ελληνικά » αγγλικά UK   Στο ταχυδρομείο


59 [πενήντα εννέα]

Στο ταχυδρομείο

-

+ 59 [fifty-nine]

+ At the post office

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Πού είναι το πλησιέστερο ταχυδρομείο; Wh--- i- t-- n------ p--- o-----? +
Είναι μακριά ως το πλησιέστερο ταχυδρομείο; Is t-- p--- o----- f-- f--- h---? +
Πού είναι το πλησιέστερο γραμματοκιβώτιο; Wh--- i- t-- n------ m--- b--? +
   
Χρειάζομαι μερικά γραμματόσημα. I n--- a c----- o- s-----. +
Για μία κάρτα και ένα γράμμα. Fo- a c--- a-- a l-----. +
Πόσο κοστίζει ένα γραμματόσημο για Αμερική; Ho- m--- i- t-- p------ t- A------? +
   
Πόσο ζυγίζει το πακέτο; Ho- h---- i- t-- p------? +
Μπορώ να το στείλω αεροπορικώς; Ca- I s--- i- b- a-- m---? +
Πόσο θα κάνει μέχρι να φτάσει; Ho- l--- w--- i- t--- t- g-- t----? +
   
Πού μπορώ να κάνω ένα τηλεφώνημα; Wh--- c-- I m--- a c---? +
Πού είναι ο πλησιέστερος τηλεφωνικός θάλαμος; Wh--- i- t-- n------ t-------- b----? +
Έχετε τηλεκάρτες; Do y-- h--- c------ c----? +
   
Έχετε τηλεφωνικό κατάλογο; Do y-- h--- a t-------- d--------? +
Ξέρετε τον κωδικό κλήσης της Αυστρίας; Do y-- k--- t-- a--- c--- f-- A------? +
Μια στιγμή, θα κοιτάξω. On- m------ I--- l--- i- u-. +
   
Η γραμμή είναι πάντα κατειλημμένη. Th- l--- i- a----- b---. +
Ποιον αριθμό πήρατε; Wh--- n----- d-- y-- d---? +
Πρέπει πρώτα να πάρετε το μηδέν! Yo- h--- t- d--- a z--- f----! +
   

Και τα συναισθήματα μιλούν διαφορετικές γλώσσες!

Σε όλο τον κόσμο ομιλούνται διάφορες γλώσσες. Δεν υπάρχει μια ενιαία ανθρώπινη γλώσσα. Τι συμβαίνει όμως με τις εκφράσεις του προσώπου μας; Η γλώσσα των συναισθημάτων είναι ενιαία; Όχι, και εδώ υπάρχουν διαφορές! Για πολλά χρόνια πίστευαν ότι όλοι οι άνθρωποι εκφράζουν συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο. Θεωρούσαν πως η γλώσσα της έκφρασης του προσώπου ήταν γενικά κατανοητή. Ο Κάρολος Δαρβίνος πίστευε, πως τα συναισθήματα είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να γίνονται εξίσου κατανοητά σε όλες τους πολιτισμούς. Οι νέες μελέτες καταλήγουν όμως σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Δείχνουν ότι και στη γλώσσα των συναισθημάτων υπάρχουν διαφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι εκφράσεις μας επηρεάζονται από τον πολιτισμό μας. Για αυτό, οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, δείχνουν και ερμηνεύουν τα συναισθήματα διαφορετικά.

Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν έξι βασικά συναισθήματα. Αυτά είναι η χαρά, η λύπη, η οργή, η απέχθεια, ο φόβος και η έκπληξη. Οι Ευρωπαίοι όμως έχουν διαφορετικές εκφράσεις από τους Ασιάτες. Επίσης ερμηνεύουν τις εκφράσεις του προσώπου διαφορετικά. Αυτό το έχουν επιβεβαιώσει διάφορα πειράματα. Σε μια έρευνα έδειξαν στους συμμετέχοντες πρόσωπα σε έναν υπολογιστή . Οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιγράψουν αυτό που έβλεπαν στα πρόσωπα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια. Τα συναισθήματα εκφράζονται πιο έντονα σε κάποιους πολιτισμούς από ότι σε άλλους. Η ένταση των εκφράσεων, επομένως, δεν γίνεται εξίσου κατανοητή παντού. Επίσης, οι άνθρωποι διαφόρων πολιτισμών δίνουν προσοχή σε άλλα πράγματα. Οι Ασιάτες όταν διαβάζουν ένα πρόσωπο, επικεντρώνονται στα μάτια. Οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, αντιθέτως, κοιτάζουν το στόμα. Ωστόσο, υπάρχει μια έκφραση προσώπου κατανοητή σε όλους τους πολιτισμούς. Ένα όμορφο χαμόγελο!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις νοτιοσλαβικές γλώσσες. Περίπου δέκα εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν _______. Οι περισσότεροι από αυτούς μένουν, φυσικά, στη Βουλγαρία. Αλλά και σε άλλες χώρες μιλάνε _______. Σε αυτές τις χώρες ανήκουν, παραδείγματος χάριν, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Η ******ική γλώσσα είναι μία από τις παλαιότερες τεκμηριωμένες σλαβικές γλώσσες. Έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες.

Εξέχουσα είναι για παράδειγμα η ομοιότητα με τα αλβανικά και τα ρουμανικά. Αυτές οι δύο γλώσσες δεν είναι σλαβικές. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί. Γι' αυτό όλες αυτές οι γλώσσες ονομάζονται βαλκανικές γλώσσες. Έχουν πολλά κοινά, αν και δεν έχουν συγγενική σχέση. Τα _______ ρήματα μπορούν να έχουν πολλούς τύπους. Επίσης τα _______ δεν έχουν απαρέμφατο. Όποιος θέλει να μάθει αυτήν την ενδιαφέρουσα γλώσσα, σύντομα θα ανακαλύψει πολλά καινούρια πράγματα!