català » anglès UK   Genitiu


99 [noranta-nou]

Genitiu

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Fes un clic per veure el text:   
catalàEnglish UK
el gat de la meva amiga my g----------- c-t +
el gos del meu amic my b---------- d-g +
les joguines dels meus nens my c--------- t--s +
   
Aquest és l’abric del meu col•lega. Th-- i- m- c---------- o-------. +
Aquest és el cotxe del meu col•lega. Th-- i- m- c---------- c--. +
Aquest és el treball dels meus col•legues. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
El botó de la camisa se m’ha caigut. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
La clau del garatge no hi és. Th- g----- k-- i- g---. +
L'ordinador del cap és espatllat. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Qui són els pares de la nena? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Com arribo a la casa dels seus pares? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
La casa és al cap del carrer. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Com es diu la capital de Suïssa? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Quin és el títol d'aquest llibre? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Com es diuen els nens dels veïns? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
Quan són les vacances dels nens? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
Quines són les hores de consulta del metge? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
Quins són els horaris d'obertura del museu? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +
   

Millor concentració = millor aprenentatge

Si en volem aprendre, ens hem concentrar. Tota la nostra atenció s'ha de centrar en el que fem. La capacitat de concentració no és innata. Hem d'aprendre a concentrar-nos. Això succeeix bàsicament a la guarderia o a l'escola. Amb sis anys, els nens poden concentrar-se aproximadament durant 15 minuts. Els adolescents de catorze anys són capaços de concentrar-se el doble de temps. En les persones adultes, la fase de concentració dura prop de 45 minuts. A partir d'un cert moment la concentració disminueix. Les persones perden interès en l'objecte d'estudi. També pot passar que se sentin cansades o estressades. L'aprenentatge es fa llavors més difícil. La memòria es veu incapaç de retenir els continguts correctament.

Però és possible augmentar la concentració! És fonamental haver dormit bé abans de començar a estudiar. Qui està cansat només es pot concentrar durant poc temps. El nostre cervell comet més errors quan està cansat. També les emocions influeixen en la nostra concentració. Per aprendre eficaçment el millor és tenir un estat emocional neutre. Un excés d'emocions, siguin positives o negatives, obstaculitza un aprenentatge exitós. És clar que no sempre podem controlar la nostra situació emocional. Però podem intentar ignorar-la mentre estudiem. Qui es vulgui concentrar ha d'estar motivat. A l'hora d'aprendre cal que tinguem un objectiu davant nostre. Només llavors el nostre cervell està en condicions per concentrar-se. També és important un entorn tranquil per a una bona concentració. i no oblidis beure molta aigua durant el teu estudi, així et mantens despert... Si segueixes aquestes recomanacions segurament podràs concentrar-te durant molt de temps!
Endevina quin idioma és!
El _______ és l’idioma natiu d’aproximadament 75 milions de persones. Pertany a les llengües dravídiques, i es parla principalment al sudest de la India. És la tercera llengua més parlada de tot el país, desprès de l’hindi i el bengalí. Al principi, el _______ escrit i el parlat eren molt diferents. Inclús es podria dir que eren dos idiomes completament diferents. Amb el temps l’idioma escrit es va modernitzar per que es poguès utilitzar a qualsevol part del país.

El _______ es divideix en una gran varietat de dialectes, encara que els del nord es consideren més purs. La seva pronunciació no és precisament senzilla, pel que s’hauria de practicar amb un natiu. El _______ compta amb el seu pròpi sistema d’escriptura, el qual és una barreja entre un sistema sil·làbic i un alfabètic. Un tret destacable d’aquest sistema són les seves múltiples formes circulars, les quals són bastant comuns en els idiomes escrits de la India. Uneix-te i aprèn _______, n’hi ha molt per descobrir!