ελληνικά » αγγλικά UK   μεγάλο – μικρό


68 [εξήντα οκτώ]

μεγάλο – μικρό

-

+ 68 [sixty-eight]

+ big – small

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
μεγάλο και μικρό bi- a-- s---l +
Ο ελέφαντας είναι μεγάλος. Th- e------- i- b--. +
Το ποντίκι είναι μικρό. Th- m---- i- s----. +
   
σκοτεινός και φωτεινός da-- a-- b----t +
Η νύχτα είναι σκοτεινή. Th- n---- i- d---. +
Η μέρα είναι φωτεινή. Th- d-- i- b-----. +
   
μεγάλος και μικρός (σε ηλικία) ol- a-- y---g +
Ο παππούς μας είναι πολύ μεγάλος. Ou- g---------- i- v--- o--. +
Πριν 70 χρόνια ήταν ακόμη νέος. 70 y---- a-- h- w-- s---- y----. +
   
όμορφος και άσχημος be------- a-- u--y +
Η πεταλούδα είναι όμορφη. Th- b-------- i- b--------. +
Η αράχνη είναι άσχημη. Th- s----- i- u---. +
   
χοντρός και αδύνατος fa- a-- t--n +
Μία γυναίκα βάρους 100 κιλών είναι χοντρή. A w---- w-- w----- a h------ k---- i- f--. +
Ένας άντρας βάρους 50 κιλών είναι αδύνατος. A m-- w-- w----- f---- k---- i- t---. +
   
ακριβό και φτηνό ex------- a-- c---p +
Το αυτοκίνητο είναι ακριβό. Th- c-- i- e--------. +
Η εφημερίδα είναι φτηνή. Th- n-------- i- c----. +
   

Εναλλαγή κώδικα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνουν ως δίγλωσσοι. Μπορούν να μιλούν περισσότερες από μόνο μία γλώσσα. Πολλοί από αυτούς εναλλάζουν συχνά τις γλώσσες. Ανάλογα την περίπτωση αποφασίζουν, ποια γλώσσα να μιλήσουν. Στην δουλειά, για παράδειγμα, μιλούν μια άλλη γλώσσα από αυτήν που μιλούν στοσπίτι. Έτσι, προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για αυθόρμητη αλλαγή της γλώσσας. Αυτό το φαινόμενο αποκαλείται εναλλαγή κώδικα. Στην εναλλαγή κώδικα αλλάζει η γλώσσα κατά την διάρκεια της ομιλίας. Οι λόγοι, για τους οποίους οι ομιλητές αλλάζουν την γλώσσα, μπορεί να είναι πολλοί.. Συχνά οι ομιλητές δεν βρίσκουν την κατάλληλη λέξη σε μία γλώσσα. Μπορούν να εκφραστούν καλύτερα με την άλλη γλώσσα. Επίσης, μπορεί ένας ομιλητής να νιώθει πιο ασφαλής σε μία γλώσσα.

Αυτή είναι η γλώσσα που τελικά επιλέγουν για ιδιωτικά ή προσωπικά θέματα. Κάποιες λέξεις δεν υπάρχουν σε μια γλώσσα. Σε αυτήν την περίπτωση οι ομιλητές υποχρεωτικά αλλάζουν γλώσσα. Άλλες φορές αλλάζουν γλώσσα, για να μην τους καταλαβαίνουν. Σε αυτήν την περίπτωση, η εναλλαγή κώδικα λειτουργεί σαν μια μυστική γλώσσα. Παλαιότερα, η ανάμειξη γλωσσών επικρινόταν. Θεωρούσαν ότι οι ομιλητές δεν μπορούσαν να μιλήσουν καμία γλώσσα σωστά. Σήμερα οι απόψεις είναι διαφορετικές. Η εναλλαγή κώδικα θεωρείται ειδική γλωσσολογική ικανότητα. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθείς ομιλητές όταν κάνουν εναλλαγή κώδικα. Διότι συχνά δεν αλλάζουν μόνο τη γλώσσα. Αλλάζουν και διάφορα άλλα επικοινωνιακά στοιχεία. Πολλοί μιλούν στην άλλη γλώσσα πιο γρήγορα, πιο δυνατά ή πιο τονισμένα. Ή χρησιμοποιούν ξαφνικά περισσότερες χειρονομίες και εκφράσεις. Η εναλλαγή κώδικα επομένως πάντα σημαίνει και αλλαγή κουλτούρας...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν εξελιχθεί από τα λατινικά. Έτσι είναι συγγενικά με άλλες λατινογενείς γλώσσες όπως τα ισπανικά ή τα ιταλικά. Τα _______ σήμερα μιλιούνται σε όλες τις ηπείρους. Είναι η μητρική γλώσσα για περισσότερους από 110 εκατομμύρια ανθρώπους. Συνολικά _______ μιλούν περίπου 220 εκατομμύρια άνθρωποι. Έτσι τα _______ θεωρούνται παγκόσμια γλώσσα.

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί χρησιμοποιούν τα _______ ως επίσημη γλώσσα. Παλιότερα ήταν τα _______ επίσης η γλώσσα της διπλωματίας. Σήμερα το ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει στο μεγαλύτερο μέρος η αγγλική γλώσσα. Παρ' όλα αυτά τα _______ είναι ακόμη μια από τις σημαντικότερες κοινές διαλέκτους. Και ο αριθμός των χρηστών της γλώσσας αυξάνεται συνεχώς εδώ και χρόνια! Αυτό οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού στην αφρικανική και αραβική περιοχή. Αλλά επίσης σε νησιά της Καραϊβικής ή του Νότιου Ειρηνικού μιλούν _______. Όποιος αγαπά να ταξιδεύει, πρέπει οπωσδήποτε να μάθει _______!