ελληνικά » αγγλικά UK   Περιήγηση στην πόλη


42 [σαράντα δύο]

Περιήγηση στην πόλη

-

+ 42 [forty-two]

+ City tour

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Είναι ανοιχτή η αγορά τις Κυριακές; Is t-- m----- o--- o- S------? +
Είναι ανοιχτή η έκθεση τις Δευτέρες; Is t-- f--- o--- o- M------? +
Είναι ανοιχτή η έκθεση τις Τρίτες; Is t-- e--------- o--- o- T-------? +
   
Είναι ανοιχτός ο ζωολογικός κήπος τις Τετάρτες; Is t-- z-- o--- o- W---------? +
Είναι ανοιχτό το μουσείο τις Πέμπτες; Is t-- m----- o--- o- T--------? +
Είναι ανοιχτή η γκαλερί τις Παρασκευές; Is t-- g------ o--- o- F------? +
   
Επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών; Ca- o-- t--- p----------? +
Πρέπει να πληρώσεις είσοδο; Do-- o-- h--- t- p-- a- e------- f--? +
Πόσο κοστίζει η είσοδος; Ho- m--- i- t-- e------- f--? +
   
Υπάρχει έκπτωση για γκρουπ πολλών ατόμων; Is t---- a d------- f-- g-----? +
Υπάρχει έκπτωση για παιδιά; Is t---- a d------- f-- c-------? +
Υπάρχει έκπτωση για φοιτητές; Is t---- a d------- f-- s-------? +
   
Τι κτίριο είναι αυτό; Wh-- b------- i- t---? +
Πόσο παλιό είναι το κτίριο; Ho- o-- i- t-- b-------? +
Ποιος έχτισε το κτίριο; Wh- b---- t-- b-------? +
   
Με ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική. I’- i--------- i- a-----------. +
Με ενδιαφέρουν οι καλές τέχνες. I’- i--------- i- a--. +
Με ενδιαφέρει η ζωγραφική. I’- i--------- i- p--------. +
   

Γρήγορες γλώσσες, αργές γλώσσες

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περισσότερες από 6.000 γλώσσες. Αλλά όλες έχουν την ίδια λειτουργία. Μας βοηθούν στο να ανταλλάζουμε πληροφορίες. Αυτό γίνεται σε όλες τις γλώσσες με διάφορους τρόπους. Διότι κάθε γλώσσα λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες. Επίσης η ταχύτητα με την οποία ομιλείται η κάθε γλώσσα είναι διαφορετική. Αυτό έχουν αποδείξει οι ερευνητές σε διάφορες μελέτες. Για αυτό το σκοπό μεταφράστηκαν μικρά κείμενα σε διάφορες γλώσσες. Έπειτα αυτά τα κείμενα διαβάστηκαν δυνατά από ανθρώπους διαφόρων μητρικών γλωσσών. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Τα ιαπωνικά και τα ισπανικά είναι οι γρηγορότερες γλώσσες. Σε αυτές τις γλώσσες προφέρονται περίπου 8 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο. Πολύ πιο αργά μιλούν οι Κινέζοι.

Φτάνουν τις 5 συλλαβές ανά δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα εξαρτάται από την περιπλοκότητα των συλλαβών. Όταν οι συλλαβές είναι σύνθετες, η προφορά διαρκεί περισσότερο. Στα γερμανικά, για παράδειγμα, κάθε συλλαβή περιέχει 3 ήχους. Γι΄αυτό προφέρονται σχετικά αργά. Το να μιλάς γρήγορα δεν σημαίνει ότι έχεις να πεις πολλά. Το αντίθετο μάλιστα! Οι λέξεις που προφέρονται γρήγορα περιλαμβάνουν μόνο λίγες πληροφορίες. Επομένως παρόλο που οι Ιάπωνες μιλούν γρήγορα, αυτά που μεταφέρουν είναι λίγα. Αντιθέτως τα ''αργά'' κινεζικά εκφράζουν πολλά με λίγες λέξεις. Και οι συλλαβές της αγγλικής γλώσσας περιλαμβάνουν πολλές πληροφορίες. Είναι ενδιαφέρον : Οι γλώσσες που εξετάστηκαν είναι σχεδόν εξίσου αποδοτικές! Αυτό σημαίνει ότι όποιος μιλάει αργά, λέει περισσότερα. Και όποιος μιλάει γρηγορότερα, χρειάζεται περισσότερες λέξεις. Τελικά, όλοι χρειάζονται τον ίδιο χρόνο για φτάσουν στο αποτέλεσμα.
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις νοτιοσλαβικές γλώσσες. Είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί ζούν στη Σλοβενία, στην Κροατία, στην Αυστρία, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία. Τα _______ μοιάζουν σε πολλά σημεία με τα τσέχικα και τα σλοβακικά. Επίσης έχουν επηρεασθεί πολύ από τα σερβοκροατικά. Αν και η Σλοβενία είναι μια μικρή χώρα, έχει πολλές διαλέκτους. Αυτό οφείλεται στο ότι η περιοχή της γλώσσας είχε πολλές αλλαγές.

Αυτό φαίνεται και από το λεξιλόγιο, το οποίο έχει πολλούς όρους από ξένες γλώσσες. Τα _______ γράφονται με λατινικούς χαρακτήρες. Η γραμματική έχει έξι πτώσεις και τρία γραμματικά γένη. Κατά την προφορά υπάρχουν δύο επίσημα φωνητικά συστήματα. Ένα από αυτά τα δύο διαφοροποιεί ακριβώς ανάμεσα στους υψηλούς και τους βαθείς τόνους. Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γλώσσας είναι η αρχαϊκή της δομή. Οι Σλοβένιοι πάντα ήταν πολύ ανοικτοί απέναντι σε άλλες γλώσσες. Χαίρονται πολύ, λοιπόν, όταν κάποιος ενδιαφέρεται για τη γλώσσα τους!