ελληνικά » αγγλικά UK   Αιτιολογώ κάτι 3


77 [εβδομήντα επτά]

Αιτιολογώ κάτι 3

-

+ 77 [seventy-seven]

+ giving reasons 3

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Γιατί δεν τρώτε την τούρτα; Wh- a----- y-- e----- t-- c---? +
Πρέπει να χάσω κιλά. I m--- l--- w-----. +
Δεν την τρώω επειδή πρέπει να χάσω κιλά. I’- n-- e----- i- b------ I m--- l--- w-----. +
   
Γιατί δεν πίνετε την μπύρα; Wh- a----- y-- d------- t-- b---? +
Πρέπει να οδηγήσω μετά. I h--- t- d----. +
Δεν την πίνω επειδή πρέπει να οδηγήσω μετά. I’- n-- d------- i- b------ I h--- t- d----. +
   
Γιατί δεν πίνεις τον καφέ; Wh- a----- y-- d------- t-- c-----? +
Είναι κρύος. It i- c---. +
Δεν τον πίνω επειδή είναι κρύος. I’- n-- d------- i- b------ i- i- c---. +
   
Γιατί δεν πίνεις το τσάι; Wh- a----- y-- d------- t-- t--? +
Δεν έχω ζάχαρη. I h--- n- s----. +
Δεν το πίνω επειδή δεν έχω ζάχαρη. I’- n-- d------- i- b------ I d---- h--- a-- s----. +
   
Γιατί δεν τρώτε την σούπα; Wh- a----- y-- e----- t-- s---? +
Δεν την παρήγγειλα. I d----- o---- i-. +
Δεν την τρώω επειδή δεν την παρήγγειλα. I’- n-- e----- i- b------ I d----- o---- i-. +
   
Γιατί δεν τρώτε το κρέας; Wh- d---- y-- e-- t-- m---? +
Είμαι χορτοφάγος. I a- a v---------. +
Δεν το τρώω επειδή είμαι χορτοφάγος. I’- n-- e----- i- b------ I a- a v---------. +
   

Οι χειρονομίες βοηθούν στην εκμάθηση λεξιλογίου

Όταν μαθαίνουμ λεξιλόγιο, το μυαλό μας δουλεύει πολύ. Κάθε νέα λέξη πρέπει να αποθηκευθεί. Όμως υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε το μυαλό μας στην μάθηση. Μέσω των χειρονομιών. Οι χειρονομίες βοηθούν την μνήμη μας. Μπορεί να θυμάται τις λέξεις καλύτερα, όταν ταυτόχρονα επεξεργάζεται χειρονομίες. Αυτό το απέδειξε ξεκάθαρα μια μελέτη. Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να μάθουν λεξιλόγιο. Οι λέξεις αυτές δεν υπήρχαν πραγματικά. Ανήκαν σε μια τεχνητή γλώσσα. Οι συμμετέχοντες έμαθαν μερικές λέξεις μέσω χειρονομιών. Αυτό σημαίνει ότι δεν άκουγαν και δεν διάβαζαν μόνο τις λέξεις. Μέσω των χειρονομιών μιμούνταν επίσης την έννοια των λέξεων.

Κατά τη διάρκεια της μάθησης, μετρήθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Έτσι, οι ερευνητές έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Κατά τη μάθηση των λέξεων με χειρονομίες, διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ήταν ενεργές. Εκτός από το κέντρο του λόγου, ήταν ενεργές και οι αισθητηριοκινητικές περιοχές. Αυτή η επιπλέον εγκεφαλική δραστηριότητα επηρεάζει τη μνήμη μας. Κατά τη μάθηση με χειρονομίες, δημιουργούνται σύνθετα δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα αποθηκεύουν την νέα λέξη σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Έτσι μπορούμε να επεξεργαστούμε το λεξιλόγιο πιο αποτελεσματικά. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις λέξεις, το μυαλό μας τις βρίσκει πιο γρήγορα. Επίσης, αποθηκεύονται καλύτερα. Είναι, όμως, σημαντικό η χειρονομία να σχετίζεται με τη λέξη. Ο εγκέφαλός μας καταλαβαίνει, όταν η λέξη δεν ταιριάζει με την χειρονομία. Τα νέα αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες διδακτικές μεθόδους. Άνθρωποι που γνωρίζουν μόνο λίγα για τις γλώσσες, συχνά μαθαίνουν με αργό ρυθμό. Ίσως μάθαιναν πιο εύκολα, αν μιμούντουσαν τις λέξεις με το σώμα τους...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα ******νικά ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Με τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά είναι πολύ συγγενικά. Τα μιλούν στη Ανδόρρα, στην ισπανική περιοχή Καταλονία, και στις Βαλεαρίδες. Επίσης ******νικά μιλούν σε μερικά τμήματα της Αραγονίας και της Βαλέντσια. Συνολικά μιλούν ή ******βαίνουν ******νικά περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι. Η γλώσσα προέκυψε μεταξύ 8ου και 10ου αιώνα στην περιοχή των Πυρηναίων. Διαμέσω περιοχικών κατακτήσεων εξαπλώθηκε στο νότο και την ανατολή.

Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς, ότι τα ******νικά δεν είναι διάλεκτος των ισπανικών. Προέκυψε από τη δημώδη λατινική γλώσσα και θεωρείται ως αυτόνομη γλώσσα. Έτσι οι Ισπανοί και οι Λατινοαμερικάνοι δεν την ******βαίνουν αυτόματα. Πολλές δομές των ******νικών μοιάζουν με τις αντίστοιχες άλλων λατινογενών γλωσσών. Υπάρχουν επίσης μερικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες. Οι χρήστες των ******νικών είναι πολλοί περήφανοι για τη γλώσσα τους. Επίσης εκ μέρους της πολιτικής, εδώ και μερικές δεκαετίες, τα ******νικά προωθούνται έντονα. Μάθετε ******νικά, η γλώσσα έχει μέλλον!