ελληνικά » αγγλικά UK   Παρελθοντικός χρόνος των βοηθητικών ρημάτων 2


88 [ογδόντα οκτώ]

Παρελθοντικός χρόνος των βοηθητικών ρημάτων 2

-

+ 88 [eighty-eight]

+ Past tense of modal verbs 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Ο γιος μου δεν ήθελε να παίξει με την κούκλα. My s-- d-- n-- w--- t- p--- w--- t-- d---. +
Η κόρη μου δεν ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο. My d------- d-- n-- w--- t- p--- f------- / s----- (a-.). +
Η γυναίκα μου δεν ήθελε να παίξει σκάκι μαζί μου. My w--- d-- n-- w--- t- p--- c---- w--- m-. +
   
Τα παιδιά μου δεν ήθελαν να πάμε περίπατο. My c------- d-- n-- w--- t- g- f-- a w---. +
Δεν ήθελαν να τακτοποιήσουν το δωμάτιο. Th-- d-- n-- w--- t- t--- t-- r---. +
Δεν ήθελαν να πάνε για ύπνο. Th-- d-- n-- w--- t- g- t- b--. +
   
Δεν έπρεπε να φάει παγωτό. He w-- n-- a------ t- e-- i-- c----. +
Δεν έπρεπε να φάει σοκολάτα. He w-- n-- a------ t- e-- c--------. +
Δεν έπρεπε να φάει καραμέλες. He w-- n-- a------ t- e-- s-----. +
   
Μπορούσα να πραγματοποιήσω μια ευχή. I w-- a------ t- m--- a w---. +
Μπορούσα να αγοράσω ένα φόρεμα. I w-- a------ t- b-- m----- a d----. +
Μπορούσα να πάρω ένα σοκολατάκι. I w-- a------ t- t--- a c--------. +
   
Επιτρεπόταν να καπνίσεις στο αεροπλάνο; We-- y-- a------ t- s---- i- t-- a-------? +
Επιτρεπόταν να πιεις μπύρα στο νοσοκομείο; We-- y-- a------ t- d---- b--- i- t-- h-------? +
Επιτρεπόταν να πάρεις το σκύλο μαζί σου στο ξενοδοχείο; We-- y-- a------ t- t--- t-- d-- i--- t-- h----? +
   
Στις διακοπές τα παιδιά μπορούσαν να μείνουν έξω πολλή ώρα. Du---- t-- h------- t-- c------- w--- a------ t- r----- o------ l---. +
Μπορούσαν να παίζουν πολλή ώρα στην αυλή. Th-- w--- a------ t- p--- i- t-- y--- f-- a l--- t---. +
Μπορούσαν να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά. Th-- w--- a------ t- s--- u- l---. +
   

Συμβουλές για να μην ξεχνάτε

Η εκμάθηση δεν είναι πάντα απλή. Ακόμα και όταν μας διασκεδάζει, μπορεί να είναι κουραστική. Αλλά όταν έχουμε μάθει κάτι, χαιρόμαστε. Είμαστε υπερήφανοι για τον εαυτό μας και την πρόοδό μας. Δυστυχώς όμως, υπάρχει περίπτωση να ξεχάσουμε αυτό που μάθαμε. Ειδικά με τις γλώσσες αυτό είναι ένα πρόβλημα. Οι περισσότεροι από μας μαθαίνουν στο σχολείο μία ή περισσότερες γλώσσες. Μετά από το σχολείο συχνά αυτές οι γνώσεις χάνονται. Δεν χρησιμοποιούμε την γλώσσα σχεδόν καθόλου πια. Στην καθημερινή ζωή κυριαρχεί συνήθως η μητρική μας γλώσσα. Πολλές ξένες γλώσσες χρησιμοποιούνται μόνο στις διακοπές. Όταν οι γνώσεις δεν ενεργοποιειούνται τακτικά, χάνονται. Το μυαλό μας χρειάζεται εξάσκηση.

Μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί σαν μυς. Αυτός ο μυς πρέπει να εξασκείται, αλλιώς γίνεται αδύναμος. Υπάρχουν όμως τρόποι, που βοηθούν να μην ξεχνάμε. Το πιο σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε συχνά αυτά που μαθαίνουμε. Ένα σταθερό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Μπορούμε να προγραμματίσουμε συγκεκριμένα πράγματα για τις διάφορες ημέρες της εβδομάδας. Την Δευτέρα, για παράδειγμα, να διαβάζουμε ένα βιβλίο στην ξένη γλώσσα. Την Τετάρτη, να ακούμε έναν ξένο ραδιοφωνικό σταθμό. Την Παρασκευή, να κρατάμε ημερολόγιο χρησιμοποιώντας την ξένη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει εναλλαγή ανάμεσα στο διάβασμα, την ακρόαση και το γράψιμο. Έτσι, ενεργοποιείται η γνώση με διαφόρους τρόπους. Ο χρόνος για όλες αυτές τις ασκήσεις δεν πρέπει να είναι μεγάλος, μισή ώρα αρκεί. Σημαντικό όμως είναι να εξασκούμαστε τακτικά! Οι έρευνες δείχνουν πως ότι μαθαίνουμε, μένει στο μυαλό για δεκαετίες. Πρέπει απλώς να το ξεθάψουμε ξανά από το συρτάρι...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις δυτικοσλαβικές γλώσσες. Είναι μητρική γλώσσα για περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί ζουν κυρίως στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Πολωνοί μετανάστες μετέφεραν τη γλώσσα τους και σε άλλες ηπείρους. Έτσι, σε όλον τον κόσμο υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι, που μιλούν _______. Με αυτόν τον τρόπο, είναι μαζί με τα ρωσικά η συχνότερα ομιλούμενη σλαβική γλώσσα. Τα _______ έχουν στενή συγγένεια με τα τσεχικά και τα σλοβακικά.

Η σύγχρονη λόγια ******ική γλώσσα προέκυψε από διάφορες διαλέκτους. Σήμερα όμως δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διάλεκτοι, επειδή οι περισσότεροι Πολωνοί χρησιμοποιούν την επίσημη γλώσσα. Η ******ική αλφαβήτα χρησιμοποιεί λατινικούς χαρακτήρες και έχει 35 γράμματα. Τονίζεται πάντα η παραλήγουσα συλλαβή της λέξης. Η γραμματική έχει επτά πτώσεις και τρία γραμματικά γένη. Σχεδόν κάθε κατάληξη κλίνεται. Έτσι τα _______ δεν θεωρούνται από τις ευκολότερες γλώσσες ... Σύντομα όμως θα είναι μια από τις σημαντικότερες γλώσσες της Ευρώπης!