català » anglès UK   Subordinades amb si


93 [noranta-tres]

Subordinades amb si

-

+ 93 [ninety-three]

+ Subordinate clauses: if

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
No sé si m’estima. I d---- k--- i- h- l---- m-. +
No sé si tornarà. I d---- k--- i- h---- c--- b---. +
No sé si em trucarà. I d---- k--- i- h---- c--- m-. +
   
Si m'estima? No ho sé. Ma--- h- d------ l--- m-? +
Si tornarà? No ho sé. Ma--- h- w---- c--- b---? +
Si em trucarà? No ho sé. Ma--- h- w---- c--- m-? +
   
Em pregunto si pensa en mi. I w----- i- h- t----- a---- m-. +
Em pregunto si en té una altra. I w----- i- h- h-- s------ e---. +
Em pregunto si menteix. I w----- i- h- l---. +
   
No sé si pensa en mi. Ma--- h- t----- o- m-? +
No sé si en té una altra. Ma--- h- h-- s------ e---? +
No sé si diu la veritat. Ma--- h- t---- m- t-- t----? +
   
Dubto que realment li agradi. I d---- w------ h- r----- l---- m-. +
Dubto que m'escrigui. I d---- w------ h---- w---- t- m-. +
Dubto que es casi amb mi. I d---- w------ h---- m---- m-. +
   
Si li agrado? No ho sé. Do-- h- r----- l--- m-? +
Si m’escriurà? No ho sé. Wi-- h- w---- t- m-? +
Si es casarà amb mi? No ho sé. Wi-- h- m---- m-? +
   

Com aprèn el cervell la gramàtica?

Comencem a aprendre la nostra llengua materna quan som nadons. Això succeeix automàticament. No ens en adonem. Però aquest aprenentatge exigeix ​​del nostre cervell una gran eficiència. Aprendre la gramàtica, per exemple, suposa molta feina. Cada dia en sent noves coses. Permanentment en rep nous estímuls. Ara bé, el cervell no pot processar cada estímul de forma individual. Ha de procedir econòmicament. Per això s'orienta cap a les regularitats. El cervell pren nota del que sent sovint. Registra la freqüència amb què una cosa apareix. Per concatenació d'exemples acaba derivant una regla gramatical.

Els nens saben si una una oració està bé o malament. Encara que no saben per què. Coneixen les regles sense haver-les après. La gent gran aprèn de forma diferent. Ja coneixen les estructures de la seva llengua materna. Aquestes estructures són la base sobre la qual es sostenen les noves regles gramaticals. Però per aprendre, els adults necessiten classes. Quan el cervell aprèn gramàtica, es construeix un sistema sòlid. Això es reflecteix bé, per exemple, amb els noms i els verbs. Els uns i els altres s'emmagatzemen en diferents regions del cervell. Són àrees cerebrals diferents les que estan actives quan es processen. També les regles simples s'aprenen de forma diferent a les regles complexes. Amb les regles complexes, són diverses les regions del cervell que treballen a la vegada. De quina manera aprèn exactament el cervell la gramàtica, és una cosa que encara no s'ha investigat. Però se sap que, en principi, es pot aprendre qualsevol gramàtica...
Endevina quin idioma és!
El _______ forma part de les llengües germàniques nòrdiques. És l’idioma natiu de 8 milions de persones, i es parla a Suècia y Finlàndia. Els _______s poden comunicar-se perfectament amb els noruecs. De fet, hi existeix un idioma híbrid que combina elements dels dos idiomes. També els és possible conversar sense problemes amb un danès. L’alfabet _______ consta de 29 lletres.

Una característica del _______ és el su peculiar sistema vocàlic, en el que les vocals llargues determinen el significat de la paraula. El to també ocupa una posició important en el _______o. Les paraules i frases ******ques són generalment curtes, i la seva gramàtica no és gaire complicada. En canvi, la seva sintaxis segueix unes normes molt estrictes. Encara que la seva estructura és bastant similar a la de l’anglès. Aníma’t a aprendre _______, no és tan difícil com sembla!