ελληνικά » αγγλικά UK   Δραστηριότητες


13 [δεκατρία]

Δραστηριότητες

-

+ 13 [thirteen]

+ Activities

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Τι κάνει η Μάρτα; Wh-- d--- M----- d-? +
Δουλεύει στο γραφείο. Sh- w---- a- a- o-----. +
Δουλεύει στον υπολογιστή. Sh- w---- o- t-- c-------. +
   
Πού είναι η Μάρτα; Wh--- i- M-----? +
Στο σινεμά. At t-- c-----. +
Βλέπει μία ταινία. Sh- i- w------- a f---. +
   
Τι κάνει ο Πέτερ; Wh-- d--- P---- d-? +
Σπουδάζει στο πανεπιστήμιο. He s------ a- t-- u---------. +
Σπουδάζει γλώσσες. He s------ l--------. +
   
Πού είναι ο Πέτερ; Wh--- i- P----? +
Στην καφετέρια. At t-- c---. +
Πίνει καφέ. He i- d------- c-----. +
   
Πού τους αρέσει να πηγαίνουν; Wh--- d- t--- l--- t- g-? +
Σε συναυλίες. To a c------. +
Τους αρέσει να ακούν μουσική. Th-- l--- t- l----- t- m----. +
   
Πού δεν τους αρέσει να πηγαίνουν; Wh--- d- t--- n-- l--- t- g-? +
Στη ντίσκο. To t-- d----. +
Δεν τους αρέσει ο χορός. Th-- d- n-- l--- t- d----. +
   

Κρεολικές γλώσσες

Γνωρίζατε ότι και στο Νότιο Ειρηνικό μιλούν γερμανικά; Είναι αλήθεια! Στις περιοχές της Παπούας-Νέα Γουινέα και στην Αυστραλία ομιλούνται τα “Δικά μας γερμανικά”. Πρόκειται για κρεολική γλώσσα. Οι κρεολικές γλώσσες προκύπτουν σε καταστάσεις γλωσσικής επαφής. Δηλαδή, όταν πολλές διαφορετικές γλώσσες συναντιούνται μεταξύ τους. Πολλές κρεολικές γλώσσες έχουν εντωμεταξύ σχεδόν εξαφανιστεί. Αλλά παγκοσμίως υπάρχουν ακόμη 15 εκατομμύρια άνθρωποι που μιλούν μια κρεολική γλώσσα. Οι κρεολικές γλώσσες είναι πάντα μητρικές γλώσσες. Αυτό διαφέρει στις γλώσσες Pidgin. Οι γλώσσες Pidgin είναι απλοποιημένα είδη γλώσσας. Χρησιμεύουν μόνο για μια τελείως απλή συνεννόηση. Οι περισσότερες κρεολικές γλώσσες προέκυψαν την εποχή της αποικιοκρατίας.

Γι΄ αυτόν το λόγο, οι κρεολικές γλώσσες συχνά βασίζονται στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Ένα χαρακτηριστικό των κρεολικών γλωσσών είναι το περιορισμένο τους λεξιλόγιο. Επίσης, οι γλώσσες αυτές έχουν την δική τους φωνητική. Η γραμματική των κρεολικών γλωσσών είναι πολύ απλοποιημένη. Οι ομιλούντες πολύ απλά αγνοούν τους σύνθετους κανόνες. Κάθε κρεολική γλώσσα αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της εθνικής ταυτότητας. Γι΄αυτόν το λόγο, υπάρχει μεγάλος όγκος λογοτεχνίας γραμμένος σ' αυτές τις γλώσσες. Για τους γλωσσολόγους οι κρεολικές γλώσσες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Διότι δείχνουν πως οι γλώσσες αναπτύσσονται και ξαναχάνονται. Μέσα από τις κρεολικές γλώσσες μπορεί να παρακολουθήσει κανείς την ανάπτυξη μιας γλώσσας.. Επίσης αποδεικνύουν ότι μια γλώσσα μπορεί να αλλάξει και να προσαρμοστεί. Η επιστήμη που ασχολείται με τις κρεολικές γλώσσες ονομάζεται κρεολιστική. Μια από τις πιο γνωστές φράσεις στην κρεολική γλώσσα προέρχεται από την Τζαμάικα. Ο Μπομπ Μάρλεϋ την έκανε παγκοσμίως διάσημη - μήπως την γνωρίζετε; Είναι No woman, no cry! (=No, woman, don't cry! Όχι, γυναίκα, μην κλαίς!)
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ είναι η μητρική γλώσσα περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανήκουν στις Φιννοουγγρικές γλώσσες. Με τα εσθονικά έχουν στενή συγγένεια ενώ με τα ουγγρικά μακρινή. Ως Ουραλική γλώσσα διαφέρει πολύ από τις ινδογερμανικές γλώσσες. Ένα παράδειγμα για αυτό είναι η συγκολλητική δομή της γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι οι γραμματικές λειτουργίες εκφράζονται διαμέσου καταληκτικών συλλαβών. Έτσι προκύπτουν οι μακριές λέξεις, οι οποίες είναι τυπικές για τη ******ή γλώσσα.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό των ******ών είναι τα πολλά φωνήεντα. Η ******ή γραμματική έχει 15 διαφορετικές πτώσεις. Αναφορικά με τον τονισμό, είναι σημαντικό να διαχωρίζονται ξεκάθαρα τα μακρά από τα βραχέα. Ο γραπτός και ο προφορικός λόγος των ******ών διαφέρουν αρκετά. Σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο εμφανές. Όλα αυτά δεν κάνουν τα _______ ιδιαίτερα εύκολα … Όλοι οι κανόνες τηρούνται με συνέπεια. Και η ομορφιά στα _______ είναι ότι έχουν απόλυτη λογική!