ελληνικά » αγγλικά UK   Εργασία


55 [πενήντα πέντε]

Εργασία

-

+ 55 [fifty-five]

+ Working

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Τι δουλειά κάνετε; Wh-- d- y-- d- f-- a l-----? +
Ο άντρας μου είναι γιατρός. My h------ i- a d-----. +
Εγώ δουλεύω λίγες ώρες την ημέρα ως νοσοκόμα. I w--- a- a n---- p--------. +
   
Κοντεύουμε να βγούμε σε σύνταξη. We w--- s--- r------ o-- p------. +
Αλλά οι φόροι είναι υψηλοί. Bu- t---- a-- h---. +
Και η ιατρική ασφάλεια είναι δαπανηρή. An- h----- i-------- i- e--------. +
   
Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Wh-- w---- y-- l--- t- b----- s--- d--? +
Θα ήθελα να γίνω μηχανικός. I w---- l--- t- b----- a- e-------. +
Θέλω να σπουδάσω στο πανεπιστήμιο. I w--- t- g- t- c------. +
   
Κάνω την πρακτική μου. I a- a- i-----. +
Δεν βγάζω πολλά. I d- n-- e--- m---. +
Κάνω μία πρακτική στο εξωτερικό. I a- d---- a- i--------- a-----. +
   
Αυτός είναι το αφεντικό μου. Th-- i- m- b---. +
Έχω καλούς συναδέλφους. I h--- n--- c---------. +
Το μεσημέρι πηγαίνουμε πάντα στην καντίνα. We a----- g- t- t-- c-------- a- n---. +
   
Ψάχνω για δουλειά. I a- l------ f-- a j--. +
Είμαι ήδη ένα χρόνο άνεργος. I h--- a------ b--- u--------- f-- a y---. +
Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν υπερβολικά πολλοί άνεργοι. Th--- a-- t-- m--- u--------- p----- i- t--- c------. +
   

Η μνήμη χρειάζεται την γλώσσα

Οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται την πρώτη μέρα στο σχολείο. Δεν θυμούνται όμως γεγονότα που έγιναν πριν από αυτό. Δεν έχουμε σχεδούν καθόλου αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν θυμόμαστε αυτά που ζήσαμε ως μωρά; Η αιτία βρίσκεται στην ανάπτυξή μας. Ο λόγος και η μνήμη αναπτύσσονται σχεδόν ταυτόχρονα. Και ο άνθρωπος χρειάζεται την γλώσσα για να είναι σε θέση να θυμηθεί κάτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ήδη να γνωρίζει λέξεις για αυτό που βιώνει. Οι επιστήμονες έκαναν διάφορα τεστ με παιδιά. Και έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Την στιγμή που τα παιδιά θα μάθουν να μιλάνε, αυτά που έγιναν πιο πριν σβήνουν από την μνήμη τους. Έτσι λοιπόν εκεί που ξεκινάει ο λόγος ξεκινάει και η μνήμη.

Τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά μαθαίνουν πολλά. Βιώνουν κάθε μέρα καινούργια πράγματα. Επίσης αποκτούν πολλές σημαντικές εμπειρίες σε αυτήν την ηλικία. Ωστόσο όλα αυτά χάνονται. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτό το φαινόμενο βρεφική αμνησία. Τα μόνα πράγματα που μένουν, είναι αυτά που μπορούν να κατανομαστούν από τα παιδιά. Τα προσωπικά βιώματα αποθηκεύονται στην αυτοβιογραφική μνήμη. Αυτή λειτουργεί σαν ημερολόγιο. Καταγράφει ότι είναι σημαντικό για την ζωή μας. Έτσι η αυτοβιογραφική μνήμη διαμορφώνει την ταυτότητά μας. Η ανάπτυξή της όμως εξαρτάται από την μάθηση της μητρικής γλώσσας. Και μόνο μέσω της γλώσσας μας μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την μνήμη μας. Φυσικά τα βιώματα της βρεφικής μας ηλικίας δεν εξαφανίζονται στα αλήθεια. Παραμένουν αποθηκευμένα κάπου στον εγκέφαλό μας. Δεν μπορούμε όμως να τα εμφανίσουμε ... -πραγματικά κρίμα, έτσι δεν είναι;
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις ινδογερμανικές γλώσσες. Δεν έχουν όμως συγγενική σχέση με καμία άλλη γλώσσα αυτής της ομάδας. Πως ακριβώς έχουν προκύψει τα _______, δεν ξέρει ακόμη κανείς. Τα μιλάνε σήμερα ως επί το πλείστον στην Αλβανία και στο Κόσοβο. Είναι η μητρική γλώσσα για περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπους. Τα _______ διαχωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες διαλέκτων. Ο ποταμός Σκούμπιν αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας διαλέκτου.

Σε μερικά σημεία διαφέρουν εμφανώς η μία από την άλλη. Η λόγια γλώσσα των ******ικών εφαρμόσθηκε με κανόνες μόλις τον 20ο αώνα. Η γλώσσα γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες. Η γραμματική μοιάζει σε μερικά σημεία με αυτήν των ελληνικών και των ρουμανικών. Επίσης μπορεί κάποιος να βρεί αναλογίες με τις νότιες σλαβικές γλώσσες. Όλες αυτές οι ομοιότητες πρέπει να έχουν προκύψει από επαφές με άλλες γλώσσες. Σε όποιον ενδιαφέρεται για γλώσσες, συνιστάται οπωσδήποτε η εμκάθηση της ******ικής γλώσσας! Είναι μια μοναδική γλώσσα!