ελληνικά » αγγλικά UK   Στο σχολείο


4 [τέσσερα]

Στο σχολείο

-

+ 4 [four]

+ At school

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Πού είμαστε; Wh--- a-- w-? +
Είμαστε στο σχολείο. We a-- a- s-----. +
Έχουμε μάθημα. We a-- h----- c---- / a l-----. +
   
Αυτοί είναι οι μαθητές. Th--- a-- t-- s----- c-------. +
Αυτή είναι η δασκάλα. Th-- i- t-- t------. +
Αυτή είναι η τάξη. Th-- i- t-- c----. +
   
Τι κάνουμε; Wh-- a-- w- d----? +
Μαθαίνουμε. We a-- l-------. +
Μαθαίνουμε μία γλώσσα. We a-- l------- a l-------. +
   
Εγώ μαθαίνω αγγλικά. I l---- E------. +
Εσύ μαθαίνεις ισπανικά. Yo- l---- S------. +
Αυτός μαθαίνει γερμανικά. He l----- G-----. +
   
Εμείς μαθαίνουμε γαλλικά. We l---- F-----. +
Εσείς μαθαίνετε ιταλικά. Yo- a-- l---- I------. +
Αυτοί μαθαίνουν ρωσικά. Th-- l---- R------. +
   
Το να μαθαίνεις γλώσσες είναι ενδιαφέρον. Le------ l-------- i- i----------. +
Θέλουμε να καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους. We w--- t- u--------- p-----. +
Θέλουμε να μιλάμε με τους ανθρώπους. We w--- t- s---- w--- p-----. +
   

Ημέρα της μητρικής γλώσσας

Αγαπάτε την μητρική σας γλώσσα; Τότε πρέπει να τη γιορτάζετε στο μέλλον! Και μάλιστα στις 21 Φεβρουαρίου! Αυτή είναι η Διεθνής Μέρα της Μητρικής Γλώσσας Από το 2000 και μετά την γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Αυτό το έχει καθιερώσει η UNESCO. Η UNESCO είναι ένας Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Ασχολείται με θέματα επιστήμης, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Η UNESCO προσπαθεί να προστατεύσει την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι γλώσσες αποτελούν κι αυτές μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για αυτό πρέπει να προστατεύονται, να καλλιεργούνται και να προωθούνται. Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την γλωσσική πολυμορφία. Υπολογίζεται ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περίπου 6.000 με 7.000 γλώσσες.

Οι μισές από αυτές, ωστόσο, απειλούνται με εξαφάνιση. Κάθε δύο εβδομάδες, μια γλώσσα χάνεται για πάντα. Όμως κάθε γλώσσα αποτελεί έναν τεράστιο θησαυρό γνώσεων. Στις γλώσσες μαζεύονται οι γνώσεις των λαών. Η ιστορία ενός έθνους αντικατοπτρίζεται στη γλώσσα του. Επίσης, οι εμπειρίες και οι παραδόσεις μεταβιβάζονται μέσω της γλώσσας. Γι' αυτό και η μητρική γλώσσα αποτελεί μέρος της εθνικής ταυτότητας του κάθε λαού. Όταν εξαφανίζεται μια γλώσσα, δεν χάνονται μονο λέξεις. Στις 21 Φεβρουαρίου γίνεται λόγος για όλα αυτά. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν την σημασία που έχουν οι γλώσσες. Και πρέπει να σκεφτούν τι μπορούν να κάνουν για να διασώσουν τις γλώσσες. Δείξτε επομένως στη γλώσσα σας ότι είναι σημαντική για εσάς! Θα μπορούσατε ίσως να της φτιάξετε ένα γλυκό? Και να την διακοσμήσετε με ωραία γράμματα από ζαχαρόπαστα. Στη μητρική σας γλώσσα, φυσικά!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα ******κά είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα. Τη μιλούν κυρίως στη Βεσνία και Ερζεγοβίνη Αλλά επίσης στη Σερβία, στην Κροατία, στην ΠΓΜΔ και στο Μαυροβούνιο υπάρχουν ομάδες χρηστών της γλώσσας αυτής. Για περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθτώπους τα ******κά είναι μητρική γλώσσα. Μοιάζουν πολύ με τα κροατικά και τα σερβικά. Το λεξιλόγιο, ο ορθογραφία και η γραμματική δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου. Όποιος μιλάει ******κά, μπορεί να καταλάβει πολύ καλά τους Σέρβους και τους Κροάτες.

Για αυτό το λόγο η θέση της ******κής γλώσσας συζητείται συχνά. Μερικοί γλωσσολόγοι αμφιβάλλουν αν τα ******κά είναι καν μια ξεχωριστή γλώσσα. Ισχυρίζονται ότι είναι μια εθνική παραλλαγή της σερβοκροατικής γλώσσας. Οι πολλές ξένες επιρροές στα ******κά παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η περιοχή αυτή για πολύ καιρό ανήκε μια στην Ανατολή και μία στη Δύση. Για αυτό το λόγο υπάρχουν στο λεξιλογιό της πολλοί αραβικοί, τούρκκοι και περσικοί όροι. Αυτό για τις σλάβικες γλώσσες είναι πολύ σπάνιο. Αυτό κάνει τα ******κά τόσο μοναδικά.