ελληνικά » αγγλικά UK   Προστακτική 1


89 [ογδόντα εννέα]

Προστακτική 1

-

+ 89 [eighty-nine]

+ Imperative 1

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Είσαι τόσο τεμπέλης – μην είσαι τόσο τεμπέλης! Yo- a-- s- l--- – d---- b- s- l---! +
Κοιμάσαι τόσο πολύ – μην κοιμάσαι τόσο πολύ! Yo- s---- f-- s- l--- – d---- s---- s- l---! +
Έρχεσαι τόσο αργά – μην έρχεσαι τόσο αργά! Yo- c--- h--- s- l--- – d---- c--- h--- s- l---! +
   
Γελάς τόσο δυνατά – μην γελάς τόσο δυνατά! Yo- l---- s- l----- – d---- l---- s- l-----! +
Μιλάς τόσο σιγά – μην μιλάς τόσο σιγά! Yo- s---- s- s----- – d---- s---- s- s-----! +
Πίνεις υπερβολικά πολύ – μην πίνεις τόσο πολύ! Yo- d---- t-- m--- – d---- d---- s- m---! +
   
Καπνίζεις υπερβολικά πολύ – μην καπνίζεις τόσο πολύ! Yo- s---- t-- m--- – d---- s---- s- m---! +
Δουλεύεις υπερβολικά πολύ – μην δουλεύεις τόσο πολύ! Yo- w--- t-- m--- – d---- w--- s- m---! +
Οδηγείς πολύ γρήγορα – μην οδηγείς τόσο γρήγορα! Yo- d---- t-- f--- – d---- d---- s- f---! +
   
Σηκωθείτε κύριε Müller! Ge- u-- M-. M-----! +
Καθίστε κύριε Müller! Si- d---- M-. M-----! +
Μείνετε στην θέση σας κύριε Müller! Re---- s------ M-. M-----! +
   
Έχετε υπομονή! Be p------! +
Πάρτε τον χρόνο σας! Ta-- y--- t---! +
Περιμένετε μία στιγμή! Wa-- a m-----! +
   
Προσέχετε! Be c------! +
Να είστε στην ώρα σας! Be p-------! +
Μην είστε κουτός! Do--- b- s-----! +
   

Η κινεζική γλώσσα

Τα κινεζικά είναι η γλώσσα που ομιλείται από τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στον κόσμο. Δεν υπάρχει όμως μόνο μια κινεζική γλώσσα. Υπάρχουν πολλές κινέζικες γλώσσες. Ανήκουν όλες στην οικογένεια των σινοθιβετικών γλωσσών. Συνολικά μιλούν κινεζικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Η πλειοψηφία τους ζει στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και στην Ταιβάν. Υπάρχουν επίσης πολλές χώρες με μεινότητες που μιλούν κινεζικά. Η μεγαλύτερη κινεζική γλώσσα είναι τα επίσημα κινεζικά. Αυτή η καθιερωμένη γλώσσα ονομάζεται και μανδαρινικά. Τα μανδαρινικά είναι η επίσημη γλώσσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Άλλες κινεζικές γλώσσες περιγράφονται συχνά μόνο ως διάλεκτοι. Στην Ταϊβάν και στη Σιγκαπούρη ομιλούνται επίσης τα μανδαρινικά. Τα μανδαρινικά είναι η μητρική γλώσσα 850 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όμως τα καταλαβαίνουν σχεδόν όλοι όσοι μιλούν κινεζικά. Οι χρήστες διαφόρων διαλέκτων τα χρησιμοποιούν γι΄αυτό τον λόγο στην επικοινωνία. Όλοι οι Κινέζοι έχουν μια κοινή γραφή. Η κινεζική γραφή είναι 4.000 έως 5.000 ετών. Γι΄αυτό τον λόγο, τα κινεζικά έχουν την παλαιότερη λογοτεχνική παράδοση. Και άλλοι πολιτισμοί της Ασίας έχουν υιοθετήσει την κινεζική γραφή. Τα κινεζικά γράμματα είναι πιο δύσκολα από τα αφλαβητικά συστήματα. Ο γραπτός λόγος στα κινεζικά, όμως, δεν είναι τόσο σύνθετος. Η γραμματική μαθαίνεται σχετικά γρήγορα. Οπότε, οι μαθητές μπορούν να σημειώσουν σύντομα πρόοδο. Και ο αριθμός των ανθρώπων που θέλουν να μάθουν κινεζικά αυξάνεται συνεχώς! Ως ξένη γλώσσα γίνεται όλο και πιο σημαντική. Εντωμεταξύ, τα μαθήματα κινεζικών προσφέρονται παντού. Πηγαίνετε να μάθετε κι εσείς! Τα κινεζικά θα είναι η γλώσσα του μέλλοντος...
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Έχουν στενή συγγένεια με τα ισπανικά και τα καταλανικά. Προέκυψε από τη δημώδη λατινική γλώσσα των Ρωμαίων στρατιωτών. Για περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους τα ευρωπαϊκά _______ είναι μητρική γλώσσα. Είναι όμως επίσης και μία από τις σημαντικότερες γλώσσες του κόσμου ... Αυτό οφείλεται στο ότι η Πορτογαλία ήταν στο παρελθόν αποικιακή δύναμη. Κατά τον 15ο και 16ο αιώνα αυτό το ναυτικό έθνος πήγε τη γλώσσα του σε άλλες ηπείρους.

Σε μερικά σημεία της Αφρικής και της Ασίας μιλούν ακόμη _______. Οι εν λόγω χώρες έχουν ισχυρό γλωσσικό προσανατολισμό στο ευρωπαϊκό πρότυπο. Στη Βραζιλία είναι αλλιώς. Η γλώσσα που ομιλείται εκεί έχει μερικές ιδιορρυθμίες και θεωρείται ως ξεχωριστή παραλλαγή. Παρ' όλα αυτά κατά κανόνα οι Πορτογάλοι συνεννοούνται με τους Βραζιλιάνους καλά. Συνολικά σε όλον τον κόσμο περισσότεροι από 240 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν _______. Εκτός αυτού υπάρχουν περίπου 20 κρεολικές γλώσσες, οι οποίες βασίζονται στα _______. Τα _______ ανήκουν σήμερα στις παγκόσμιες γλώσσες.