ελληνικά » αγγλικά UK   Στην πόλη


25 [είκοσι πέντε]

Στην πόλη

-

+ 25 [twenty-five]

+ In the city

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Θέλω να πάω στον σταθμό του τρένου. I w---- l--- t- g- t- t-- s------. +
Θέλω να πάω στο αεροδρόμιο. I w---- l--- t- g- t- t-- a------. +
Θέλω να πάω στο κέντρο της πόλης. I w---- l--- t- g- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.). +
   
Πώς θα πάω στον σταθμό του τρένου; Ho- d- I g-- t- t-- s------? +
Πώς θα πάω στο αεροδρόμιο; Ho- d- I g-- t- t-- a------? +
Πώς θα πάω στο κέντρο της πόλης; Ho- d- I g-- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
   
Χρειάζομαι ένα ταξί. I n--- a t---. +
Χρειάζομαι έναν χάρτη της πόλης. I n--- a c--- m--. +
Χρειάζομαι ξενοδοχείο. I n--- a h----. +
   
Θα ήθελα να νοικιάσω ένα αυτοκίνητο. I w---- l--- t- r--- a c--. +
Ορίστε η πιστωτική μου κάρτα. He-- i- m- c----- c---. +
Ορίστε το δίπλωμά μου. He-- i- m- l------ / l------ (a-.). +
   
Τι μπορεί να δει κανείς στην πόλη; Wh-- i- t---- t- s-- i- t-- c---? +
Πηγαίνετε στην παλιά πόλη. Go t- t-- o-- c---. +
Κάντε μία περιήγηση στην πόλη. Go o- a c--- t---. +
   
Πηγαίνετε στο λιμάνι. Go t- t-- h------ / h----- (a-.). +
Κάντε μία περιήγηση στο λιμάνι. Go o- a h------ / h----- (a-.) t---. +
Ποια άλλα αξιοθέατα υπάρχουν; Ar- t---- a-- o---- p----- o- i-------? +
   

Σλαβικές γλώσσες

300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σλαβική μητρική γλώσσα. Οι σλαβικές γλώσσες ανήκουν στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Υπάρχουν περίπου 20 σλαβικές γλώσσες. Η πιο σημαντική σλαβική γλώσσα είναι τα ρωσικά. Πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν ρωσικά σαν μητρική γλώσσα. Ακολουθούν τα πολωνικά και τα ουκρανικά με κάπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους να τις ομιλούν σαν μητρική γλώσσα. Στην γλωσσολογία, υπάρχουν κατηγορίες στις σλαβικές γλώσσες. Υπάρχουν οι δυτικές σλαβικές, οι ανατολικές σλαβικές και οι νότιες σλαβικές γλώσσες. Οι δυτικές σλαβικές γλώσσες είναι τα πολωνικά, τα τσεχικά και τα σλοβακικά. Τα ρωσικά, τα ουκρανικά και τα λευκορωσικά είναι οι ανατολικές σλαβικές γλώσσες. Οι νότιες σλαβικές γλώσσες είναι τα σερβικά, τα κροατικά και τα βουλγαρικά. Επιπλέον υπάρχουν πολλές ακόμη σλαβικές γλώσσες. Αλλά αυτές ομιλούνται από σχετικά μικρό αριθμό ατόμων.

Οι σλαβικές γλώσσες προέρχονται από μια κοινή πρωτόγλωσσα. Μέσα από αυτήν αναπτύχθηκαν οι διάφορες μεμονωμένες γλώσσες σχετικά αργά. Είναι, επομένως, νεότερες από τις γερμανικές και ρομανικές γλώσσες. Πολλές λέξεις του σλαβικού λεξιλογίου μοιάζουν μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στο ότι χωρίστηκαν μεταξύ τους σχετικά αργά. Από επιστημονική άποψη, οι σλαβικές γλώσσες είναι συντηρητικές. Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν ακόμη πολλές παλιές δομές. Άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν χάσει αυτήν την παλιά μορφή. Γι' αυτόν το λόγο, οι σλαβικές γλώσσες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους ερευνητές. Μελετώντας τις, μπορεί κανείς να καταλάβει τις πρωιμότερες γλώσσες. Οι ερευνητές προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να ξαναφτιάξουν τα ινδοευρωπαϊκά. Το χαρακτηριστικό των σλαβικών γλωσσών είναι τα λίγα φωνήεντα. Εκτός αυτού, έχουν πολλούς ήχους που δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες. Ειδικά οι Δυτικοευρωπαίοι έχουν για αυτόν τον λόγο συχνά προβλήματα με την προφορά. Αλλά μην ανησυχείτε - όλα θα πάνε καλά! Στα Πολωνέζικα: Wszystko będzie dobrze!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ είναι μία νοτιοσλαβική γλώσσα. Συγγενεύουν στενά με τα σερβικά, τα βοσνικά και τα μαυροβουνικά. Οι χρήστες αυτών των γλωσσών μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους χωρίς προβλήματα. Γι' αυτό πολλοί γλωσσολόγοι είναι της γνώμης ότι τα _______ δεν είναι ξεχωριστή γλώσσα. Την θεωρούν ως μία από τις πολλές παραλλαγές των σερβο******ικών. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλούν _______. Η γλώσσα γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες.

Συμπεριλαμβανομένων και μερικών ειδικών χαρακτήρων, η ******ική αλφαβήτα αποτελείται από 30 γράμματα. Η ορθογραφία συνάδει με την προφορά των λέξεων. Αυτό ισχύει επίσης για λέξεις, που παραλαμβάνονται από άλλες γλώσσες. Ο τονισμός των λέξεων στα _______ είναι μελωδικός. Αυτό σημαίνει ότι ο τονισμός των συλλαβών είναι σημαντικός για την τονικότητα. Η γραμματική έχει επτά πτώσεις και δεν είναι πάντα τόσο απλή. Αξίζει όμως να μάθει κανείς την ******ική γλώσσα. Η Κροατία είναι πραγματικά ένας πανέμορφος προορισμός διακοπών!