ελληνικά » αγγλικά UK   Αθλητισμός


49 [σαράντα εννέα]

Αθλητισμός

-

+ 49 [forty-nine]

+ Sports

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Κάνεις αθλητισμό; Do y-- e-------? +
Ναι, πρέπει να κινούμαι. Ye-- I n--- s--- e-------. +
Πηγαίνω σε έναν αθλητικό σύλλογο. I a- a m----- o- a s----- c---. +
   
Παίζουμε ποδόσφαιρο. We p--- f------- / s----- (a-.). +
Καμιά φορά κολυμπάμε. We s--- s--------. +
Ή κάνουμε ποδήλατο. Or w- c----. +
   
Στην πόλη μας έχουμε γήπεδο ποδοσφαίρου. Th--- i- a f------- / s----- (a-.) s------ i- o-- c---. +
Υπάρχει και μία πισίνα με σάουνα. Th--- i- a--- a s------- p--- w--- a s----. +
Υπάρχει και γήπεδο γκολφ. An- t---- i- a g--- c-----. +
   
Τι έχει η τηλεόραση; Wh-- i- o- T-? +
Τώρα έχει έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Th--- i- a f------- / s----- (a-.) m---- o- n--. +
Η γερμανική ομάδα παίζει εναντίον της αγγλικής. Th- G----- t--- i- p------ a------ t-- E------ o--. +
   
Ποιος κερδίζει; Wh- i- w------? +
Δεν έχω ιδέα. I h--- n- i---. +
Αυτή τη στιγμή είναι ισοπαλία. It i- c-------- a t--. +
   
Ο διαιτητής είναι από το Βέλγιο. Th- r------ i- f--- B------. +
Τώρα εκτελείται πέναλτι. No- t---- i- a p------. +
Γκολ! Ένα-μηδέν! Go--- O-- – z---! +
   

Μόνο οι ισχυρές λέξεις επιβιώνουν!

Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται λιγότερο αλλάζουν συχνότερα από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο νόμο της εξέλιξης. Τα κοινά γονίδια αλλάζουν λιγότερο με την πάροδο του χρόνου. Έχουν πιο σταθερή μορφή. Και το ίδιο ισχύει προφανώς για τις λέξεις! Σε μια μελέτη εξετάσθηκαν αγγλικά ρήματα. Για τον σκοπό αυτό συγκρίθηκαν οι σύγχρονες μορφές των ρημάτων με τις παλιές μορφές. Στα αγγλικά τα δέκα πιο συχνά ρήματα είναι ανώμαλα. Τα περισσότερα άλλα ρήματα είναι ομαλά. Στον Μεσαίωνα τα περισσότερα ρήματα όμως ήταν ακόμα ανώμαλα. Τα σπάνια ανώμαλα ρήματα γίνονται επομένως ομαλά. Σε 300 χρόνια τα αγγλικά δεν θα έχουν σχεδόν καθόλου ανώμαλα ρήματα. Και άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι γλώσσες επιλέγονται όπως τα γονίδια.

Οι ερευνητές σύγκριναν κοινές λέξεις διαφόρων γλωσσών. Επέλεξαν παρόμοιες λέξεις με την ίδια σημασία. Όπως για παράδειγμα οι λέξεις water , Wasser , vatten (νερό) . Αυτές οι λέξεις έχουν την ίδια ρίζα, γι΄αυτό και μοιάζουν. Επειδή είναι σημαντικές λέξεις, χρησιμοποιούνταν συχνά σε όλες τις γλώσσες. Έτσι, διατήρησαν την μορφή τους και την ομοιότητά τους μέχρι σήμερα. Λιγότερο σημαντικές λέξεις αλλάζουν πολύ πιο γρήγορα. Συνήθως αντικαθίστανται με άλλες λέξεις. Έτσι δεν υπάρχει ομοιότητα στις σπάνιες λέξεις των διαφόρων γλωσσών. Η αιτία για την αλλαγή στις σπάνιες λέξεις δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα. Πιθανόν συχνά να χρησιμοποιούνται ή να προφέρονται λάθος. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ομιλητές δεν τις γνωρίζουν καλά. Ίσως όμως οι βασικές λέξεις πρέπει να παραμένουν ίδιες. Διότι μόνο έτσι μπορούν γίνονται πάντα κατανοητές. Και οι λέξεις υπάρχουν, για να τις κατανοούμε...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις ανατολικοσλαβικές γλώσσες. Έχουν στενή συγγένεια με τα ρωσικά και τα λευκορωσικά. Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν _______. Μετά από τα ρωσικά και τα πολωνικά είναι η πιο ευρέως ομιλούμενη σλαβική γλώσσα. Τα _______ εξελίχθηκαν από την καθομιλουμένη περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα. Τότε εμφανίστηκε μια αυτόνομη λόγια γλώσσα και μαζί με αυτήν εμφανίσθηκε και η δική της λογοτεχνία. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές ******ικές διάλεκτοι οι οποίες διαχωρίζονται σε τρείς κύριες ομάδες.

Το λεξιλόγιο, το συντακτικό και η φωνητική θυμίζουν πολύ τις άλλες σλαβικές γλώσσες. Αυτό οφείλεται, στο ότι οι σλαβικές γλώσσες διαφοροποιήθηκαν η μία από την άλλη σχετικά αργά. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ουκρανίας υπάρχουν πολλές πολωνικές και ρωσικές επιρροές. Η γραμματική έχει επτά πτώσεις. Με τα _______ επίθετα διευκρινίζονται πολύ καλά οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων ή των πραγμάτων. Ανάλογα με τη μορφή των λέξεων, που διαλέγει ο χρήστης, μπορεί, λοιπόν, να δείξει τη συναισθηματική του στάση. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό των ******ικών είναι ο πάρα πολύ μελωδικός τους ήχος. Όποιος αγαπά τις γλώσσες, που ακούγονται σαν μουσική, πρέπει να μάθει _______!