ελληνικά » αγγλικά UK   Καθ’ οδόν


37 [τριάντα επτά]

Καθ’ οδόν

-

+ 37 [thirty-seven]

+ En route

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Πάει με τη μηχανή. He d----- a m--------. +
Πάει με το ποδήλατο. He r---- a b------. +
Πάει με τα πόδια. He w----. +
   
Πάει με το πλοίο. He g--- b- s---. +
Πάει με την βάρκα. He g--- b- b---. +
Πάει κολυμπώντας. He s----. +
   
Είναι επικίνδυνα εδώ; Is i- d-------- h---? +
Είναι επικίνδυνο να κάνεις ωτοστόπ μόνος; Is i- d-------- t- h-------- a----? +
Είναι επικίνδυνο να πηγαίνεις για περίπατο τη νύχτα; Is i- d-------- t- g- f-- a w--- a- n----? +
   
Έχουμε χαθεί. We g-- l---. +
Είμαστε σε λάθος δρόμο. We--- o- t-- w---- r---. +
Πρέπει να γυρίσουμε πίσω. We m--- t--- a-----. +
   
Πού μπορεί κανείς να παρκάρει εδώ; Wh--- c-- o-- p--- h---? +
Υπάρχει εδώ χώρος στάθμευσης / πάρκινγκ; Is t---- a p------ l-- h---? +
Για πόσο μπορεί κανείς να παρκάρει εδώ; Ho- l--- c-- o-- p--- h---? +
   
Κάνετε σκι; Do y-- s--? +
Ανεβαίνετε με το τελεφερίκ; Do y-- t--- t-- s-- l--- t- t-- t--? +
Μπορεί κανείς να δανειστεί εδώ εξοπλισμό για σκι; Ca- o-- r--- s--- h---? +
   

Συνομιλίες με τον εαυτό μας

Όταν κάποιος μιλάει με τον εαυτό του, δίνει περίεργη εντύπωση σε αυτούς που τον ακούνε. Κι όμως, σχεδόν όλοι μιλάμε με τον εαυτό μας τακτικά. Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι αυτό το κάνουν περισσότερο από 95% των ενηλίκων. Τα παιδιά μιλούν με τον εαυτό τους σχεδόν πάντα την ώρα που παίζουν. Επομένως η συνομιλία με τον εαυτό μας είναι κάτι απολύτα φυσιολογικό. Πρόκειται απλά για μια ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας. Και έχει πολλά πλεονεκτήματα αν το κάνεις πού και πού! Διότι μέσω της συνομιλίας οργανώνονται οι σκέψεις μας. Όταν μιλάμε με τον εαυτό μας η εσωτερική μας φωνή βγαίνει στην επιφάνεια. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σκεφτόμαστε δυνατά. Ειδικά οι αφηρημένοι άνθρωποι, μιλούν συχνά με τον εαυτό τους. Στην περίπτωσή τους, ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου είναι λιγότερο ενεργό. Για αυτό είναι λιγότερο οργανωμένοι.

Συνομιλώντας με τον εαυτό τους μπορούν να βάλουν μια σειρά στις πράξεις τους. Επίσης, οι συνομιλίες με τον εαυτό μας μπορούν να μας βοηθήσουν να πάρουμε αποφάσεις. Και είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να αποβάλλουμε το στρες. Οι συνομιλίες με τον εαυτό μας βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και μας κάνουν πιοπαραγωγικούς. Διότι όταν προφέρουμε κάτι δυνατά, διαρκεί περισσότερο από το να το σκεφτούμε μόνο. Με την ομιλία συνειδητοποιούμε καλύτερα τις σκέψεις μας. Ένα δύσκολο πρόβλημα λύνεται πιο εύκολα, όταν μιλάμε με τον εαυτό μας. Αυτό το έχουν δείξει διάφορα πειράματα. Μέσω της συνομιλίας με τον εαυτό μας μπορούμε επίσης να πάρουμε θάρρος. Πολλοί αθλητές μιλούν με τον εαυτό τους για να του δώσουν κίνητρο. Δυστυχώς μιλάμε με τον εαυτό μας κυρίως σε δύσκολες καταστάσεις Γι΄αυτό θα έπρεπε πάντα να προσπαθούμε να τα εκφράζουμε όλα θετικά. Και πρέπει να επαναλαμβάνουμε συχνά αυτό που επιθυμούμε. Έτσι, μπορούμε μέσω της ομιλίας να επηρεάζουμε θετικά τις πράξεις μας. Δυστυχώς όμως αυτό λειτουργεί μόνο όταν παραμένουμε ρεαλιστές!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες της ανατολής. Είναι μητρική γλώσσα για περίπου 28 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί ζούν κυρίως στη Ρουμανία και στη Μολδαβία. Τα _______ είναι η επίσημη γλώσσα και για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Αλλά και στη Σερβία και στην Ουκρανία υπάρχουν μεγάλες κοινότητες που μιλούν _______. Τα _______ προέκυψαν από τα λατινικά. Οι Ρωμαίοι κατείχαν δύο επαρχίες γύρω από την περιοχή του ποταμού Δούναβη.

Τα _______ έχουν τη στενότερη συγγένεια με τα ιταλικά. Οι Ρουμάνοι μπορούν γι' αυτό να καταλαβαίνουν τους Ιταλούς αρκετά καλά. Το αντίθετο δεν ισχύει πάντα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα _______ έχουν πολλές σλαβικές λέξεις. Επίσης και το φωνητικό σύστημα έχει επηρεασθεί από το γειτονικό σλαβικό γλωσσικό περιβάλλον. Στην ******ική αλφαβήτα υπάρχουν γι' αυτό μερικoί ειδικοί χαρακτήρες. Τα _______ γράφονται έτσι όπως προφέρονται. Και επιδεικνύουν πολλές ομοιότητες με πολύ παλιές λατινικές δομές … Ακριβώς αυτό κάνει την ανακάλυψη αυτής της γλώσσας τόσο συναρπαστική!