ελληνικά » αγγλικά UK   Στο τρένο


34 [τριάντα τέσσερα]

Στο τρένο

-

+ 34 [thirty-four]

+ On the train

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Αυτό είναι το τρένο για Βερολίνο; Is t--- t-- t---- t- B-----? +
Πότε αναχωρεί το τρένο; Wh-- d--- t-- t---- l----? +
Πότε φτάνει το τρένο στο Βερολίνο; Wh-- d--- t-- t---- a----- i- B-----? +
   
Με συγχωρείτε, μπορώ να περάσω; Ex---- m-- m-- I p---? +
Νομίζω πως αυτή είναι η θέση μου. I t---- t--- i- m- s---. +
Νομίζω πως κάθεστε στην θέση μου. I t---- y----- s------ i- m- s---. +
   
Πού είναι η κλινάμαξα; Wh--- i- t-- s------? +
Η κλινάμαξα είναι στο πίσω μέρος του τρένου. Th- s------ i- a- t-- e-- o- t-- t----. +
Και πού είναι το εστιατόριο του τρένου; – Στο μπροστινό μέρος. An- w---- i- t-- d----- c--? – A- t-- f----. +
   
Μπορώ να κοιμηθώ κάτω; Ca- I s---- b----? +
Μπορώ να κοιμηθώ στην μέση; Ca- I s---- i- t-- m-----? +
Μπορώ να κοιμηθώ πάνω; Ca- I s---- a- t-- t--? +
   
Πότε φτάνουμε στα σύνορα; Wh-- w--- w- g-- t- t-- b-----? +
Πόσο διαρκεί το ταξίδι μέχρι το Βερολίνο; Ho- l--- d--- t-- j------ t- B----- t---? +
Το τρένο έχει καθυστέρηση; Is t-- t---- d------? +
   
Έχετε κάτι να διαβάσετε; Do y-- h--- s-------- t- r---? +
Μπορεί κανείς να φάει και να πιει κάτι εδώ; Ca- o-- g-- s-------- t- e-- a-- t- d---- h---? +
Με ξυπνάτε σας παρακαλώ στις 7:00; Co--- y-- p----- w--- m- u- a- 7 o------? +
   

Τα μωρά διαβάζουν τα χείλη!

Όταν τα μωρά θέλουν να μάθουν να μιλάνε, κοιτάζουν τους γονείς τους στο στόμα. Αυτό το ανακάλυψαν ερευνητές της αναπτυξιακής ψυχολογίας. Τα μωρά αρχίζουν να διαβάζουν τα χείλη από την ηλικία των 6 μηνών. Έτσι μαθαίνουν πως πρέπει να σχηματίζουν τα χείλη τους για να παράγουν ήχους. Τα μωρά στην ηλικία του ενός έτους ήδη καταλαβαίνουν μερικές λέξεις. Από αυτή την ηλικία, ξεκινούν να κοιτάζουν τους ανθρώπους ξανά στα μάτια. Έτσι αποκτούν πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Κοιτάζοντας τα μάτια μπορούν να καταλάβουν αν οι γονείς τους είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι. Έτσι μαθαίνουν να γνωρίζουν τον κόσμο των συναισθημάτων. Όταν τους μιλούν σε μια ξένη γλώσσα, η κατάσταση παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τότε τα μωρά αρχίζουν ξανά να διαβάζουν τα χείλη. Έτσι μαθαίνουν να σχηματίζουν και ξένους ήχους. Για αυτό όταν μιλάμε σε βρέφη, πρέπει πάντα να τα κοιτάζουμε.

Εκτός αυτού και ο διάλογος είναι απαραίτητος για την γλωσσική ανάπτυξη των βρεφών. Οι γονείς επαναλαμβάνουν πολύ συχνά αυτό που λένε τα μωρά. Και έτσι τα μωρά παίρνουν μια απάντηση σε αυτό που είπαν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά. Αντιλαμβάνονται τότε ότι γίνονται κατανοητά. Αυτή η επιβεβαίωση τα παροτρύνει περαιτέρω. Συνεχίζουν να διασκεδάζουν μαθαίνοντας την ομιλία. Επομένως δεν αρκεί όταν ένα μωρό ακούει ηχογραφημένα αρχεία. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα μωρά μπορούν πραγματικά να διαβάσουν τα χείλη. Κατά τη διάρκεια πειραμάτων, έδειχναν στα μικρά παιδιά ταινίες χωρίς ήχο. Αυτές οι ταινίες ήταν στη μητρική γλώσσα των μωρών και σε ξένες γλώσσες. Τα παιδιά παρακολουθούσαν τις ταινίες που ήταν στη δική τους γλώσσα για περισσότερη ώρα. Επίσης ήταν πολύ πιο συγκεντρωμένα. Πάντως, οι πρώτες λέξεις των μωρών είναι παγκοσμίως οι ίδιες. ‘Μαμά’ και ‘μπαμπά’ - αυτό προφέρεται εύκολα σε όλες τις γλώσ
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις δυτικοσλαβικές γλώσσες. Είναι μητρική γλώσσα για περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί ζουν κυρίως στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Πολωνοί μετανάστες μετέφεραν τη γλώσσα τους και σε άλλες ηπείρους. Έτσι, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, που μιλούν _______. Με αυτόν τον τρόπο, είναι μαζί με τα ρωσικά η συχνότερα ομιλούμενη σλαβική γλώσσα. Τα _______ έχουν στενή συγγένεια με τα τσεχικά και τα σλοβακικά.

Η σύγχρονη λόγια ******ική γλώσσα προέκυψε από διάφορες διαλέκτους. Σήμερα όμως δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διάλεκτοι, επειδή οι περισσότεροι Πολωνοί χρησιμοποιούν την επίσημη γλώσσα. Η ******ική αλφαβήτα χρησιμοποιεί λατινικούς χαρακτήρες και έχει 35 γράμματα. Τονίζεται πάντα η παραλήγουσα συλλαβή της λέξης. Η γραμματική έχει επτά πτώσεις και τρία γραμματικά γένη. Σχεδόν κάθε κατάληξη κλίνεται. Έτσι τα _______ δεν θεωρούνται από τις ευκολότερες γλώσσες ... Σύντομα όμως θα είναι μια από τις σημαντικότερες γλώσσες της Ευρώπης!