma natiu de més de 5 milions de persones. L’_______ modern és un idioma creat artificialment a partir del ja extinct _______ antic. El seu vocabulari i la seva gramàtica han estat adoptats d’altres idiomes. D’aquesta manera, l’_______ antic s’ha convertit en un idioma modern estàndard.

Aquest canvi llingüístic és únic en el món. El sistema semiòtic de l’_______ consisteix en un alfabet consonant. Això significa que per norma general, les vocals no s’escriuen. No té les seves pròpies lletres, els seus textos es llegeixen d’esquerra a dreta, i els seus símbols tenen uns 3000 anys d’antiguitat. Els que aprenen _______, estan aprenent al mateix temps una gran herència cultural. Proba-ho, t’encantarà!