ελληνικά » αγγλικά UK   Χθες – σήμερα – αύριο


10 [δέκα]

Χθες – σήμερα – αύριο

-

+ 10 [ten]

+ Yesterday – today – tomorrow

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Χθες ήταν Σάββατο. Ye------- w-- S-------. +
Χθες πήγα σινεμά. I w-- a- t-- c----- y--------. +
Η ταινία ήταν ενδιαφέρουσα. Th- f--- w-- i----------. +
   
Σήμερα είναι Κυριακή. To--- i- S-----. +
Σήμερα δεν δουλεύω. I’- n-- w------ t----. +
Θα μείνω στο σπίτι. I’- s------ a- h---. +
   
Αύριο είναι Δευτέρα. To------ i- M-----. +
Αύριο δουλεύω πάλι. To------ I w--- w--- a----. +
Δουλεύω στο γραφείο. I w--- a- a- o-----. +
   
Ποιος είναι αυτός; Wh- i- t---? +
Αυτός είναι ο Πέτερ. Th-- i- P----. +
Ο Πέτερ είναι φοιτητής. Pe--- i- a s------. +
   
Ποια είναι αυτή; Wh- i- t---? +
Αυτή είναι η Μάρτα. Th-- i- M-----. +
Η Μάρτα είναι γραμματέας. Ma---- i- a s--------. +
   
Ο Πέτερ και η Μάρτα είναι φίλοι. Pe--- a-- M----- a-- f------. +
Ο Πέτερ είναι ο φίλος της Μάρτα. Pe--- i- M------- f-----. +
Η Μάρτα είναι η φίλη του Πέτερ. Ma---- i- P------ f-----. +
   

Υπνοπαιδεία

Οι ξένες γλώσσες ανήκουν στην γενική εκπαίδευση. Μακάρι η εκμάθησή τους να μην ήταν τόσο κουραστική! Υπάρχουν καλά νέα για όσους δυσκολεύονται να τις μάθουν. Διότι έχουμε την καλύτερη απόδοση κατά την διάρκεια του ύπνου μας! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν πολλές επιστημονικές έρευνες. Και αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ειδικότερα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Στον ύπνο επεξεργαζόμαστε τις εμπειρίες της ημέρας. Ο εγκέφαλος αναλύει τις νέες εντυπώσεις. Τα πράγματα που βιώσαμε, περνούν ξανά από το μυαλό μας. Ετσι, οι νέες πληροφορίες μονιμοποιούνται στον εγκεφαλό μας. Ιδιαιτέρα καλά αποθηκεύεται ότι συμβαίνει πριν τον ύπνο. Γι΄ αυτό, μπορεί να είναι χρήσιμο να επαναλαμβάνουμε σημαντικά πράγματα ξανά το βράδυ. Για κάθε μαθησιακό περιεχόμενο αρμόδια είναι και μια διαφορετική φάση ύπνου.

Ο ύπνος τύπου REM υποστηρίζει την ψυχοκινητική μάθηση. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν η μουσική και τα σπορ. Αντίθετα, η εκμάθηση της καθαρής γνώσης συμβαίνει στον βαθύ ύπνο. Εδώ επαναλαμβάνονται όλα όσα έχουμε μάθει. Δηλαδή ακόμα και το λεξιλόγιο και η γραμματική! Όταν μαθαίνουμε γλώσσες, ο εγκέφαλός μας δουλεύει πολύ σκληρά. Πρέπει να αποθηκεύσει νέες λέξεις και κανόνες. Κατά την διάρκεια του ύπνου γίνεται ξανά αναπαρωγή όλων αυτών. Οι ερευνητές το ονομάζουν αυτό θεωρία ''replay''. Επίσης, σημαντικό να κάνουμε καλό ύπνο. Το σώμα και το πνεύμα πρέπει να αναπαύονται επαρκώς. Μόνο τότε ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Μπορεί να πει κανείς: καλός ύπνος, καλή απόδοση μνήμης. Ενώ αναπαυόμαστε, ο εγκέφαλός μας είναι ακόμα ενεργός. Οπότε: Gute Nacht, good night, buona notte, dobrou noc!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα βρετανικά _______ είναι η μορφή των ******ών, που μιλάνε στη Μεγάλη Βρετανία. Ανήκουν στις δυτικογερμανικές γλώσσες. Είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Διαφέρουν από τα αμερικανικά _______ σε μερικά σημεία. Τα _______ θεωρούνται λοιπόν πολυκεντρική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια γλώσσα που έχει διάφορες επίσημες παραλλαγές. Οι διαφορές μπορεί να αφορούν για παράδειγμα την προφορά, το λεξιλόγιο και την ορθογραφία.

Τα βρετανικά _______ διαχωρίζονται σε πολλές διαλέκτους, που μερικές φορές είναι πολύ διαφορετικές. Για πολύ καιρό οι χρήστες διαλέκτων θεωρούνταν αμόρφωτοι και σπάνια μπορούσαν να βρούν καλές δουλειές. Σήμερα δεν είναι πια έτσι, αν και οι διάλεκτοι στη Μεγάλη Βρετανία παίζουν ακόμη μεγάλο ρόλο. Στα βρετανικά _______ υπάρχουν πολλές επιρροές από τα γαλλικά. Αυτό προέρχεται από την κατάκτηση της Μεγάλης Βρετανίας από τους Νορμανδούς το 1066. Κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας, από την άλλη, μετέφερε η Μεγάλη Βρετανία τη γλώσσα της σε άλλες ηπείρους. Έτσι έγιναν τα _______ τους τελευταίους αιώνες η πιο σημαντική γλώσσα του κόσμου … Μάθετε _______, αλλά τα αυθεντικά!