ελληνικά » αγγλικά UK   Κουβεντούλα 3


22 [είκοσι δύο]

Κουβεντούλα 3

-

+ 22 [twenty-two]

+ Small Talk 3

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Καπνίζετε; Do y-- s----? +
Παλιότερα ναι. I u--- t-. +
Αλλά τώρα δεν καπνίζω πια. Bu- I d---- s---- a------. +
   
Θα σας ενοχλήσει αν καπνίσω; Do-- i- d------ y-- i- I s----? +
Όχι, σε καμία περίπτωση. No- a--------- n--. +
Αυτό δεν με ενοχλεί. It d------ d------ m-. +
   
Θα πιείτε κάτι; Wi-- y-- d---- s--------? +
Ένα κονιάκ; A b-----? +
Όχι, προτιμώ μια μπύρα. No- p--------- a b---. +
   
Ταξιδεύετε πολύ; Do y-- t----- a l--? +
Ναι, τις περισσότερες φορές είναι επαγγελματικά ταξίδια. Ye-- m----- o- b------- t----. +
Αλλά τώρα είμαστε εδώ για διακοπές. Bu- n-- w---- o- h------. +
   
Τι ζέστη! It-- s- h--! +
Ναι, σήμερα πράγματι κάνει πολλή ζέστη. Ye-- t---- i--- r----- h--. +
Ας βγούμε στο μπαλκόνι. Le--- g- t- t-- b------. +
   
Αύριο θα γίνει εδώ ένα πάρτι. Th----- a p---- h--- t-------. +
Θα έρθετε και εσείς; Ar- y-- a--- c-----? +
Ναι, είμαστε και εμείς καλεσμένοι. Ye-- w---- a--- b--- i------. +
   

Γλώσσα και γραφή

Κάθε γλώσσα εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Όταν μιλάμε εκφράζουμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Και εκείνη την ώρα δεν τηρούμε πάντα τους κανόνες της γλώσσας μας. Χρησιμοποιούμε μια δική μας γλώσσα, την καθομιλουμένη. Στο γραπτό λόγο είναι διαφορετικά. Εδώ φαίνονται όλοι οι κανόνες της γλώσσας μας. Η γραφή είναι αυτό που κάνει μια γλώσσα αυθεντική. Κάνει τη γλώσσα ορατή. Μέσω της γραφής μεταδίδεται η γνώση χιλιάδων ετών. Γι' αυτό η γραφή είναι το θεμέλιο κάθε ανεπτυγμένου πολιτισμού. Η πρώτη μορφή γραφής εφευρέθηκε πάνω από 5.000 χρόνια πριν. Αυτή ήταν η σφηνοειδής γραφή των Σουμερίων. Την χάραζαν σε πλάκες από πηλό.

Η σφηνοειδής γραφή χρησιμοποιήθηκε για τρεις χιλιετίες. Για περίπου τόσο καιρό χρησιμοποιήθηκαν και τα ιερογλυφικά των αρχαίων Αιγυπτίων. Μαζί της ασχολήθηκαν αμέτρητοι επιστήμονες. Τα ιερογλυφικά είναι μια σχετικά σύνθετη γραφή. Παρόλα αυτά, ο λόγος για τον οποίον εφευρέθηκαν είναι μάλλον απλός. Η αρχαία Αίγυπτος ήταν ένα τεράστιο βασίλειο με πολλούς κατοίκους. Η καθημερινή ζωή και κυρίως η οικονομία έπρεπε να οργανωθούν. Υπήρχε ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των φόρων και λογαριασμών. Για αυτόν το σκοπό οι αρχαίο Αιγύπτιοι δημιούργησαν τα γραφικά τους σύμβολα. Αντιθέτως, τα αλφαβητικά συστήματα γραφής προέρχονται από τους Σουμέριους. Κάθε γραφή φανερώνει πολλά για τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν. Εκτός αυτού, κάθε έθνος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά στην γραφή του. Δυστυχώς η γραφή με το χέρι χάνεται σταδιακά. Η σύγχρονη τεχνολογία την καθιστά σχεδόν περιττή. Για αυτό λοιπόν: Μην μιλάτε μόνο, γράψτε και κάτι!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στην οικογένεια των δραβιδικών γλωσσών. Αυτές κυρίως μιλούνται στη νότια Ινδία. Τα _______ δεν έχουν συγγενική σχέση με τις ινδοάριες γλώσσες της βόρειας Ινδίας. Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν τα _______ ως μητρική γλώσσα. Είναι μία από τις 22 αναγνωρισμένες επίσημες γλώσσες της Ινδίας. Τα _______ είναι μια συγκολλητική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι οι γραμματικές λειτουργίες εκφράζονται με προσφύματα.

Η γλώσσα διαχωρίζεται σε τέσσερις τοπικές ομάδες διαλέκτων. Όταν μιλούν οι χρήστες, δεν μαρτυρούν μόνο από πού έρχονται. Από τον τρόπο που μιλούν, μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει από ποιά κοινωνική τάξη προέρχονται. Τα προφορικά και τα γραπτά _______ είναι πολύ διαφορετικά. Και όπως πολλές άλλες ινδικές γλώσσες, τα _______ έχουν τη δική τους γραφή. Αυτή είναι ένα μείγμα από αλφαβήτα και συλλαβική γραφή. Αποτελείται από πολλούς στρογγυλούς χαρακτήρες, που είναι τυπικό για τις νοτιοϊνδικές γραφές Και η εκμάθηση αυτών των όμορφων γραμμάτων είναι διασκεδαστική …