català » anglès UK   Els dies de la setmana


9 [nou]

Els dies de la setmana

-

+ 9 [nine]

+ Days of the week

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
el dilluns Mo---y +
el dimarts Tu----y +
el dimecres We------y +
   
el dijous Th-----y +
el divendres Fr---y +
el dissabte Sa-----y +
   
el diumenge Su---y +
la setmana th- w--k +
del dilluns al diumenge fr-- M----- t- S----y +
   
El primer dia és el dilluns. Th- f---- d-- i- M-----. +
El segon dia és el dimarts. Th- s----- d-- i- T------. +
El tercer dia és el dimecres. Th- t---- d-- i- W--------. +
   
El quart dia és el dijous. Th- f----- d-- i- T-------. +
El cinquè dia és el divendres. Th- f---- d-- i- F-----. +
El sisè dia és dissabte. Th- s---- d-- i- S-------. +
   
El setè dia és el diumenge. Th- s------ d-- i- S-----. +
La setmana té set dies. Th- w--- h-- s---- d---. +
(Nosaltres) només treballem cinc dies. We o--- w--- f-- f--- d---. +
   

Llengua artificial: L'esperanto

L'anglès és la llengua més important actualment. El seu ús serveix perquè persones de tot el món s'entenguin. Però hi ha altres llengües que també busquen aquest objectiu. Per exemple, les llengües construïdes o artificials. Les llengües artificials han estat deliberadament creades i desenvolupades. Hi ha una finalitat en la construcció d'aquestes llengües. En les llengües artificials es barregen elements de diferents llengües. Per això el seu aprenentatge hauria de resultar fàcil a la majoria de la gent. L'objectiu d'una llengua artificial és la comunicació internacional. La llengua artificial més coneguda és l'esperanto. L'esperanto va sorgir el 1887, a Varsòvia. El seu creador va ser el metge Ludwik L. Zamenhof. Zamenhof creia que els problemes de comunicació eren la causa principal de discòrdia.

Per això volia crear una llengua capaç d'unir la gent. Una llengua que permetés a tothom parlar en igualtat de condicions. El pseudònim de aquest metge era Dr. Esperanto, el doctor esperançat. Això mostra com creia el doctor en el seu somni. Però la idea d'una comprensió universal és molt més antiga. Fins avui, han estat moltes les llengües artificials creades. Sempre s'han relacionat amb objectius com la tolerància i els drets humans. L'esperanto és avui una llengua amb parlants de més de 120 països. Però l'esperanto també s'ha criticat. Perquè, per exemple, el 70% del seu lèxic procedeix de llengües romàniques. I, en qualsevol cas, es tracta d'una llengua molt influïda per la família indoeuropea. Els parlants de l'esperanto intercanvien impressions i idees en congressos i associacions. S'organitzen trobades i conferències de manera regular. Així doncs, tens ganes de sentir una mica d'esperanto? Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!
Endevina quin idioma és!
L’_______ americà pertany al grup de les llengües germàniques occidentals. Es tracta d’un dialecte nord-americà, al igual que l’_______ canadenc. Té 300 milions de parlants natius, pel que es converteix en la variant d’_______ més parlada en tot el món. És molt similar a l’_______ britànic. De fet, els parlants de ambdues variants poden comunicar-se entre ells sense cap problema. Tan sols resulta complicat quan un d’ells parla amb un accent molt tancat.

Però també tenen les seves diferències, i es troben principalment en la pronunciació, el vocabulari i l’ortografia. En molts casos, la gramàtica i la puntuació es barregen entre les dues variants. La rellevància de l’_______ ha augmentat considerablement en comparació amb la de l’_______ britànic. Això és degut a la gran influència de la indústria del cinema i la música a Amèrica del nord. Han exportat el seu idioma per tot el món durant segles. Inclús a la India i Pakistàn, que una vegada van ser colònies britàniques, estàn adoptant “americanismes" en la actualitat. Aprèn _______ americà, és l’idioma més influent del món!