ελληνικά » αγγλικά UK   Στο σινεμά


45 [σαράντα πέντε]

Στο σινεμά

-

+ 45 [forty-five]

+ At the cinema

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Θέλουμε να πάμε σινεμά. We w--- t- g- t- t-- c-----. +
Σήμερα παίζει μια καλή ταινία. A g--- f--- i- p------ t----. +
Η ταινία μόλις βγήκε στις αίθουσες. Th- f--- i- b---- n--. +
   
Πού είναι το ταμείο; Wh--- i- t-- c--- r-------? +
Υπάρχουν ακόμα ελεύθερες θέσεις; Ar- s---- s---- a--------? +
Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια; Ho- m--- a-- t-- a-------- t------? +
   
Πότε αρχίζει η προβολή; Wh-- d--- t-- s--- b----? +
Πόσο διαρκεί η ταινία; Ho- l--- i- t-- f---? +
Μπορεί κανείς να κάνει κράτηση θέσεων; Ca- o-- r------ t------? +
   
Θα ήθελα μία θέση στις πίσω σειρές. I w--- t- s-- a- t-- b---. +
Θα ήθελα μία θέση στις μπροστινές σειρές. I w--- t- s-- a- t-- f----. +
Θα ήθελα μία θέση στις μεσαίες σειρές. I w--- t- s-- i- t-- m-----. +
   
Η ταινία είχε αγωνία. Th- f--- w-- e-------. +
Η ταινία δεν ήταν βαρετή. Th- f--- w-- n-- b-----. +
Αλλά το βιβλίο ήταν καλύτερο. Bu- t-- b--- o- w---- t-- f--- w-- b---- w-- b-----. +
   
Πώς ήταν η μουσική; Ho- w-- t-- m----? +
Πώς ήταν οι ηθοποιοί; Ho- w--- t-- a-----? +
Υπήρχαν αγγλικοί υπότιτλοι; We-- t---- E------ s--------? +
   

Γλώσσα και Μουσική

Η μουσική είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όλοι οι λαοί της γης παράγουν μουσική. Και η μουσική γίνεται κατανοητή σε όλους τους πολιτισμούς. Αυτό το έχει αποδείξει μια επιστημονική μελέτη. Για αυτό τον σκοπό έβαλαν μια απομονωμένη φυλή ανθρώπων να ακούσει δυτική μουσική. Αυτή η αφρικανική φυλή δεν είχε καμία πρόσβαση στον σύγχρονο κόσμο. Παρόλα αυτά, καταλάβαινε αν τραγούδια που άκουγε ήταν λυπηρά ή χαρούμενα. Η αιτία αυτού του φαινομένου δεν έχει ακόμα ερευνηθεί. Όμως η μουσική φαίνεται να είναι μια γλώσσα χωρίς σύνορα. Και με κάποιον τρόπο όλοι έχουμε μάθει να την ερμηνεύουμε σωστά. Πάντως η μουσική χρησιμεύει στην ανάπτυξη. Το ότι την καταλαβαίνουμε παρόλα αυτά, σχετίζεται με την γλώσσα μας. Διότι η μουσική και η γλώσσα συνάδουν.

Το μυαλό τις επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. Και τα δύο συνδυάζουν τόνους και ήχους σύμφωνα με ορισμένους κανόνες. Ακόμη και τα βρέφη μπορούν να καταλάβουν την μουσική, κάτι που έμαθαν από την κοιλιά. Εκεί ακούν την μελωδία της γλώσσας της μητέρας τους. Έτσι όταν έρθουν στον κόσμο, μπορούν και καταλαβαίνουν τη μουσική. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η μουσική μιμείται τη μελωδία της γλώσσας. Η έκφραση των συναισθημάτων γίνεται στην γλώσσα και στην μουσική μέσω της ταχύτητας. Οι γνώσεις μας στην γλώσσα μας βοηθούν στην κατανόηση των συναισθήματων στην μουσική. Και αντίστροφα, οι άνθρωποι με ταλέντο στη μουσική συχνά μαθαίνουν ξένες γλώσσες πιο εύκολα. Πολλοί μουσικοί απμνημονεύουν μία γλώσσα σαν μελωδία. Έτσι μπορούν να θυμούνται την γλώσσα καλύτερα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα νανουρίσματα σε όλον τον κόσμο ακούγονται το ίδιο. Αυτό αποδεικνύει, πόσο διεθνής είναι η γλώσσα της μουσικής. Και ίσως είναι η ωραιότερη γλώσσα από όλες...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ είναι η μητρική γλώσσα περίπου 75 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανήκει στις δραβιδικές γλώσσες Τα _______ ομιλούνται κυρίως στη νοτιανατολική Ινδία. Μετά τα χίντι και τα μπενγκάλι είναι η περισσότερο διαδεδομένη γλώσσα στην Ινδία. Παλαιότερα, ο γραπτός και ο προφορικός λόγος των _______ ήταν τελείως διαφορετικοί. Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ήταν 2 διαφορετικές γλώσσες. Μετά, η λόγια γλώσσα εκσυγχρονίσθηκε, ώστε σήμερα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθολικά.

Τα _______ διαχωρίζονται σε πολλές διαλέκτους, από τις οποίες οι βόρειες θεωρούνται ως οι πιο καθαρές. Η προφορά τους δεν είναι και τόσο απλή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει κανείς να κάνει εξάσκηση με κάποιον, που τα ξέρει ως μητρική γλώσσα. Τα _______ γράφονται με τη δική τους ξεχωριστή γραφή. Είναι μια μεικτή γραφή, που περιέχει γράμματα και συλλαβική γραφή. Ένα χαρακτηριστικό της γραφής είναι οι πολλές στρογγυλές μορφές. Είναι τυπικές για τις γραφές της νότιας Ινδίας. Μάθετε _______, μπορεί να ανακαλύψετε πολλά!