ελληνικά » αγγλικά UK   Κουβεντούλα 2


21 [είκοσι ένα]

Κουβεντούλα 2

-

+ 21 [twenty-one]

+ Small Talk 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Από πού είστε; Wh--- d- y-- c--- f---? +
Από τη Βασιλεία. Fr-- B----. +
Η Βασιλεία βρίσκεται στην Ελβετία. Ba--- i- i- S----------. +
   
Να σας συστήσω τον κύριο Müller; Ma- I i-------- M-. M-----? +
Είναι αλλοδαπός. He i- a f--------. +
Μιλάει πολλές γλώσσες. He s----- s------ l--------. +
   
Έρχεστε πρώτη φορά εδώ; Ar- y-- h--- f-- t-- f---- t---? +
Όχι, ήμουνα και πέρυσι εδώ. No- I w-- h--- o--- l--- y---. +
Αλλά μόνο για μία βδομάδα. On-- f-- a w---- t-----. +
   
Πώς σας φαίνεται η χώρα μας; Ho- d- y-- l--- i- h---? +
Πολύ ωραία. Οι άνθρωποι είναι πολύ συμπαθείς. A l--. T-- p----- a-- n---. +
Και το τοπίο μου αρέσει. An- I l--- t-- s------- t--. +
   
Τι δουλειά κάνετε; Wh-- i- y--- p---------? +
Είμαι μεταφραστής. I a- a t---------. +
Μεταφράζω βιβλία. I t-------- b----. +
   
Είστε μόνος / μόνη εδώ; Ar- y-- a---- h---? +
Όχι, η γυναίκα μου / ο άντρας μου είναι επίσης εδώ. No- m- w--- / m- h------ i- a--- h---. +
Και εκεί είναι τα δύο μου παιδιά. An- t---- a-- m- t-- c-------. +
   

Ρομανικές γλώσσες

Για 700 εκατομμύρια ανθρώπους η μητρική τους γλώσσα είναι μια ρομανική. Για αυτό οι ρομανικές γλώσσες θεωρούνται από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως. Οι ρομανικές γλώσσες ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια. Όλες οι ρομανικές γλώσσες προέρχονται από τα λατινικά. Αυτό σημαίνει ότι προέρχονται από την γλώσσα της Ρώμης. Η βάση για όλες τις σημερινές ρομανικές γλώσσες είναι τα λαϊκά λατινικά. Δηλαδή τα λατινικά των μεταγενέστερων χρόνων της αρχαιότητας. Τα λαϊκά λατινικά διαδόθηκαν στην Ευρώπη μέσω της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μέσα από αυτά αναπτύχθηκαν οι ρομανικές γλώσσες και οι διάλεκτοι. Τα λατινικά από μόνα τους είναι μια γλώσσα της Ιταλίας. Συνολικά υπάρχουν περίπου 15 ρομανικές γλώσσες. Ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί . Συχνά είναι ασαφές αν πρόκειται για ξεχωριστές γλώσσες ή μόνο διαλέκτους.

Εντωμεταξύ μερικές ρομανικές γλώσσες έχουν εξαφανισθεί. Υπάρχουν όμως και νέες γλώσσες που βασίζονται στις ρομανικές γλώσσες. Οι λεγόμενες κρεολικές γλώσσες. Σήμερα τα ισπανικά είναι η σημαντικότερη ρομανική γλώσσα. Την ομιλούν πάνω από 380 εκατομμύρια στον κόσμο. Για τους επιστήμονες οι ρομανικές γλώσσες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Γιατί η ιστορία αυτών των γλωσσών είναι καλά καταγεγραμμένη. Εδώ και 2500 χρόνια υπάρχουν λατινικά ή ρομανικά γραπτά. Βάση αυτών, οι γλωσσολόγοι εξετάζουν την προέλευση της κάθε γλώσσας. Έτσι, μπορούν να ερευνηθούν οι κανόνες με τους οποίους αναπτύσσεται η γλώσσα. Πολλά από αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφερθούν και σε άλλες γλώσσες. Η γραμματική των ρομανικών γλωσσών είναι δομημένη με παρόμοιο τρόπο. Κυρίως όμως, το λεξιλόγιο των γλωσσών έχει πολλές ομοιότητες. Όταν μιλάμε μια ρομανική γλώσσα, μπορούμε εύκολα να μάθουμε άλλη μία. Ευχαριστούμε τα λατινικά!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Η ******ική ανήκει σίγουρα στις πιο εντυπωσιακές γλώσσες. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ενδιαφέρον ειδικά το γραφικό της σύστημα. Αποτελείται από κινεζικά ιδεογράμματα και δύο συλλαβικά αλφάβητα. Οι πολλές διάλεκτοι είναι χαρακτηριστικές για τα _______. Αυτές διαφέρουν η μία από την άλλη σε μερικά σημεία πολύ έντονα. Μπορεί να συμβεί, δύο χρήστες της γλώσσας από διαφορετικές περιοχές να μην καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον. Τα _______ έχουν μελωδικό τονισμό.

Έτσι όταν κάποιος θέλει να τονίσει μια λέξη, δεν μιλάει δυνατότερα. Τροποποιεί τον τονισμό. Περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν _______. Οι περισσότεροι από αυτούς ζούν, φυσικά, στην Ιαπωνία. Αλλά επίσης στη Βραζιλία και στη βόρεια Αμερική υπάρχουν μεγάλες ομάδες χρηστών της ******ικής. Αυτοί είναι οι απόγονοι Ιαπώνων μεταναστών. Γνήσιοι χρήστες των ******ικών ως δεύτερη γλώσσα δεν υπάρχουν πολλοί πια. Αλλά ακριβώς αυτό θα πρέπει να μας παρακινήσει να μάθουμε αυτήν την συναρπαστική γλώσσα!