ελληνικά » αγγλικά UK   Στο αεροδρόμιο


35 [τριάντα πέντε]

Στο αεροδρόμιο

-

+ 35 [thirty-five]

+ At the airport

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Θα ήθελα να κλείσω ένα εισιτήριο για Αθήνα. I’- l--- t- b--- a f----- t- A-----. +
Είναι απευθείας πτήση; Is i- a d----- f-----? +
Παρακαλώ μία θέση σε παράθυρο, στον τομέα των μη καπνιστών. A w----- s---- n----------- p-----. +
   
Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την κράτησή μου. I w---- l--- t- c------ m- r----------. +
Θα ήθελα να ακυρώσω την κράτησή μου. I w---- l--- t- c----- m- r----------. +
Θα ήθελα να αλλάξω την κράτησή μου. I w---- l--- t- c----- m- r----------. +
   
Πότε είναι η επόμενη πτήση για Ρώμη; Wh-- i- t-- n--- f----- t- R---? +
Υπάρχουν ακόμα δύο ελεύθερες θέσεις; Ar- t---- t-- s---- a--------? +
Όχι, έχουμε μόνο μία ελεύθερη θέση. No- w- h--- o--- o-- s--- a--------. +
   
Πότε προσγειωνόμαστε; Wh-- d- w- l---? +
Πότε φτάνουμε; Wh-- w--- w- b- t----? +
Πότε φεύγει λεωφορείο για το κέντρο της πόλης; Wh-- d--- a b-- g- t- t-- c--- c----- / c----- (a-.)? +
   
Αυτή είναι η βαλίτσα σας; Is t--- y--- s-------? +
Αυτή είναι η τσάντα σας; Is t--- y--- b--? +
Αυτές είναι οι αποσκευές σας; Is t--- y--- l------? +
   
Πόσες αποσκευές μπορώ να πάρω; Ho- m--- l------ c-- I t---? +
Είκοσι κιλά. Tw---- k----. +
Τι, μόνο είκοσι κιλά; Wh--? O--- t----- k----? +
   

Η μάθηση αλλάζει τον εγκέφαλο

Όταν αθλούμαστε πολύ σχηματίζουμε το σώμα μας. Προφανώς όμως μπορούμε να προπονήσουμε και το μυαλό μας. Αυτό σημαίνει πως για να μάθουμε καλά ξένες γλώσσες, δε χρειάζεται μόνο ταλέντο. Η συχνή εξάσκηση είναι εξίσου σημαντική. Διότι η εξάσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά τις δομές του εγκεφάλου. Εννοείται πως ένα ιδιαίτερο ταλέντο στις ξένες γλώσσες, υπάρχει πάντα εκ γενετής. Παρόλα αυτά, η εντατική εξάσκηση μπορεί να αλλάξει συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου. Ο όγκος του κέντρου του λόγου στον εγκέφαλο αυξάνεται. Επίσης, στους ανθρώπους που εξασκούνται πολύ, τα νευρικά κύτταρα αλλάζουν. Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αλλάζει. Η πεποίθηση ήταν: Ότι δεν μαθαίνεται στην παιδική ηλικία, δεν μαθαίνεται ποτέ. Οι ερευνητές του ανθρώπινου εγκεφάλου, όμως συμπέραναν κάτι τελείως διαφορετικό. Κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο εγκέφαλός μας μένει ενεργός για μια ζωή.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι λειτουργεί σαν μυς. Γι΄αυτόν το λόγο μπορεί να απαπτυχθεί και σε μεγάλη ηλικία. Όλα τα νέα δεδομένα επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος έχει εξασκηθεί, επεξεργάζεται νέα δεδομένα πολύ καλύτερα Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά. Αυτή η αρχή ισχύει το ίδιο τόσο για νέους όσο και για ηλικιωμένους ανθρώπους. Αλλά δεν πρέπει απαραίτητα να μελετάμε για να προπονήσουμε το μυαλό μας. Και η ανάγνωση είναι μια πολύ καλή εξάσκηση. Ειδικά η υψηλή λογοτεχνία επιδρά θετικά στο κέντρο του λόγου. Αυτό σημαίνει ότι το λεξιλόγιό μας αυξάνεται. Επιπλέον, βελτιώνεται η αίσθησή μας για την γλώσσα. Είναι ενδιαφέρον, ότι η γλώσσα δεν επεξεργάζεται μόνο από το κέντρο του λόγου. Νέα δεδομένα επεξεργάζονται και από την κέντρο ελέγχου των κινήσεων. Για αυτό είναι σημαντικό να κρατάμε συχνά όλο τον εγκέφαλο σε εγρήγορση. Για αυτό λοιπόν: Άσκηση στο σώμα σας ΚΑΙ τον εγκέφαλό σας.
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Έχουν στενή συγγένεια με τα ισπανικά και τα καταλανικά. Προέκυψε από τη δημώδη λατινική γλώσσα των Ρωμαίων στρατιωτών. Για περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους τα ευρωπαϊκά _______ είναι μητρική γλώσσα. Είναι όμως επίσης και μία από τις σημαντικότερες γλώσσες του κόσμου ... Αυτό οφείλεται στο ότι η Πορτογαλία ήταν στο παρελθόν αποικιακή δύναμη. Κατά τον 15ο και 16ο αιώνα αυτό το ναυτικό έθνος πήγε τη γλώσσα του σε άλλες ηπείρους.

Σε μερικά σημεία της Αφρικής και της Ασίας μιλούν ακόμη _______. Οι εν λόγω χώρες έχουν ισχυρό γλωσσικό προσανατολισμό στο ευρωπαϊκό πρότυπο. Στη Βραζιλία είναι αλλιώς. Η γλώσσα που ομιλείται εκεί έχει μερικές ιδιορρυθμίες και θεωρείται ως ξεχωριστή παραλλαγή. Παρ' όλα αυτά κατά κανόνα οι Πορτογάλοι συνεννοούνται με τους Βραζιλιάνους καλά. Συνολικά σε όλον τον κόσμο περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν _______. Εκτός αυτού υπάρχουν περίπου 20 κρεολικές γλώσσες, οι οποίες βασίζονται στα _______. Τα _______ ανήκουν σήμερα στις παγκόσμιες γλώσσες.