ελληνικά » αγγλικά UK   Στον γιατρό


57 [πενήντα επτά]

Στον γιατρό

-

+ 57 [fifty-seven]

+ At the doctor

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Έχω ένα ραντεβού στον γιατρό. I h--- a d------- a----------. +
Το ραντεβού μου είναι στις 10. I h--- t-- a---------- a- t-- o------. +
Πώς είναι το όνομά σας; Wh-- i- y--- n---? +
   
Παρακαλώ καθίστε στην αίθουσα αναμονής. Pl---- t--- a s--- i- t-- w------ r---. +
Ο γιατρός θα έρθει αμέσως. Th- d----- i- o- h-- w--. +
Πού είστε ασφαλισμένος / ασφαλισμένη; Wh-- i-------- c------ d- y-- b----- t-? +
   
Τι μπορώ να κάνω για σας; Wh-- c-- I d- f-- y--? +
Έχετε πόνους; Do y-- h--- a-- p---? +
Πού πονάτε; Wh--- d--- i- h---? +
   
Πονάει συνέχεια η πλάτη μου. I a----- h--- b--- p---. +
Έχω συχνά πονοκεφάλους. I o---- h--- h--------. +
Καμιά φορά πονάει η κοιλιά μου. I s-------- h--- s------ a----. +
   
Παρακαλώ γδυθείτε από τη μέση και πάνω! Re---- y--- t--! +
Παρακαλώ ξαπλώστε! Li- d--- o- t-- e-------- t----. +
Η πίεση είναι εντάξει. Yo-- b---- p------- i- o---. +
   
Θα σας κάνω μία ένεση. I w--- g--- y-- a- i--------. +
Θα σας δώσω χάπια. I w--- g--- y-- s--- p----. +
Θα σας δώσω μία συνταγή για το φαρμακείο. I a- g----- y-- a p----------- f-- t-- p-------. +
   

Μεγάλες λέξεις, μικρές λέξεις

Το πόσο μεγάλη είναι μια λέξη εξαρτάται από τις πληροφορίες που περιέχει. Αυτό έδειξε μια αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές μελέτησαν λέξεις από δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτό έγινε με την βοήθεια ενός υπολογιστή. Ο υπολογιστής ανέλυσε με ένα πρόγραμμα διάφορες λέξεις. Μέσω μίας φόρμουλας, υπολόγιζε το περιεχόμενο της πληροφορίας. Το αποτέλεσμα ήταν σαφές. Όσο πιο μικρή ήταν η λέξη, τόσο λιγότερες πληροφορίες μετέδιδε. Είναι ενδιαφέρον ότι χρησιμοποιούμε συχνότερα μικρές λέξεις από ότι μεγάλες. Ο λόγος γι΄αυτό μπορεί να βρίσκεται στην αποτελεσματικότητα της γλώσσας. Όταν μιλάμε, συγκεντρωνόμαστε στο πιο σημαντικό. Επομένως, οι λέξεις που δεν περιλαμβάνουν πολλές πληροφορίες, δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες. Έτσι διασφαλίζουμε ότι δεν σπαταλάμε πολύ χρόνο για τα ασήμαντα.

Η συσχετισμός του μήκους με το περιεχόμενο έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα. Φροντίζει να παραμένει σταθερό το περιεχόμενο των πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που μπορούμε να πούμε μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο είναι πάντα ίδιο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα, λίγες μεγάλες λέξεις. Ή να χρησιμοποιούμε πολλές μικρές λέξεις. Ότι και να επιλέξουμε, το περιεχόμενο των πληροφοριών μένει ίδιο. Ετσι, ο λόγος μας έχει έναν σταθερό ρυθμό. Επομένως ο συνομιλητής μας μπορεί εύκολα να μας παρακολουθήσει. Δεν θα ήταν καλό, αν ο αριθμός των πληροφοριών άλλαζε συνεχώς. Οι ακροατές μας θα δυσκολεύονταν να συντονιστούν στην ομιλία μας. Η κατανόηση θα ήταν πιο δύσκολη. Όποιος θέλει να γίνει κατανοητός, πρέπει να διαλέγει μικρές λέξεις. Διότι οι μικρές λέξεις γίνονται καλύτερα κατανοητές από ότι οι μεγάλες. Γι' αυτό τον λόγο ισχύει η αρχή: Keep It Short and Simple Εν συντομία: KISS!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Η γλώσσα _______ ανήκει στις ινδοϊρανικές γλώσσες. Είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 220 εκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από 140 εκατομμύρια από αυτούς μένουν στο Μπανγκλαντές. Εκτός αυτού υπάρχουν περίπου 75 εκατομμύρια χρήστες αυτής της γλώσσας στην Ινδία. Άλλες ομάδες χρηστών της γλώσσας αυτής βρίσκονται στη Μαλαισία, στο Νεπάλ και στη Σαουδική Αραβία. Έτσι τα _______ ανήκουν στις πιο ευρέως διαδεδομένες γλώσσες του κόσμου. Η γλώσσα έχει τη δική της γραφή.

Ακόμη και για τους αριθμούς έχει τους δικούς της χαρακτήρες. Όμως ως επί το πλείστον σήμερα χρησιμοποιούνται τα αραβικά ψηφία. Το συντακτικό των _______ ακολουθεί αυστηρούς κανόνες. Πρώτα μπαίνει το υποκείμενο, μετά το αντικείμενο και τελευταίο το ρήμα. Στη γραμματική των _______ δεν υπάρχουν γένη. Επίσης τα ουσιαστικά και τα επίθετα αλλάζουν μόνο λίγο. Αυτό είναι πλεονέκτημα για όλους, που θέλουν να μάθουν αυτή τη σημαντική γλώσσα. Και πολλοί θα έπρεπε να το κάνουν αυτό!