català » anglès UK   poder fer alguna cosa


73 [setanta-tres]

poder fer alguna cosa

-

+ 73 [seventy-three]

+ to be allowed to

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Que ja pots conduir un cotxe? Ar- y-- a------ a------ t- d----? +
Que ja pots beure alcohol? Ar- y-- a------ a------ t- d---- a------? +
Que ja pots pots anar sol a l'estranger? Ar- y-- a------ a------ t- t----- a----- a----? +
   
poder ma- / t- b- a-----d +
Podem fumar aquí? Ma- w- s---- h---? +
Es pot fumar aquí? Is s------ a------ h---? +
   
Es pot pagar amb targeta de crèdit? Ma- o-- p-- b- c----- c---? +
Es pot pagar amb xec? Ma- o-- p-- b- c----- / c---- (a-.)? +
Es pot pagar només en efectiu? Ma- o-- o--- p-- i- c---? +
   
Que puc trucar? Ma- I j--- m--- a c---? +
Que puc fer una pregunta? Ma- I j--- a-- s--------? +
Que puc dir alguna cosa? Ma- I j--- s-- s--------? +
   
(Ell) no pot dormir al parc. He i- n-- a------ t- s---- i- t-- p---. +
(Ell) no pot dormir al cotxe. He i- n-- a------ t- s---- i- t-- c--. +
(Ell) no pot dormir a l'estació. He i- n-- a------ t- s---- a- t-- t---- s------. +
   
Podem seure? Ma- w- t--- a s---? +
Podem rebre la carta? Ma- w- h--- t-- m---? +
Podem pagar separadament? Ma- w- p-- s---------? +
   

Com aprèn el cervell noves paraules

Quan aprenem un lèxic nou el nostre cervell emmagatzema nou contingut. Però l'aprenentatge es produeix només a través d'una repetició contínua. La capacitat d'emmagatzematge del nostre cervell depèn de múltiples factors. Però el més important és que repetim les paraules regularment. Només aquells termes que llegim o escrivim moltes vegades es queden gravats. Es podria dir que les paraules s'arxiven com si fossin imatges. Aquest principi de l'aprenentatge també és vàlid en el cas dels primats. Els primats poden aprendre a ‘llegir’ paraules si les veuen de forma repetida. Encara que no entenguin la paraula, sí que en reconeixen la seva forma. Per parlar amb fluïdesa una llengua necessitem una gran quantitat de paraules. Per aquesta raó, hem d'organitzar bé el vocabulari. Perquè la nostra memòria funciona com un arxiu. Per trobar ràpidament una paraula hem de saber primer on buscar-la.

Pel que sempre és millor aprendre paraules en un context donat. Així pot la nostra memòria obrir en cada ocasió l'arxiu correcte. Tanmateix, fins i tot el que aprenem bé pot ser oblidat. En aquests casos, els coneixements es mouen des de la memòria activa a la passiva. Oblidar vol dir que ens desfem de la informació que no necessitem. Així el nostre cervell aconsegueix més espai per les coses més importants. Per això és fonamental activar els nostres coneixements de manera regular. Però el que ha passat a la memòria passiva no ho hem perdut per sempre. Quan veiem una paraula oblidada la recordem de nou. El que vam aprendre un cop, ho aprenem una segona vegada molt més ràpidament Si una persona vol incrementar el seu vocabulari, llavors hauria d'incrementar els seus hobbies. Perquè cadascú de nosaltres té interessos particulars. Encara que, d'altra banda, la majoria de les persones es dediquen a les mateixes coses. Però una llengua està formada per molts camps semàntics diferents. I una persona interessada en temes de política hauria de llegir també de tant en tant la premsa esportiva!
Endevina quin idioma és!
L’_______ és parlat per més de 160 milions de pesones, de les quales, uns 30 milions són parlants natius. Això és degut al fet de que viuen uns 500 grups ètnics diferents en tota ******èsia, un país que compta amb 250 idiomes distints dividits en diferents dialectes. Una varietat llingüística d’aquest tamany sol acabar generant problemes, per això s’ha implementat l’_______ com a llengua franca i s’ensenya junt amb l’idioma natiu de la regió.

Pertany a les llengües austronèsies, i està estretament lligat amb el malai, tal és així que es consideren pràcticament idèntics. Aprendre _______ té molts avantatges. Per exemple, les seves normes gramaticals no son gaire complicades. La seva ortografia també és bastant senzilla, i la seva pronunciació es basa en la seva escriptura. Moltes paraules ******èsies venen d’altres idiomes, el que fa que sigui encara més fàcil aprendre’l. A més, l’_______ es converitrà molt aviat en un dels idiomes més importants del món!