ελληνικά » αγγλικά UK   Ημέρες της εβδομάδας


9 [εννέα]

Ημέρες της εβδομάδας

-

+ 9 [nine]

+ Days of the week

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
η Δευτέρα Mo---y +
η Τρίτη Tu----y +
η Τετάρτη We------y +
   
η Πέμπτη Th-----y +
η Παρασκευή Fr---y +
το Σάββατο Sa-----y +
   
η Κυριακή Su---y +
η εβδομάδα th- w--k +
από Δευτέρα έως Κυριακή fr-- M----- t- S----y +
   
Η πρώτη μέρα είναι η Δευτέρα. Th- f---- d-- i- M-----. +
Η δεύτερη μέρα είναι η Τρίτη. Th- s----- d-- i- T------. +
Η τρίτη μέρα είναι η Τετάρτη. Th- t---- d-- i- W--------. +
   
Η τέταρτη μέρα είναι η Πέμπτη. Th- f----- d-- i- T-------. +
Η πέμπτη μέρα είναι η Παρασκευή. Th- f---- d-- i- F-----. +
Η έκτη μέρα είναι το Σάββατο. Th- s---- d-- i- S-------. +
   
Η έβδομη μέρα είναι η Κυριακή. Th- s------ d-- i- S-----. +
Η εβδομάδα έχει επτά ημέρες. Th- w--- h-- s---- d---. +
Δουλεύουμε μόνο πέντε ημέρες. We o--- w--- f-- f--- d---. +
   

Η τεχνητή γλώσσα Εσπεράντο

Τα αγγλικά είναι η σημαντικότερη διεθνής γλώσσα της εποχής μας. Με αυτήν, θεωρητικά, μπορούν να συνεννοηθούν όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους. Όμως και άλλες γλώσσες θέλουν να πετύχουν αυτόν τον στόχο. Για παράδειγμα οι τεχνητές γλώσσες. Οι τεχνητές γλώσσες δημιουργούνται και αναπτύσσονται συνειδητά. Δηλαδή, υπάρχει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο κατασκευάζονται. Στις τεχνητές γλώσσες αναμειγνύονται στοιχεία από διάφορες γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο, η εκμάθησή τους γίνεται εύκολη από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους . Ο στόχος κάθε τεχνητής γλώσσας είναι η διεθνής επικοινωνία. Η πιο γνωστή τεχνητή γλώσσα είναι η Εσπεράντο. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1887 στην Βαρσοβία. Ο κατασκευαστής της ήταν ο Δρ. Ludwig Zamenhof. Πίστευε ότι η κύρια αιτία της διχόνοιας ήταν η κακή συνεννόηση.

Γι΄ αυτό ήθελε να φτιάξει μια γλώσσα που να ενώνει τους λαούς μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας την όλοι η άνθρωποι θα μιλούσαν μεταξύ τους ισότιμα. Το ψευδώνυμο του γιατρού ήταν Δρ. Εσπεράντο, ο αισιόδοξος. Αυτό δείχνει πόσο πίστευε στο όνειρό του. Αλλά η ιδέα της διεθνούς επικοινωνίας είναι πολύ παλαιότερη. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλές τεχνητές γλώσσες. Συνδέονται και με σκοπούς όπως η αποδοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Εσπεράντο ομιλείται σήμερα από ανθρώπους που ζουν σε περισσότερες από 120 χώρες. Υπάρχει όμως και αρνητική κριτική για την Εσπεράντο. Για παράδειγμα, το 70% του λεξιλογίου της προέρχεται από την ρομανική γλώσσα. Και εκτός αυτού,η Εσπεράντο έχει ξεκάθαρα ινδοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Οι ομιλητές της ανταλλάζουν απόψεις σε συνέδρια και λέσχες. Τακτικά οργανώνονται συναντήσεις και ομιλίες. Λοιπόν, σας ήρθε η όρεξη για Εσπεράντο; Ĉu vi parolas Esperanton? – Jes, mi parolas Esperanton tre bone!
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα αμερικανικά _______ ανήκουν στις δυτικογερμανικές γλώσσες. Όπως και τα καναδικά _______, είναι μια βορειοαμερικανική ******ή διάλεκτος. Είναι η μητρική γλώσσα για περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι είναι η παραλλαγή των ******ών που μιλιέται περισσότερο. Μοιάζει όμως πολύ με τα βρετανικά _______. Οι χρήστες των δύο παραλλαγών μπορούν να συνεννοηθούν συνήθως χωρίς προβλήματα. Μόνο όταν οι δύο συνομιλητές μιλούν βαριές διαλέκτους, η συνομιλία δυσκολεύει.

Αλλά υπάρχουν και μερικές εξέχουσες διαφορές μεταξύ των δύο παραλλαγών. Αυτές αφορούν πρωταρχικά την προφορά, το λεξιλόγιο και την ορθογραφία. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν η γραμματική και η στίξη. Σε σύγκριση με τα βρετανικά _______ η σημαντικότητα των αμερικανικών ******ών αυξάνεται. Αυτό οφείλεται πάνω από όλα στην μεγάλη επιρροή της βορειοαμερικανικής βιομηχανίας κινηματογράφου και μουσικής. Αυτές εξάγουν τη γλώσσα τους εδώ και δεκαετίες σε όλον τον κόσμο. Ακόμη και η Ινδία και το Πακιστάν, πρώην βρετανικές αποικίες, υιοθετούν αμερικανισμούς … Μάθετε αμερικανικά _______, είναι η γλώσσα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο!