ελληνικά » αγγλικά UK   Κτητικές αντωνυμίες 2


67 [εξήντα επτά]

Κτητικές αντωνυμίες 2

-

+ 67 [sixty-seven]

+ Possessive pronouns 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
τα γυαλιά th- g-----s +
Ξέχασε τα γυαλιά του. He h-- f-------- h-- g------. +
Μα πού έχει τα γυαλιά του; Wh--- h-- h- l--- h-- g------? +
   
το ρολόι th- c---k +
Το ρολόι του χάλασε. Hi- c---- i---- w------. +
Το ρολόι κρέμεται στον τοίχο. Th- c---- h---- o- t-- w---. +
   
το διαβατήριο th- p------t +
Έχασε το διαβατήριό του. He h-- l--- h-- p-------. +
Μα πού έχει το διαβατήριό του; Wh--- i- h-- p------- t---? +
   
αυτά – δικά τους th-- – t---r +
Τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν τους γονείς τους. Th- c------- c----- f--- t---- p------. +
Αλλά να, έρχονται οι γονείς τους! He-- c--- t---- p------! +
   
εσείς – δικό σας yo- – y--r +
Πώς ήταν το ταξίδι σας, κύριε Müller; Ho- w-- y--- t---- M-. M-----? +
Πού είναι η γυναίκα σας, κύριε Müller; Wh--- i- y--- w---- M-. M-----? +
   
εσείς – δικό σας yo- – y--r +
Πώς ήταν το ταξίδι σας, κυρία Schmidt; Ho- w-- y--- t---- M--. S----? +
Πού είναι ο άντρας σας, κυρία Schmidt; Wh--- i- y--- h------- M--. S----? +
   

Οι γενετικές μεταλλάξεις καθιστούν την ομιλία εφικτή

Από όλα τα ζωντανά πλάσματα στον κόσμο μόνο ο άνθρωπος μπορεί και μιλάει. Αυτό ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα και τα φυτά. Φυσικά, και τα ζώα και τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους. Η γλώσσα τους όμως δεν είναι σύνθετη με συλλαβές. Πως όμως ο άνθρωπος μπορεί και μιλάει? Για την ομιλία χρειάζονται συγκεκριμένα οργανικά χαρακτηριστικά. Μόνο ο άνθρωπος έχει αυτές τις σωματικές ιδιότητες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τις έχει αναπτύξει ο ίδιος. Στην ιστορία της εξέλιξης, τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς αιτία. Κάποια στιγμή ο άνθρωπος ξεκίνησε να μιλάει. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έγινε αυτό. Σίγουρα όμως συνέβη κάτι, το οποίο έφερε την ομιλία στον άνθρωπο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι για αυτό ευθύνεται μια γενετική μετάλλαξη.

Οι ανθρωπολόγοι σύγκριναν το γενετικό υλικό διαφόρων πλασμάτων. Είναι γνωστό ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο επηρεάζει την ομιλία. Στους ανθρώπους, όπου το γονίδιο αυτό είναι ελαττωματικό, υπάρχουν προβλήματα στην ομιλία. Έχουν πρόβλημα στην έκφρασή τους και δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις σωστά. Το γονίδιο αυτό ερευνήθηκε σε ανθρώπους, πιθήκους και ποντίκια. Στους ανθρώπους και στους χιμπατζήδες υπάρχει μεγάλη ομοιότητα. Διαπιστώνονται μόνο δύο μικρές διαφορές. Αυτές οι διαφορές όμως επιδρούν στον εγκέφαλο. Μαζί με άλλα γονίδια επηρεάζουν ορισμένες εγκεφαλικές δραστηριότητες. Έτσι ο άνθρωπος μπορεί να μιλήσει και ο πίθηκος δεν μπορεί. Παρόλα αυτά, το μυστήριο της ανθρώπινης γλώσσας παραμένει άλυτο. Διότι η γονιδιακή μετάλλαξη από μόνη της δεν αρκεί για να μπορεί κανείς να μιλήσει. Οι επιστήμονες εμφύτευσαν αυτό το ανθρώπινο γονίδιο σε ποντίκια. Αυτό δεν τα έκανε να μιλήσουν... Οι ήχοι τους όμως ακούγονταν διαφορετικοί!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ είναι η μητρική γλώσσα περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ανήκουν στις Φιννοουγγρικές γλώσσες. Με τα εσθονικά έχουν στενή συγγένεια ενώ με τα ουγγρικά μακρινή. Ως Ουραλική γλώσσα διαφέρει πολύ από τις ινδογερμανικές γλώσσες. Ένα παράδειγμα για αυτό είναι η συγκολλητική δομή της γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι οι γραμματικές λειτουργίες εκφράζονται διαμέσου καταληκτικών συλλαβών. Έτσι προκύπτουν οι μακριές λέξεις, οι οποίες είναι τυπικές για τη ******ή γλώσσα.

Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό των ******ών είναι τα πολλά φωνήεντα. Η ******ή γραμματική έχει 15 διαφορετικές πτώσεις. Αναφορικά με τον τονισμό, είναι σημαντικό να διαχωρίζονται ξεκάθαρα τα μακρά από τα βραχέα. Ο γραπτός και ο προφορικός λόγος των ******ών διαφέρουν αρκετά. Σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες αυτό το φαινόμενο δεν είναι τόσο εμφανές. Όλα αυτά δεν κάνουν τα _______ ιδιαίτερα εύκολα … Όλοι οι κανόνες τηρούνται με συνέπεια. Και η ομορφιά στα _______ είναι ότι έχουν απόλυτη λογική!