ελληνικά » αγγλικά UK   Φρούτα και τρόφιμα


15 [δεκαπέντε]

Φρούτα και τρόφιμα

-

+ 15 [fifteen]

+ Fruits and food

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Έχω μία φράουλα. I h--- a s---------. +
Έχω ένα ακτινίδιο κι ένα πεπόνι. I h--- a k--- a-- a m----. +
Έχω ένα πορτοκάλι και ένα γκρέιπφρουτ. I h--- a- o----- a-- a g---------. +
   
Έχω ένα μήλο και ένα μάνγκο. I h--- a- a---- a-- a m----. +
Έχω μία μπανάνα και έναν ανανά. I h--- a b----- a-- a p--------. +
Φτιάχνω μία φρουτοσαλάτα. I a- m----- a f---- s----. +
   
Τρώω ένα τοστ. I a- e----- t----. +
Τρώω ένα τοστ με βούτυρο. I a- e----- t---- w--- b-----. +
Τρώω ένα τοστ με βούτυρο και μαρμελάδα. I a- e----- t---- w--- b----- a-- j--. +
   
Τρώω ένα σάντουιτς. I a- e----- a s-------. +
Τρώω ένα σάντουιτς με μαργαρίνη. I a- e----- a s------- w--- m--------. +
Τρώω ένα σάντουιτς με μαργαρίνη και ντομάτα. I a- e----- a s------- w--- m-------- a-- t-------. +
   
Χρειαζόμαστε ψωμί και ρύζι. We n--- b---- a-- r---. +
Χρειαζόμαστε ψάρι και μπριζόλες. We n--- f--- a-- s-----. +
Χρειαζόμαστε πίτσα και μακαρόνια. We n--- p---- a-- s--------. +
   
Τι άλλο χρειαζόμαστε; Wh-- e--- d- w- n---? +
Χρειαζόμαστε καρότα και ντομάτες για τη σούπα. We n--- c------ a-- t------- f-- t-- s---. +
Πού υπάρχει σούπερ μάρκετ; Wh--- i- t-- s----------? +
   

Μέσα ενημέρωσης και γλώσσα

Η γλώσσα μας επηρεάζεται και από τα μέσα ενημέρωσης. Ιδιαιτέρα τα καινούρια μέσα ενημέρωσης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο εδώ. Μέσα από τα sms, email, και chat αναπτύχθηκε μια δική τους γλώσσα. Φυσική αυτή η γλώσσα των μέσων ενημέρωσης είναι διαφορετική σε κάθε χώρα. Ορισμένα χαρακτηριστικά όμως είναι κοινά σε όλες τις γλώσσες των μέσων ενημέρωσης. Ιδίως η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική για εμάς τους χρήστες. Ακόμη και με γραπτά μηνύματα θέλουμε η επικοινωνία να είναι σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ανταλλαγή πληροφοριών με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Επομένως προσπαθούμε να αναπαράξουμε μια πραγματική συνομιλία. Έτσι, η γλώσσα μας αποκτάει προφορικό χαρακτήρα. Λέξεις ή φράσεις συχνά συντομεύονται. Οι κανόνες γραμματικής ή τα σημεία στίξης παραλείπονται τις περισσότερες φορές. Η ορθογραφία μας είναι πιο χαλαρή και οι προθέσεις συχνά λείπουν τελείως.

Στη γλώσσα των μέσων ενημέρωσης τα συναισθήματα εκφράζονται πολύ σπάνια με λέξεις. Εδώ προτιμούμε την χρήση των επονομαζόμενων emoticons. Πρόκειται για σύμβολα που δείχνουν πώς αισθανόμαστε την συγκεκριμένη στιγμή. Επίσης υπάρχουν ξεχωριστοί κώδικες για τα sms και αργκό για την επικοινωνία μέσω chat. Για αυτόν το λόγο η γλώσσα των μέσων ενημέρωσης είναι πολύ περιορισμένη. Όμως όλοι οι χρήστες την χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο. Οι μελέτες δείχνουν ότι η εκπαίδευση και η ευφυΐα δεν έχουν σημασία. Ειδικά σε νέους ανθρώπους αρέσει η χρήση της γλώσσας των μέσων ενημέρωσης. Για αυτό κάποιοι κρίνουν ότι η γλώσσα μας κινδυνεύει. Η επιστήμη βλέπει το φαινόμενο με λιγότερη απαισιοδοξία. Διότι τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν πως πρέπει να γράψουν κάθε φορά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η γλώσσα των μέσων ενημέρωσης έχει και πλεονεκτήματα. Διότι μπορεί να αναπτύξει τις γλωσσικές ικανότητες και τη δημιουργικότητα στα παιδιά. Και: Σήμερα γράφουμε πάλι περισσότερο - όχι μεν γράμματα, αλλά email! Και χαιρόμαστε για αυτό!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τα ******ά. Η ******ή γλώσσα ανήκει στις νοτιοκαυκάσιες γλώσσες. Γράφονται με το δικό τους γραφικό σύστημα, τη ******ή αλφαβήτα. Αυτή η γραφή έχει 33 γράμματα. Έχουν την ίδια σειρά με την ελληνική αλφαβήτα. Η ******ή γραφή όμως προέρχεται μάλλον από τα αραμαϊκά. Τυπικό για τα ******ά είναι τα πολλά σύμφωνα, τα οποία μπορούν να ακολουθούν το ένα το άλλο.

Για τους ξένους μερικές ******ές λέξεις είναι δύσκολο να προφερθούν. Ακόμη και η γραμματική δεν είναι τόσο απλή. Περιέχει πολλά στοιχεία τα οποία δεν υπάρχουν σε καμία άλλη γλώσσα. Το ******ό λεξιλόγιο μαρτυρά πολλά για την ιστορία του Καυκάσου. Περιέχει πολλές λέξεις από άλλες γλώσσες. Σε αυτές τις γλώσσες ανήκουν πχ τα ελληνικά, τα περσικά, τα αραβικά, τα ρωσικά και τα τουρκικά. Το ιδιαίτερο στα ******ά είναι η μακρά τους παράδοση … Τα ******ά συγκαταλέγονται στις παλιότερες ακόμη ζωντανές παραδοσιακές γλώσσες της γής!