ελληνικά » αγγλικά UK   Προστακτική 2


90 [ενενήντα]

Προστακτική 2

-

+ 90 [ninety]

+ Imperative 2

Κάνετε κλικ για να δείτε το κείμενο:   
ελληνικάEnglish UK
Ξυρίσου! Sh---! +
Πλύσου! Wa-- y-------! +
Χτενίσου! Co-- y--- h---! +
   
Πάρε τηλέφωνο! Πάρτε τηλέφωνο! Ca--! +
Άρχισε! Αρχίστε! Be---! +
Σταμάτα! Σταματήστε! St--! +
   
Άστο! Αφήστε το! Le--- i-! +
Πες το! Πείτε το! Sa- i-! +
Αγόρασέ το! Αγοράστε το! Bu- i-! +
   
Μην είσαι ποτέ ανειλικρινής! Ne--- b- d--------! +
Μην είσαι ποτέ αυθάδης! Ne--- b- n------! +
Μην είσαι ποτέ αγενής! Ne--- b- i-------! +
   
Να είσαι πάντα ειλικρινής! Al---- b- h-----! +
Να είσαι πάντα καλός! Al---- b- n---! +
Να είσαι πάντα ευγενικός! Al---- b- p-----! +
   
Καλό δρόμο! Ho-- y-- a----- h--- s-----! +
Να προσέχετε τον εαυτό σας! Ta-- c--- o- y-------! +
Να μας ξαναεπισκεφτείτε! Do v---- u- a---- s---! +
   

Τα μωρά μπορούν να μάθουν γραμματικούς κανόνες.

Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Και μαθαίνουν και πολύ γρήγορα! Το πως μαθαίνουν τα παιδιά, δεν έχει ερευνηθεί ακόμα. Οι διαδικασίες εκμάθησης τρέχουν αυτόματα. Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι μαθαίνουν. Παρόλα αυτά, κάθε μέρα οι ικανότητές τους αυξάνονται. Αυτό είναι εμφανές και στο θέμα της γλώσσας. Τους πρώτους μήνες, τα μωρά μπορούν μόνο να κλαίνε. Σε ηλικία λίγων μηνών, μπορούν να πουν μικρές λέξεις. Οι λέξεις μετά γίνονται προτάσεις. Κάποια στιγμή, τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα. Στους ενήλικες αυτό δυστυχώς δε γίνεται. Για να μάθουν χρειάζονται βιβλία ή άλλο υλικό.

Μόνο έτσι μπορούν να μάθουν, για παράδειγμα, κανόνες γραμματικής. Τα μωρά όμως μαθαίνουν γραμματική ήδη από την ηλικία των τεσσάρων μηνών! Επιστήμονες δίδαξαν σε μωρά στη Γερμανία ξένους κανόνες γραμματικής. Τα έβαζαν να ακούνε προτάσεις ιταλικών. Αυτές οι προτάσεις περιείχαν συγκεκριμένες συντακτικές δομές. Τα μωρά άκουγαν τις σωστές προτάσεις για περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Μετά, τα έβαλαν να ακούσουν ξανά προτάσεις. Αυτήν τη φορά κάποιες φράσεις δεν ήταν σωστές. Την ώρα που τα μωρά άκουγαν τις προτάσεις, οι ερευνητές μετρούσαν τα εγκεφαλικά τους κύματα. Έτσι οι επιστήμονες μπορούσαν να δουν πως αντιδρούσε ο εγκέφαλός τους στις προτάσεις. Και οι αντιδράσεις των μωρών στις προτάσεις δεν ήταν ίδιες! Αν και τις είχαν μάθει μόνο για λίγη ώρα, καταλάβαιναν τα λάθη. Φυσικά τα μωρά δεν καταλαβαίνουν γιατί μερικές προτάσεις είναι λάθος. Προσανατολίζονται μόνο στα ηχητικά μοτίβα. Αυτό αρκεί όμως, για να μάθεις μια γλώσσα - τουλάχιστον για τα μωρά …
Μαντέψτε ποια είναι η γλώσσα!
Τα βραζιλιάνικα _______ ανήκουν στις λατινογενείς γλώσσες. Προέκυψαν από τα ευρωπαϊκά _______. Αυτά μεταφέρθηκαν μέχρι τη νότια Αμερική κατά τη διάρκεια της αποικιακής πολιτικής της Πορτογαλίας, Σήμερα η Βραζιλία είναι το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο που μιλάει _______. Περίπου 190 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν βραζιλιάνικα _______ ως μητρική γλώσσα. Και η γλώσσα έχει επίσης μεγάλη επιρροή σε άλλες νοτιοαμερικανικές χώρες … Υπάρχει ακόμη και μια μεικτή γλώσσα, η οποία διατηρεί _______ και ισπανικά στοιχεία.

Παλαιότερα η Βραζιλία γλωσσικά προσανατολιζόταν στο ευρωπαϊκό πρότυπο. Από τη δεκαετία του 1930 και μετά ανέτειλε μια νέα συνείδηση για τον βραζιλιάνικο πολιτισμό. Οι Βραζιλιάνοι ήταν περήφανοι για τη γλώσσα τους και ήθελαν να τονίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αλλά πάντα υπήρχαν προσπάθειες να διατηρήσουν τις δύο γλώσσες μαζί. Στο μεταξύ, για παράδειγμα, υπάρχει συμφωνία για μια κοινή ορθογραφία. Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στις δύο παραλλαγές σήμερα βρίσκεται στην προφορά. Επίσης το βραζιλιάνικο λεξιλόγιο περιέχει "ινδιανισμούς", που λείπουν από την Ευρώπη. Ανακαλύψτε αυτήν τη συναρπαστική γλώσσα, ανήκει στις πιο σημαντικές του κόσμου!