ελληνικά » αγγλικά UK   πρέπει να κάνω κάτι


72 [εβδομήντα δύο]

πρέπει να κάνω κάτι

-

+ 72 [seventy-two]

+ to have to do something / must

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
πρέπει mu-t +
Πρέπει να στείλω το γράμμα. I m--- p--- t-- l-----. +
Πρέπει να πληρώσω το ξενοδοχείο. I m--- p-- t-- h----. +
   
Πρέπει να σηκωθείς νωρίς. Yo- m--- g-- u- e----. +
Πρέπει να δουλέψεις πολύ. Yo- m--- w--- a l--. +
Πρέπει να είσαι στην ώρα σου. Yo- m--- b- p-------. +
   
Πρέπει να βάλει βενζίνη. He m--- f--- / g-- p----- / g-- g-- (a-.). +
Πρέπει να επισκευάσει το αυτοκίνητο. He m--- r----- t-- c--. +
Πρέπει να πλύνει το αυτοκίνητο. He m--- w--- t-- c--. +
   
Πρέπει να ψωνίσει. Sh- m--- s---. +
Πρέπει να καθαρίσει το σπίτι. Sh- m--- c---- t-- a--------. +
Πρέπει να πλύνει τα ρούχα. Sh- m--- w--- t-- c------. +
   
Πρέπει να πάμε αμέσως στο σχολείο. We m--- g- t- s----- a- o---. +
Πρέπει να πάμε αμέσως στη δουλειά. We m--- g- t- w--- a- o---. +
Πρέπει να πάμε αμέσως στο γιατρό. We m--- g- t- t-- d----- a- o---. +
   
Πρέπει να περιμένετε το λεωφορείο. Yo- m--- w--- f-- t-- b--. +
Πρέπει να περιμένετε το τρένο. Yo- m--- w--- f-- t-- t----. +
Πρέπει να περιμένετε το ταξί. Yo- m--- w--- f-- t-- t---. +
   

Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές γλώσσες;

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σήμερα πάνω από 6.000 γλώσσες. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε διερμηνείς και μεταφραστές. Πριν από πολλά χρόνια, όλοι μιλούσαν ακόμα την ίδια γλώσσα. Αυτό όμως άλλαξε, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν. Εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, την Αφρική, και επεκτάθηκαν πάνω στην γη. Αυτός ο χωροταξικός διαχωρισμός οδήγησε, αντίστοιχα, σε έναν γλωσσικό διαχωρισμό. Διότι κάθε λαός ανέπτυξε την δική του μορφή επικοινωνίας. Από την κοινή πρωτογλώσσα δημιουργήθηκαν πολλές, διαφορετικές γλώσσες. Οι άνθρωποι δεν έμεναν όμως ποτέ για πολύ καιρό σε έναν συγκεκριμένο τόπο. Έτσι οι γλώσσες συνεχώς διαχωρίζονταν η μία από την άλλη. Και κάποια στιγμή, δεν μπορούσε κανείς πλέον να ξεχωρίσει μια κοινή ρίζα. Επίσης, κανένας λαός δε ζούσε απομονωμένος για χιλιετίες. Υπήρχε πάντα επαφή με άλλους λαούς.

Αυτό άλλαζε τις γλώσσες. Έπαιρναν στοιχεία από ξένες γλώσσες ή τις ανακάτευαν. Εξ αιτίας αυτού, η εξέλιξη των γλωσσών δεν σταματούσε ποτέ. Έτσι η μετανάστευση και η επαφή με άλλους λαούς εξηγούν λοιπον τον μεγάλο αριθμό των γλωσσών. Το γιατί όμως οι γλώσσες διαφέρουν τόσο, είναι ένα άλλο ζήτημα. Κάθε εξέλιξη ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν λόγοι, που οι γλώσσες είναι έτσι όπως είναι. Για αυτούς τους λόγους ενδιαφέρονται οι επιστήμονες εδώ και καιρό. Θα ήθελαν να ξέρουν, γιατί οι γλώσσες εξελίσσονται διαφορετικά Για να το ερευνήσουμε αυτό, πρέπει να παρακολουθήσουμε την ιστορία των γλωσσών. Έτσι μπορούμε να δούμε, ποιες αλλαγές έγιναν και πότε έγιναν. Ακόμη δεν γνωρίζουμε, τι επηρεάζει την ανάπτυξη της γλώσσας. Οι πολιτιστικοί παράγοντες φαίνονται να είναι ποιο σημαντικοί από τους βιολογικούς. Αυτό σημαίνει ότι η ιστορία λαών διαμόρφωσε τις γλώσσες τους. Προφανώς, οι γλώσσες μάς διηγούνται περισσότερα από όσα νομίζουμε...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Η γλώσσα χίντι ανήκει στις ινδοάριες γλώσσες. Τη μιλάνε στις περισσότερες χώρες της βόρειας και κεντρικής Ινδίας. Τα χίντι είναι συγγενικά με τα ούρντου, τα οποία μιλούν βασικά στο Πακιστάν. Κατά βάση αυτές οι δύο γλώσσες είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Η σημαντική διαφορά τους είναι στη γραφή. Τα χίντι γράφονται με τη Δεβαναγαρική αλφαβήτα. Τα ούρντου εν αντιθέσει, χρησιμοποιούν το αραβικό γραφικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό για τα χίντι είναι οι πολλές διάλεκτοι. Λόγω του μεγέθους της χώρας αυτές διαφέρουν η μία από την άλλη σε μερικά σημεία πολύ έντονα. Για 300 εκατομμύρια ανθρώπους τα χίντι είναι η μητρική γλώσσα. Σε αυτούς προστίθενται και άλλα 150 εκατομμύρια, που κατέχουν τα χίντι ως δεύτερη γλώσσα. Έτσι τα χίντι συγκαταλέγονται στις γλώσσες με τους περισσότερους χρήστες σε όλον τον κόσμο. Μετά τα κινεζικά βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Προσπερνούν ακόμη και τα ισπανικά και τα αγγλικά! Και η επιρροή της Ινδίας στον κόσμο συνεχώς αυξάνεται!