català » anglès UK   Imperatiu 1


89 [vuitanta-nou]

Imperatiu 1

-

+ 89 [eighty-nine]

+ Imperative 1

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
Ets molt mandrós – No siguis tan mandrós! Yo- a-- s- l--- – d---- b- s- l---! +
Dorms molt de temps – No dormis tant de temps. Yo- s---- f-- s- l--- – d---- s---- s- l---! +
Arribes molt tard – No vinguis tan tard! Yo- c--- h--- s- l--- – d---- c--- h--- s- l---! +
   
Rius molt fort – No riguis tan fort! Yo- l---- s- l----- – d---- l---- s- l-----! +
Parles molt baix – No parlis tan baix! Yo- s---- s- s----- – d---- s---- s- s-----! +
Beus massa – No beguis tant! Yo- d---- t-- m--- – d---- d---- s- m---! +
   
Fumes massa – No fumis tant! Yo- s---- t-- m--- – d---- s---- s- m---! +
Treballes massa – No treballis tant! Yo- w--- t-- m--- – d---- w--- s- m---! +
Condueixes molt ràpid – No condueixis tan ràpid! Yo- d---- t-- f--- – d---- d---- s- f---! +
   
Aixequi’s, senyor Müller! Ge- u-- M-. M-----! +
Assegui’s, senyor Müller! Si- d---- M-. M-----! +
Quedi’s assegut, senyor Müller! Re---- s------ M-. M-----! +
   
Tingui paciència! Be p------! +
Prengui’s temps! Ta-- y--- t---! +
Esperi un moment! Wa-- a m-----! +
   
Vagi amb compte! Be c------! +
Arribi a l’hora! Be p-------! +
No sigui estúpid! Do--- b- s-----! +
   

L'idioma xinès

El xinès és l'idioma amb més parlants del món. Encara que no existeix una única varietat de xinès. Hi ha, en realitat, múltiples llengües xineses. Forma part de la família de llengües sinotibetanes. En conjunt, són aproximadament 1.300 milions de persones les que parlen xinès. La majoria viu a la República Popular de la Xina i a Taiwan. Hi ha també molts països on viuen minories xineses. La llengua xinesa principal és el xinès oficial o normatiu. Aquesta varietat lingüística estàndard també s'anomena mandarí. El mandarí és la llengua oficial de la República Popular de la Xina. Altres idiomes xinesos són sovint considerats simplement com dialectes. També a Taiwan i Singapur es parla mandarí. El manarí és la llengua materna de 850 milions de persones.

Però la comprenen gairebé tots els parlants xinesos. Per aquesta raó, els parlants dels diferents dialectes la fan servir per comunicar-se entre si. Tots els xinesos comparteixen una mateixa escriptura. L'escriptura xinesa té una antiguitat d'entre 4.000 i 5.000 anys. Així que el xinès és l'idioma amb la tradició literària més antiga. També altres cultures d'Àsia han adoptat el sistema xinès d'escriptura. Els caràcters del xinès són més complicats que els sistemes alfabètics. Però el xinès parlat no és tan difícil. La gramàtica és relativament senzilla d'aprendre. De manera que les persones que l'aprenen poden progressar amb rapidesa. I cada vegada més persones volen aprendre xinès! Com a idioma estranger està adquirint una importància fonamental. A tot arreu s'ofereixen cursos per aprendre xinès. Així doncs: atreveix-te! El xinès serà la llengua del futur...
Endevina quin idioma és!
El _______ és una llengua romànica, i està estretament relacionat amb l’espanyol i el català. Va evolucionar del llatí vulgar que parlaven els soldats romans. El _______ europeu és l’idioma natiu d’uns 10 milions de persones. Té una gran importància a nivell mundial degut al poder colonial que ******al va excercir en el passat. Aquesta nació marítima va exportar el seu idioma a altres continents durant els segles XV i XVI.

Avui dia encara es parla en algunes regions de l’Àfrica i l’Àsia. La majoria dels països d’aquests continents solen utilitzar el _______ europeu, el qual és diferent del brasiler. El _______ brasiler té les seves pròpies particularitats i alguns inclús el consideren una variant independent. Tot i això, els parlants dels dos idiomes poden entendre’s entre ells sense problema. Junts sumen uns 240 milions de parlants de _______ en tot el món. A més de les formes estàndards, també hi existeixen al voltant d’unes 20 llengües criolles basades en aquest idioma. El ******ués s’hi troba entre les llengües més importants del món!