ελληνικά » αγγλικά UK   Ερωτήσεις – παρελθοντικός 2


86 [ογδόντα έξι]

Ερωτήσεις – παρελθοντικός 2

-

+ 86 [eighty-six]

+ Questions – Past tense 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Ποια γραβάτα φόρεσες; Wh--- t-- d-- y-- w---? +
Ποιο αυτοκίνητο αγόρασες; Wh--- c-- d-- y-- b--? +
Σε ποιά εφημερίδα έγινες συνδρομητής; Wh--- n-------- d-- y-- s-------- t-? +
   
Ποιον είδατε; Wh- d-- y-- s--? +
Ποιον συναντήσατε; Wh- d-- y-- m---? +
Ποιον αναγνωρίσατε; Wh- d-- y-- r--------? +
   
Πότε σηκωθήκατε; Wh-- d-- y-- g-- u-? +
Πότε ξεκινήσατε; Wh-- d-- y-- s----? +
Πότε σταματήσατε; Wh-- d-- y-- f-----? +
   
Γιατί ξυπνήσατε; Wh- d-- y-- w--- u-? +
Γιατί γίνατε δάσκαλος; Wh- d-- y-- b----- a t------? +
Γιατί πήρατε ταξί; Wh- d-- y-- t--- a t---? +
   
Από πού ήρθατε; Wh--- d-- y-- c--- f---? +
Πού πήγατε; Wh--- d-- y-- g-? +
Πού ήσασταν; Wh--- w--- y--? +
   
Ποιον βοήθησες; Wh- d-- y-- h---? +
Σε ποιον έγραψες; Wh- d-- y-- w---- t-? +
Σε ποιον απάντησες; Wh- d-- y-- r---- t-? +
   

Η διγλωσσία βελτιώνει την ακοή

Οι άνθρωποι που μιλούν δύο γλώσσες, ακούνε καλύτερα. Μπορούν να ξεχωρίσουν με ακρίβει διάφορους ήχους μεταξύ τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια αμερικανική έρευνα. Ερευνητές εξέτασαν πολλούς εφήβους. Ένα μέρος των συμμετεχόντων είχε μεγαλώσει με δύο γλώσσες. Αυτοί οι έφηβοι μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες μιλούσαν μόνο αγγλικά. Οι νέοι άνθρωποι έπρεπε να ακούσουν μια συγκεκριμένη συλλαβή. Την συλλαβή ''ντα''. Δεν ανήκε σε καμιά από τις δύο γλώσσες. Η συλλαβή εκφωνήθηκε στα εξεταζόμενα άτομα μέσω ακουστικών. Ταυτόχρονα, μετρήθηκε η δραστηριότητα του εγκεφάλου με ηλεκτρόδια. Μετά τη δοκιμασία, οι έφηβοι έπρεπε να ακούσουν την συλλαβή ακόμα μια φορά.

Αυτήν την φορά , όμως, ακουγόταν και πολλή φασαρία. Ακουγόντουσαν διάφορες φωνές, οι οποίες πρόφεραν φράσεις χωρίς νόημα. Οι δίγλωσσοι αντέδρασαν πολλή δυνατά όταν άκουγαν την συλλαβή. Ο εγκέφαλός τους έδειξε μεγάλη δραστηριότητα. Μπορούσαν να αναγνωρίσουν την συλλαβή με και χωρίς φασαρία. Οι συμμετέχοντες που μιλούσαν μόνο μια γλώσσα, δεν το κατάφεραν αυτό. Η ακοή τους δεν ήταν τόσο καλή όσο των δίγλωσσων συμμετεχόντων. Το αποτέλεσμα του πειράματος εξέπληξε τους ερευνητές. Μέχρι τότε ήταν μόνο γνωστό, ότι οι μουσικοί έχουν ιδιαιτέρα καλή ακοή. Όπως φαίνεται όμως, η διγλωσσία εξασκεί την ακοή. Οι δίγλωσσοι ακούνε συνέχεια διάφορους ήχους. Επομένως, το μυαλό αναγκάζεται να αναπτύσσει νέες ικανότητες. Μαθαίνει να ξεχωρίζει με ακρίβεια διάφορα γλωσσικά ερεθίσματα. Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα την επιρροή των γλωσσικών γνώσεων στον εγκέφαλο. Ίσως τελικά η εκμάθηση γλωσσών σε μεγάλη ηλικία κάνει καλό στην ακοή...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα παντζάμπι ανήκουν στις ινδοϊρανικές γλώσσες. Είναι μητρική γλώσσα για περίπου 130 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν στο Πακιστάν. Αλλά και στην ομοσπονδιακή πολιτεία Παντζάμπ μιλούν τα παντζάμπι. Στο Πακιστάν τα παντζάμπι δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν καθόλου ως λόγια γλώσσα. Στην Ινδία είναι διαφορετικά, επειδή η γλώσσα εκεί κατέχει επίσημη θέση. Τα παντζάμπι γράφονται με τη δική τους γραφή.

Και έχουν μια πολύ μακρά λογοτεχνική παράδοση … Έχουν βρεθεί κείμενα που είναι σχεδόν 1.000 ετών. Από φωνολογικής άποψης τα παντζάμπι είναι επίσης πολύ ενδιαφέροντα. Είναι μία τονική γλώσσα. Στις τονικές γλώσσες η σημασία της συλλαβής αλλάζει ανάλογα με τον τονισμό της. Στα παντζάμπι η τονισμένη συλλαβή μπορεί να έχει τρείς διαφορετικές τονικότητες. Για τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες κάτι τέτοιο είναι πολύ ασυνήθιστο. Αυτό όμως κάνει τα παντζάμπι ελκυστικά!