ελληνικά » αγγλικά UK   Δραστηριότητες στις διακοπές


48 [σαράντα οκτώ]

Δραστηριότητες στις διακοπές

-

+ 48 [forty-eight]

+ Vacation activities

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Είναι καθαρή η παραλία; Is t-- b---- c----? +
Μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο εκεί; Ca- o-- s--- t----? +
Δεν είναι επικίνδυνο να κάνεις μπάνιο εκεί; Is--- i- d-------- t- s--- t----? +
   
Μπορεί κανείς να δανειστεί εδώ μία ομπρέλα; Ca- o-- r--- a s-- u------- / p------ h---? +
Μπορεί κανείς να δανειστεί εδώ μία σεζ-λονγκ; Ca- o-- r--- a d--- c---- h---? +
Μπορεί κανείς να δανειστεί εδώ μία βάρκα; Ca- o-- r--- a b--- h---? +
   
Θα έκανα ευχαρίστως σέρφινγκ. I w---- l--- t- s---. +
Θα έκανα ευχαρίστως κατάδυση. I w---- l--- t- d---. +
Θα έκανα ευχαρίστως θαλάσσιο σκι. I w---- l--- t- w---- s--. +
   
Μπορεί κανείς να νοικιάσει μία σανίδα του σερφ; Ca- o-- r--- a s--------? +
Μπορεί κανείς να νοικιάσει εξοπλισμό κατάδυσης; Ca- o-- r--- d----- e--------? +
Μπορεί κανείς να νοικιάσει πέδιλα για θαλάσσιο σκι; Ca- o-- r--- w---- s---? +
   
Είμαι αρχάριος. I’- o--- a b-------. +
Είμαι μέσου επιπέδου. I’- m--------- g---. +
Είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το άθλημα. I’- p----- g--- a- i-. +
   
Πού είναι το τελεφερίκ; Wh--- i- t-- s-- l---? +
Έχεις πέδιλα του σκι μαζί σου; Do y-- h--- s---? +
Έχεις μπότες του σκι μαζί σου; Do y-- h--- s-- b----? +
   

Η γλώσσα των εικόνων

Μια γερμανική παροιμία λέει: Μια εικόνα εκφράζει περισσότερα από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι εικόνες συχνά κατανοούνται ταχύτερα από την γλώσσα. Επίσης οι εικόνες μεταφέρουν καλύτερα τα συναισθήματα. Για αυτό και στις διαφημίσεις χρησιμοποιούνται πολλές εικόνες. Οι εικόνες λειτουργούν διαφορετικά από την γλώσσα. Μας δείχνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και δρουν στο σύνολό τους. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η εικόνα έχει συνολικά ένα ορισμένο αποτέλεσμα. Στη γλώσσα χρειάζονται σαφώς περισσότερες λέξεις. Οι εικόνες και η γλώσσα πάντως, πάνε μαζί. Για να περιγράψουμε μια εικόνα χρειαζόμαστε την γλώσσα. Αντιστρόφως πολλά κείμενα για να γίνουν κατανοητά χρειάζονται εικόνες. Η σχετικότητα της εικόνας με την γλώσσα ερευνάται από τους γλωσσολόγους. Προκύτπει όμως έτσι το ερώτημα, αν οι εικόνες είναι μια ξεχωριστή γλώσσα.

Όταν κάτι έχει απλά κινηματογραφηθεί, μπορούμε να κοιτάμε τις εικόνες. Όμως το μήνυμα που περνά η ταινία δεν είναι σαφές. Για να λειτουργήσει μια εικόνα ως γλώσσα, πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Όσο λιγότερα δείχνει, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι το μήνυμά της. Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν τα εικονογράμματα. Τα εικονογράμματα είναι απλά και ξεκάθαρα εικονικά σύμβολα. Αντικαθιστούν τον προφορικό λόγο και είναι μια μορφή οπτικής επικοινωνίας. Το εικονόγραμμα που απαγορεύει το κάπνισμα το ξέρουμε όλοι. Δείχνει ένα διαγραμμένο τσιγάρο. Μέσω της παγκοσμιοποίησης οι εικόνες γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Αλλά και η γλώσσα των εικόνων απαιτεί μάθηση. Δεν είναι παγκόσμια κατανοητή , παρ' όλο που πολλοί το πιστεύουν. Διότι ο πολιτισμός μας επηρεάζει τον τρόπο που κατανοούμε τις εικόνες. Το τί βλέπουμε, εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Μερικοί άνθρωποι επομένως δεν βλέπουν κανένα τσιγάρο, παρά μόνο σκούρες γραμμές.
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στην οικογένεια των περίπου 40 ******ικών γλωσσών. Πιο στενή συγγένεια έχει με την αζερική γλώσσα. Είναι μητρική ή δεύτερη γλώσσα για περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί ζούν κυρίως στην Τουρκία και στα Βαλκάνια. Οι μετανάστες μετέφεραν τα _______ όμως στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Αυστραλία. Α868 Τα _______ επίσης επηρεάσθηκαν από άλλες γλώσσες. Το λεξιλόγιο περιέχει λέξεις κυρίως από τα αραβικά και τα γαλλικά.

Ένα χαρακτηριστικό της ******ικής γλώσσας είναι οι πολλές διαφορετικές διάλεκτοι. Η διάλεκτος της Κωνσταντινούπολης είναι η βάση για τη σημερινή επίσημη γλώσσα. Η γραμματική έχει συνολικά σε έξι πτώσεις. Η συγκολλητική γλωσσική δομή είναι χαρακτηριστική για τα _______. Αυτό σημαίνει, ότι οι γραμματικές μορφές εκφράζονται με προσφύματα. Η σειρά αυτών των καταλήξεων είναι συγκεκριμένη, αλλά μπορεί να υπάρχουν πολλές από αυτές. Αυτό το σύστημα διαφοροποιεί τα _______ από τις ινδογερμανικές γλώσσες.