català » anglès UK   Adjectius 1


78 [setanta-vuit]

Adjectius 1

-

+ 78 [seventy-eight]

+ Adjectives 1

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
una dona gran / vella an o-- l--y +
una dona grassa a f-- l--y +
una dona curiosa a c------ l--y +
   
un cotxe nou a n-- c-r +
un cotxe ràpid a f--- c-r +
un cotxe còmode a c---------- c-r +
   
un vestit blau a b--- d---s +
un vestit vermell a r-- d---s +
un vestit verd a g---- d---s +
   
una bossa negra a b---- b-g +
una bossa marró a b---- b-g +
una bossa blanca a w---- b-g +
   
gent simpàtica ni-- p----e +
gent amable po---- p----e +
gent interessant in--------- p----e +
   
Nens encantadors lo---- c------n +
Nens maleducats ch---- c------n +
Nens ben educats we-- b------ c------n +
   

Els ordinadors poden reconstruir les paraules escoltades

Llegir la ment és un vell somni de l'home. A tots els agradaria saber el que una altra persona està pensant en un moment determinat. Aquest desig segueix sent això, un somni. Ni tan sols amb la tecnologia moderna podem llegir els pensaments. El que els altres pensen seguirà sent un misteri. Però el que sí podem saber és el que els altres senten! Això és el que ha mostrat un experiment científic. Els investigadors van aconseguir reconstruir paraules escoltades. Amb aquest propòsit van analitzar les ones cerebrals dels subjectes que van participar en l'experiment. Quan sentim alguna cosa, el nostre cervell s'activa. Es posa a processar els sons escoltats. Llavors es produeix una certa pauta d'activitat. Aquest patró pot ser registrat mitjançant uns elèctrodes.

I aquest registre també es pot processar! I a través d'un ordinador és possible convertir-lo en un patró de so. Així es pot identificar la paraula escoltada. Aquest principi funciona amb totes les paraules. Cada paraula que sentim produeix un senyal determinat. Aquest senyal està sempre relacionat amb el so de la paraula. Així que ‘només’ cal traduir-lo en un senyal acústic. Perquè si es té el patró sonor es coneix la paraula. Durant l'experiment, els subjectes van sentir autèntiques paraules i pseudoparaules. És a dir, una part de les paraules escoltades no existia. Tot i això, també aquestes paraules podien ser reconstruïdes. Les paraules conegudes podien ser expressades per un ordinador. També era possible mostrar-les simplement en un monitor. Els científics esperen ara comprendre millor els senyals lingüístics. Així que el somni de llegir la ment continua...
Endevina quin idioma és!
El _______ el parlen aproximadament uns 75 milions de persones, la majoria dels quals són de ******a del Nord i del Sud, tot i que també s’hi poden trobar algunes minories a la China i al Japó. Encara no està clar a quina família de llengües pertany. El fet de que ******a estigui dividida també es pot notar en l’idioma parlat als dos països. A ******a del Sud, per exemple, s’han adoptat moltes paraules de l’anglès. En canvi, a ******a del Nord, aquestes paraules no les coneixen.

Els idiomes estàndards d’ambdós països estàn bassats en els dialectes de les seves respectives capitals. Un altre fet curiós del _______ és la seva precisió. Per exemple, indica quina relació hi ha entre els seus parlants. Això significa que existeix una gran varietat de formes educades de dirigir-se a una persona, i molts termes diferents per els familiars i els coneguts. El sistema d’escriptura del _______ és un sistema bassat en lletres, en el que cadascuna de les lletres es combinen en síl·labes formant quadres imaginaris. Són especialment interessants les consonants, que funcionen com imatges a través de la seva forma, mostrant d’aquesta manera la posició que han d’adoptar la boca, la llengua, el paladar i la gola.