hrvatski » amharski   Kvar na autu


39 [trideset i devet]

Kvar na autu

-

+ 39 [ሰላሣ ዘጠኝ]39 [selaša zet’enyi]

+ መኪና መበላሸትmekīna mebelasheti

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiአማርኛ
Gdje je sljedeća benzinska postaja? የሚ---- ነ-- ማ-- የ- ነ--
y------------- n----- m----- y--- n---?
+
Probušena mi je guma. ጎማ- ተ----
g----- t--------i
+
Možete li promijeniti kotač? ጎማ መ--- ይ---?
g--- m-------- y--------?
+
   
Trebam par litara dizela. ጥቂ- ሌ--- ና-- እ------
t------- l-------- n------ i----------።
+
Nemam više benzina. ተጨ-- ቤ--- የ----
t--------- b------- y--------።
+
Imate li rezervni kanistar? ጀሪ-- ይ----?
j------- y---------?
+
   
Gdje mogu telefonirati? ስል- የ- መ--- እ----?
s----- y--- m------- i---------?
+
Trebam vučnu službu. የመ-- ማ--- አ----- ያ-------
y------- m------- ā---------- y--------------።
+
Tražim radionicu. ጋራ- እ----- ነ--
g------ i----------- n---።
+
   
Dogodila se nesreća. የመ-- ግ-- ደ-- ነ--
y------- g------- d----- n---።
+
Gdje je najbliži telefon? የሚ---- ስ-- የ- ነ-
y------------- s----- y--- n--i
+
Imate li mobitel sa sobom? ሞባ-- ይ---?
m------- y-------?
+
   
Trebamo pomoć. እር-- እ-------
i------ i------------።
+
Pozovite liječnika! ዶክ-- ጋ- ይ----
d------- g--- y-------!
+
Pozovite policiju! ለፖ-- ይ----
l------- y-------!
+
   
Vaše dokumente, molim. እባ--/ሽ ወ-----/ሽ-
i------/s-- w------------/s---i
+
Vašu vozačku dozvolu, molim. መን- ፈ----/ሽ- እ---/ሽ
m----- f----------/s---- i------/s-i
+
Vašu prometnu dozvolu, molim. የተ--------/ሽ--- እ---/ሽ
y-------------------/s-------- i------/s-i
+
   

Jezični talent beba

Već prije nego što su progovorile, bebe su znale mnogo o govorenju. To su pokazali različiti eksperimenti. U posebnim baby-laboratorijima istražuje se razvoj djece. Pritom se ispituje kako djeca uče jezik. Bebe su očigledno inteligentnije nego što smo dosad mislili. Već sa 6 mjeseci posjeduju mnogo jezičnih sposobnosti. Na primjer, prepoznaju svoj materinji jezik. Francuske i njemačke bebe drugačije reagiraju na tonove. Različiti naglasci uzrokuju različito ponašanje. Dakle, bebe osjećaju naglasak svog jezika. Jako mala djeca također mogu zapamtiti više riječi. Roditelji igraju veliku ulogu u jezičnom razvoju svojih beba. Budući da je bebama odmah nakon rođenja potrebna interakcija.

Žele komunicirati s mamom i tatom. Interakcija mora biti popraćena pozitivnim emocijama. Roditelji ne smiju biti pod stresom dok pričaju sa svojom bebom. Također nije u redu ako s njima pričaju jako malo. Stres ili šutnja mogu imati negativne posljedice na bebe. Može se štetno utjecati na njihov razvoj jezika. Učenje za bebe počinje već u trbuhu! Na jezik reagiraju već prije svog rođenja. Mogu točno osjetiti zvučne signale. Nakon rođenja ponovno prepoznaju te signale. Nerođena djeca čak uče ritam jezika. Glas svoje majke mogu čuti već u trbuhu. Dakle, s nerođenom djecom se može razgovarati. No ne valja pretjerivati... Dijete nakon rođenja ima dovoljno vremena za vježbanje. Jezični talent beba Već prije nego što su progovorile, bebe su znale mnogo o govorenju. To su pokazali različiti eksperimenti. U posebnim baby-laboratorijima istražuje se razvoj djece. Pritom se ispituje kako djeca uče jezik. Bebe su vidljivo inteligentnije nego što smo dosad mislili. Već sa 6 mjeseci posjeduju mnogo jezičnih sposobnosti. Na primjer, prepoznaju svoj materinji jezik. Francuske i njemačke bebe drugačije reagiraju na tonove. Različiti naglasci uzrokuju različito ponašanje. Dakle, bebe osjećaju ton svog jezika. Jako mala djeca također mogu zapamtiti nekoliko riječi. Roditelji igraju veliku ulogu u jezičnom razvoju svoje djece. Budući da je bebama odmah nakon rođenja potrebna interakcija. Žele komunicirati s mamom i tatom. Interakcija mora biti popraćena pozitivnim emocijama. Roditelji ne smiju biti pod stresom dok pričaju sa svojom djecom. Također nije u redu ako s njima pričaju jako malo. Stres ili šutnja mogu imati negativne posljedice na bebe. Može se štetno utjecati na njihov razvoj jezika. Učenje za bebe počinje već u trbuhu! Na jezik reagiraju već prije svog rođenja. Mogu točno osjetiti zvučne signale. Nakon rođenja ponovno prepoznaju iste signale. Nerođena djeca čak uče ritam jezika. Glas svoje majke mogu čuti već u trbuhu. Dakle, s nerođenom djecom se može razgovarati. No ne valja pretjerivati... Dijete nakon rođenja ima dovoljno vremena za vježbanje.
Odgonetnite jezik!
Švedski spada u skupinu sjevernogermanskih jezika. To je materinski jezik više od 8 milijuna ljudi. Govori se u Švedskoj i djelimice u Finskoj. S Norvežanima se Šveđani mogu realativno bez problema sporazumijevati. Čak postoji miješani jezik koji povezuje elemente iz oba jezika. I sa Dancima je moguća konverzacija kad sagovornici jasno govore. Švedska abeceda ima 29 slova.

Odlika ******og je izražen sistem vokala. Dužina i kratkoća samoglasnika odlučuju o značenju jedne riječi. I visina tona igra u ******om određenu ulogu. Švedske riječi i rečenice su općenito kratke. Red riječi u rečenici podliježe utvrđenim pravilima. Ni gramatika nije previše komplicirana. Strukture uglavnom liče onima iz engleskog jezika. Učite _______, jer uopće nije tako težak!