ελληνικά » αγγλικά UK   Προσανατολισμός


41 [σαράντα ένα]

Προσανατολισμός

-

+ 41 [forty-one]

+ Where is ... ?

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Πού είναι το γραφείο τουρισμού; Wh--- i- t-- t------ i---------- o-----? +
Μπορείτε να μου δώσετε έναν χάρτη της πόλης; Do y-- h--- a c--- m-- f-- m-? +
Μπορεί κανείς να κρατήσει ένα δωμάτιο εδώ; Ca- o-- r------ a r--- h---? +
   
Πού είναι η παλιά πόλη; Wh--- i- t-- o-- c---? +
Πού είναι ο καθεδρικός ναός; Wh--- i- t-- c--------? +
Πού είναι το μουσείο; Wh--- i- t-- m-----? +
   
Πού μπορεί να αγοράσει κανείς γραμματόσημα; Wh--- c-- o-- b-- s-----? +
Πού μπορεί να αγοράσει κανείς λουλούδια; Wh--- c-- o-- b-- f------? +
Πού μπορεί να αγοράσει κανείς εισιτήρια; Wh--- c-- o-- b-- t------? +
   
Πού είναι το λιμάνι; Wh--- i- t-- h------ / h----- (a-.)? +
Πού είναι η αγορά; Wh--- i- t-- m-----? +
Πού είναι το παλάτι; Wh--- i- t-- c-----? +
   
Πότε αρχίζει η ξενάγηση; Wh-- d--- t-- t--- b----? +
Πότε τελειώνει η ξενάγηση; Wh-- d--- t-- t--- e--? +
Πόσο διαρκεί η ξενάγηση; Ho- l--- i- t-- t---? +
   
Θα ήθελα έναν γερμανόφωνο ξεναγό. I w---- l--- a g---- w-- s----- G-----. +
Θα ήθελα έναν ιταλόφωνο ξεναγό. I w---- l--- a g---- w-- s----- I------. +
Θα ήθελα έναν γαλλόφωνο ξεναγό I w---- l--- a g---- w-- s----- F-----. +
   

Διεθνής γλώσσα τα αγγλικά

Τα αγγλικά είναι η πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως. Όμως η μητρική γλώσσα των περισσότερων ανθρώπων είναι η μανδαρινική, δηλαδή η επίσημη κινεζική γλώσσα. Τα αγγλικά είναι η μητρική γλώσσα ''μόνο'' 350 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ωστόσο, τα αγγλικά έχουν μια πολύ μεγάλη επιρροή σε άλλες γλώσσες. Από τα μέσα του 20ού αιώνα έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη των ΗΠΑ σε υπερδύναμη. Σε πολλές χώρες, τα αγγλικά είναι η πρώτη ξένη γλώσσα στο σχολείο. Οι Διεθνείς Οργανισμοί χρησιμοποιούν τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα. Επίσης σε πολλές χώρες τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα ή η γλώσσα συνεννόησης. Πιθανόν όμως άλλες γλώσσες να αναλάβουν σύντομα αυτόν τον ρόλο. Τα αγγλικά ανήκουν στις δυτικές γερμανικές γλώσσες. Έτσι υπάρχει στενή συγγένεια με γλώσσες όπως τα γερμανικά. Τα τελευταία 1.000 χρόνια όμως η γλώσσα έχει αλλάξει πολύ.

Η παλιά αγγλική γλώσσα είχε κλιτικό σύστημα. Οι περισσότερες καταλήξεις με γραμματική λειτουργία έχουν πλέον εξαφανιστεί. Έτσι τα αγγλικά σήμερα ανήκουν στις απομονωμένες γλώσσες. Αυτός ο τύπος γλώσσας μοιάζει περισσότερο με τα κινεζικά παρά με τα γερμανικά. Στο μέλλον η αγγλική γλώσσα θα απλοποιηθεί περισσότερο. Τα ανώμαλα ρήματα μάλλον θα εξαφανιστούν. Σε σύγκριση με άλλες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες τα αγγλικά είναι απλά. Όμως η αγγλική ορθογραφία είναι πολύ δύσκολη. Αυτό οφείλεται στο ότι ο τρόπος της γραφής και η αντίστοιχη προφορά διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Η ορθογραφία των αγγλικών παραμένει ίδια εδώ και αιώνες. Η προφορά, όμως έχει αλλάξει πολύ. Με αποτέλεσμα να γράφουμε σήμερα όπως μιλούσαν το 1400 μ.Χ. Υπάρχουν επίσης πολλές ανωμαλίες στην προφορά. Μόνο για τον συνδυασμό των γραμμάτων ‘-ough’ υπάρχουν 6 διαφορετικές εκδοχές! Κάντε μόνοι σας το τεστ! Thorough , thought , through , rough , bough , cough .
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις δυτικοσλαβικές γλώσσες. Είναι η μητρική γλώσσα για περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουν στενή συγγένεια με τα γειτονικά τσεχικά. Αυτό οφείλεται στο κοινό τους παρελθόν ως Τσεχο******ία. Το λεξιλόγιο των δύο γλωσσών είναι κατά μεγάλο μέρος πανομοιότυπο. Οι διαφορές αφορούν πάνω από όλα το φωνητικό σύστημα. Τα _______ δημιουργήθηκαν το 10ο αιώνα με τη μορφή περισσότερων διαλέκτων.

Επί μακρόν επηρεάστηκαν από γειτονικές γλώσσες. Η σημερινή λόγια γλώσσα καθιερώθηκε μόλις τον 19ο αιώνα. Γι' αυτό σε σύγκριση με τα τσεχικά, μερικά στοιχεία μπόρεσαν να απλοποιηθούν. Οι πολλές διαφορετικές διάλεκτοι, όμως, έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Τα _______ γράφονται με την λατινική αλφαβήτα. Και είναι η γλώσσα που καταλαβαίνουν ευκολότερα οι άλλοι χρήστες σλαβικών γλωσσών … Θα μπορούσε να πεί κανείς, ότι τα _______ είναι κατά κάποιον τρόπο ενδιάμεση γλώσσα στο σλαβικό χώρο. Αυτός, λοιπόν, είναι ένας καλός λόγος, να συσχετισθούμε με αυτήν την όμορφη γλώσσα.