ελληνικά » αγγλικά UK   Άρνηση 2


65 [εξήντα πέντε]

Άρνηση 2

-

+ 65 [sixty-five]

+ Negation 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Το δαχτυλίδι είναι ακριβό; Is t-- r--- e--------? +
Όχι, κοστίζει μόνο εκατό ευρώ. No- i- c---- o--- o-- h------ E----. +
Όμως έχω μόνο πενήντα. Bu- I h--- o--- f----. +
   
Είσαι ήδη έτοιμος / έτοιμη; Ar- y-- f-------? +
Όχι ακόμα. No- n-- y--. +
Αλλά σε πολύ λίγο θα είμαι (έτοιμος / έτοιμη). Bu- I--- b- f------- s---. +
   
Θα ήθελες και άλλη σούπα; Do y-- w--- s--- m--- s---? +
Όχι, δεν θέλω άλλη σούπα. No- I d---- w--- a------. +
Αλλά ένα παγωτό. Bu- a------ i-- c----. +
   
Μένεις καιρό εδώ; Ha-- y-- l---- h--- l---? +
Όχι, μόνο έναν μήνα. No- o--- f-- a m----. +
Αλλά έχω ήδη πολλούς γνωστούς. Bu- I a------ k--- a l-- o- p-----. +
   
Πας αύριο σπίτι; Ar- y-- d------ h--- t-------? +
Όχι, το σαββατοκύριακο. No- o--- o- t-- w------. +
Αλλά την Κυριακή κιόλας θα επιστρέψω. Bu- I w--- b- b--- o- S-----. +
   
Έχει ενηλικιωθεί η κόρη σου; Is y--- d------- a- a----? +
Όχι, είναι μόλις δεκαεπτά. No- s-- i- o--- s--------. +
Αλλά έχει ήδη φίλο. Bu- s-- a------ h-- a b--------. +
   

Τι μας λένε οι λέξεις

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πολλά εκατομμύρια βιβλία. Ο αριθμός όσων έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα είναι άγνωστος. Αυτά τα βιβλία περιέχουν πάρα πολλές γνώσεις . Αν μπορούσαμε να τα διαβάσουμε όλα, θα ξέραμε πολλά για την ζωή. Διότι τα βιβλία μας δείχνουν, πώς αλλάζει ο κόσμος μας. Κάθε εποχή έχει τα δικά της βιβλία. Μας δίνουν να καταλάβουμε, τι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να διαβάσει όλα τα βιβλία. Αλλά η μοντέρνα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να αναλύσουμε τα βιβλία. Μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, τα βιβλία μπορούν να αποθηκεύονται ως δεδομένα. Μετά, μπορεί κανείς να αναλύσει το περιεχόμενο. Έτσι, οι γλωσσολόγοι μπορούν να δουν τον τρόπο που αλλάζει η γλώσσα μας. Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι, όταν μετράμε την συχνότητα των λέξεων.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε την σπουδαιότητα ορισμένων πραγμάτων. Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 5 εκατομμύρια βιβλία. Τα βιβλία αυτά γράφτηκαν μέσα στους πέντε τελευταίους αιώνες. Συνολικά εξετάσθηκαν 500 δισεκατομμύρια λέξεις. Η συχνότητα των λέξεων δείχνει πώς ζούσαν οι άνθρωποι τότε και τώρα. Μέσα στην γλώσσα απεικονίζονται ιδέες και τάσεις. Η λέξη άνδρες , για παράδειγμα, έχει χάσει ένα μέρος σημασίας της. Χρησιμοποιείται σήμερα πιο σπάνια από παλιά. Ωστόσο, η συχνότητα της λέξης γυναίκες έχει αυξηθεί σημαντικά. Από τις λέξεις μπορούμε να δούμε και τις προτιμήσεις μας στο φαγητό. Τη δεκαετία του 50, η λέξη π αγωτό ήταν πολύ σημαντική. Μετά, οι λέξεις π ίτσα και μ ακαρόνια έγιναν δημοφιλείς. Εδώ και μερικά χρόνια κυριαρχεί η λέξη σούσι . Για όλους τους φίλους των ξένων γλωσσών υπάρχουν καλά νέα... Η γλώσσα μας αποκτά περισσότερες λέξεις κάθε χρόνο!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Η _______ ανήκει στις τεχνητές γλώσσες. Οι τεχνητές γλώσσες δημιουργούνται με σκοπό, ακολουθούν έτσι ένα σχέδιο. Γι' αυτό αναμειγνύονται στοιχεία από διάφορες γλώσσες. Αυτό γίνεται, ώστε οι τεχνητές γλώσσες να είναι εύκολες στην εκμάθησή τους για όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους Η _______ παρουσιάσθηκε πρώτη φορά στη Βαρσοβία το 1887. Ο ιδρυτής της ήταν ο ιατρός Λουδοβίκος Λ. Ζαμένχοφ (Ψευδώνυμο: Δρ. Εσπεράντο, ο Αισιόδοξος). Τα προβλήματα επικοινωνίας ήταν κατ' αυτόν η κύρια αιτία για τη διχόνοια.

Γι' αυτό ήθελε να δημιουργήσει μια ουδέτερη γλώσσα, η οποία να συνδέει τους λαούς. Σήμερα η _______ είναι η πιο γνωστή τεχνητή γλώσσα του κόσμου. Με αυτήν συνδέονται επίσης στόχοι όπως η ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η _______ είναι ισχυρά επηρεασμένη από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες. Το μεγαλύτερο μέρος του λεξιλογίου, παραδείγματος χάριν, είναι λατινογενές. Άνθρωποι σε περισσότερα από 120 κράτη τη μιλούν. Συναντώνται τακτικά σε συλλόγους και σε παγκόσμια συνέδρια. Μάθετε _______ και βρείτε νέους φίλους!