ελληνικά » αγγλικά UK   επιτρέπεται να κάνω κάτι


73 [εβδομήντα τρία]

επιτρέπεται να κάνω κάτι

-

+ 73 [seventy-three]

+ to be allowed to

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Επιτρέπεται κιόλας να οδηγείς αυτοκίνητο; Ar- y-- a------ a------ t- d----? +
Επιτρέπεται κιόλας να πίνεις αλκοόλ; Ar- y-- a------ a------ t- d---- a------? +
Επιτρέπεται κιόλας να ταξιδεύεις μόνος στο εξωτερικό; Ar- y-- a------ a------ t- t----- a----- a----? +
   
επιτρέπεται / μπορώ ma- / t- b- a-----d +
Μπορούμε να καπνίσουμε εδώ; Ma- w- s---- h---? +
Επιτρέπεται το κάπνισμα εδώ; Is s------ a------ h---? +
   
Μπορεί κανείς να πληρώσει με πιστωτική κάρτα; Ma- o-- p-- b- c----- c---? +
Μπορεί κανείς να πληρώσει με επιταγή; Ma- o-- p-- b- c----- / c---- (a-.)? +
Μόνο μετρητά μπορεί να πληρώσει κανείς; Ma- o-- o--- p-- i- c---? +
   
Μπορώ να κάνω ένα τηλεφώνημα; Ma- I j--- m--- a c---? +
Μπορώ να ρωτήσω κάτι; Ma- I j--- a-- s--------? +
Μπορώ να πω κάτι; Ma- I j--- s-- s--------? +
   
Δεν επιτρέπεται να κοιμηθεί στο πάρκο. He i- n-- a------ t- s---- i- t-- p---. +
Δεν επιτρέπεται να κοιμηθεί στο αυτοκίνητο. He i- n-- a------ t- s---- i- t-- c--. +
Δεν επιτρέπεται να κοιμηθεί στον σταθμό του τρένου. He i- n-- a------ t- s---- a- t-- t---- s------. +
   
Μπορούμε να καθίσουμε; Ma- w- t--- a s---? +
Μπορούμε να έχουμε το μενού; Ma- w- h--- t-- m---? +
Μπορούμε να πληρώσουμε χωριστά; Ma- w- p-- s---------? +
   

Πώς μαθαίνει ο εγκέφαλος καινούργιες λέξεις

Όταν μαθαίνουμε λεξιλόγιο, ο εγκέφαλός μας αποθηκεύει νέες γνώσεις. Η μάθηση, όμως, λειτουργεί μόνο μέσω της συχνής επανάληψης. Το πόσο καλά αποθηκεύονται οι λέξεις στον εγκέφαλό μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η τακτική επανάληψη το λεξιλογίου. Μόνο οι λέξεις που διαβάζουμε ή γράφουμε συχνά, αποθηκεύονται. Μπορούμε να πούμε, ότι αυτές οι λέξεις αρχειοθετούνται σαν εικόνες. Αυτή η αρχή της μάθησης ισχύει και για τους πιθήκους. Οι πίθηκοι μπορούν να μάθουν, να ''διαβάζουν'' λέξεις όταν τις βλέπουν αρκετά συχνά. Αν και δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις, τις αναγνωρίζουν από τη μορφή τους. Για να μιλήσουμε άπταιστα μια γλώσσα, χρειαζόμαστε πολλές λέξεις. Γι΄αυτό πρέπει το λεξιλόγιο να είναι καλά οργανωμένο. Διότι η μνήμη μας λειτουργεί σαν αρχείο. Για να βρεις γρήγορα μια λέξη, πρέπει να ξέρεις πού να την ψάξεις.

Γι΄αυτό είναι καλύτερα να μαθαίνεις λέξεις στα πλαίσια κάποιου περιεχομένου. Έτσι, η μνήμη μας μπορεί να βρει πάντα το σωστό “αρχείο”. Αλλά ακόμη και αυτά που μάθαμε καλά, μπορούν να ξεχαστούν. Τότε, η γνώση περνά από την ενεργητική στην παθητική μνήμη. Όταν ξεχνάμε κάτι, ελευθερωνόμαστε από γνώσεις, που δεν χρειαζόμαστε. Έτσι, ο εγκέφαλός μας κάνει χώρο για νέα και σημαντικά πράγματα. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να δουλεύουμε την γνώση μας τακτικά. Αλλά ότι βρίσκεται στην παθητική μνήμη, δε χάνεται για πάντα. Όταν δούμε μια ξεχασμένη λέξη την θυμόμαστε πάλι. Όταν έχουμε μάθει κάτι, το μαθαίνουμε την δεύτερη φορά ταχύτερα. Όποιος θέλει να διευρύνει το λεξιλόγιό του, πρέπει να επεκτείνει και τα χόμπι του. Διότι όλοι έχουμε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Γι΄αυτό συνήθως ασχολούμαστε με τα ίδια πράγματα. Μια γλώσσα όμως αποτελείται από πολλά και διάφορα λεξιλογικά πεδία. Όποιος ενδιαφέρεται για την πολιτική, θα έπρεπε να διαβάζει και αθλητικές εφημερίδες πού και πού!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ μιλούνται από περισσότερους από 160 εκατομμύρια ανθρώπους. Είναι μητρική γλώσσα όμως για περίπου 30 εκατομμύρια μόνο. Αυτό οφείλεται στο ότι στην Ινδονησία ζούν περίπου 500 διαφορετικοί λαοί. Αυτοί μιλούν 250 διαφορετικές γλώσσες, οι οποίες διαχωρίζονται σε διαλέκτους. Μια τέτοια γλωσσική ποικιλομορφία μπορεί, φυσικά, να οδηγήσει σε προβλήματα. Τα σημερινά _______ έχουν λοιπόν ορισθεί ως τυποποιημένη επίσημη γλώσσα. Διδάσκεται μαζί με τη μητρική γλώσσα σε όλα τα σχολεία.

Τα _______ ανήκουν στις αυστροασιατικές γλώσσες. Με τα μαλαισιανά έχουν τόσο στενή συγγένεια, που κι οι δύο γλώσσες θεωρούνται σχεδόν πανομοιότυπες. Η εκμάθηση των ******ιακών έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι κανόνες της γραμματικής δεν είναι πολύ πολύπλοκοι. Επίσης η ορθογραφία δεν είναι πολύ δύσκολη. Προφέρονται όπως γράφονται. Πολλές ******ιακές λέξεις προέρχονται από άλλες γλώσσες, πράγμα που διευκολύνει την εκμάθησή τους. Και σύντομα τα _______ θα είναι μια από τα πιο σημαντικές γλώσσες του κόσμου.