ελληνικά » αγγλικά UK   Επίθετα 2


79 [εβδομήντα εννέα]

Επίθετα 2

-

+ 79 [seventy-nine]

+ Adjectives 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Φοράω ένα μπλε φόρεμα. I a- w------ a b--- d----. +
Φοράω ένα κόκκινο φόρεμα. I a- w------ a r-- d----. +
Φοράω ένα πράσινο φόρεμα. I a- w------ a g---- d----. +
   
Αγοράζω μία μαύρη τσάντα. I’- b----- a b---- b--. +
Αγοράζω μία καφέ τσάντα. I’- b----- a b---- b--. +
Αγοράζω μία λευκή τσάντα. I’- b----- a w---- b--. +
   
Χρειάζομαι ένα καινούργιο αυτοκίνητο. I n--- a n-- c--. +
Χρειάζομαι ένα γρήγορο αυτοκίνητο. I n--- a f--- c--. +
Χρειάζομαι ένα άνετο αυτοκίνητο. I n--- a c---------- c--. +
   
Εκεί πάνω μένει μία μεγάλη γυναίκα. An o-- l--- l---- a- t-- t--. +
Εκεί πάνω μένει μία χοντρή γυναίκα. A f-- l--- l---- a- t-- t--. +
Εκεί κάτω μένει μία περίεργη γυναίκα. A c------ l--- l---- b----. +
   
Οι καλεσμένοι μας ήταν συμπαθητικοί άνθρωποι. Ou- g----- w--- n--- p-----. +
Οι καλεσμένοι μας ήταν ευγενικοί άνθρωποι. Ou- g----- w--- p----- p-----. +
Οι καλεσμένοι μας ήταν ενδιαφέροντες άνθρωποι. Ou- g----- w--- i---------- p-----. +
   
Έχω αγαπητά παιδιά. I h--- l----- c-------. +
Οι γείτονες όμως έχουν αυθάδη παιδιά. Bu- t-- n--------- h--- n------ c-------. +
Τα παιδιά σας είναι φρόνιμα; Ar- y--- c------- w--- b------? +
   

Μία γλώσσα, μεγάλη ποικιλία

Ακόμα και μια γλώσσα να μιλάμε μόνο, μιλάμε πολλές γλώσσες. Διότι καμία γλώσσα δεν αποτελεί κλειστό σύστημα. Κάθε γλώσσα έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Η γλώσσα είναι μια ζωντανή κατασκευή. Οι ομιλητές προσανατολίζονται πάντα στους συνομιλητές τους. Έτσι, οι άνθρωποι αλλάζουν τη γλώσσα που μιλάνε. Αυτή η γλωσσική ποικιλία παίρνει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, κάθε γλώσσα έχει μια ιστορία. Έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι μιλούν διαφορετικά από τους νέους. Επίσης, στις περισσότερες γλώσσες υπάρχουν διάφορες διάλεκτοι. Όμως, πολλοί άνθρωποι που μιλούν με διάλεκτο μπορούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Σε συγκεκριμένες περιστάσεις μιλούν την κανονική γλώσσα.

Διάφορες κοινωνικές ομάδες έχουν διάφορες γλώσσες. Η γλώσσα της νεολαίας ή των κυνηγών αποτελούν παραδείγματα για αυτό. Στη δουλειά οι περισσότεροι άνθρωποι μιλοόυν διαφορετικά από ότι στο σπίτι. Πολλοί χρησιμοποιούν ορολογία στην δουλειά τους. Επίσης υπάρχουν και διαφορές μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου. Ο προφορικός λογος είναι συνήθως πολύ πιο απλός από τον γραπτό. Αυτή η διαφορά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό συμβαίνει όταν ο γραπτός λόγος παραμέναι ίδιος για πολύ καιρό. Τότε οι ομιλητές πρέπει πρώτα να μάθουν, να χρησιμοποιούν την γραφή της γλώσσας. Συχνά διαφέρει, επίσης, η γλώσσα των ανδρών από την γλώσσα των γυναικών. Στις δυτικές κοινωνίες, αυτή η διαφορά δεν είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν, όμως, χώρες όπου οι γυναίκες μιλούν πολύ διαφορετικά από τους άνδρες. Σε ορισμένους πολιτισμούς, ο τύπος ευγενείας έχει μια δική του μορφή. Η ομιλία λοιπόν δεν είναι τόσο εύκολη! Πρέπει να προσέχουμε ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ είναι μία νοτιοσλαβική γλώσσα. Συγγενεύουν στενά με τα σερβικά, τα βοσνικά και τα μαυροβουνικά. Οι χρήστες αυτών των γλωσσών μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους χωρίς προβλήματα. Γι' αυτό πολλοί γλωσσολόγοι είναι της γνώμης ότι τα _______ δεν είναι ξεχωριστή γλώσσα. Την θεωρούν ως μία από τις πολλές παραλλαγές των σερβο******ικών. Περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μιλούν _______. Η γλώσσα γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες.

Συμπεριλαμβανομένων και μερικών ειδικών χαρακτήρων, η ******ική αλφαβήτα αποτελείται από 30 γράμματα. Η ορθογραφία συνάδει με την προφορά των λέξεων. Αυτό ισχύει επίσης για λέξεις, που παραλαμβάνονται από άλλες γλώσσες. Ο τονισμός των λέξεων στα _______ είναι μελωδικός. Αυτό σημαίνει ότι ο τονισμός των συλλαβών είναι σημαντικός για την τονικότητα. Η γραμματική έχει επτά πτώσεις και δεν είναι πάντα τόσο απλή. Αξίζει όμως να μάθει κανείς την ******ική γλώσσα. Η Κροατία είναι πραγματικά ένας πανέμορφος προορισμός διακοπών!