hrvatski » engleski UK   U kuhinji


19 [devetnaest]

U kuhinji

-

+ 19 [nineteen]

+ In the kitchen

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Imaš li novu kuhinju? Do y-- h--- a n-- k------? +
Što ćeš danas kuhati? Wh-- d- y-- w--- t- c--- t----? +
Kuhaš li na struju ili na plin? Do y-- c--- o- a- e------- o- a g-- s----? +
   
Trebam li narezati luk? Sh--- I c-- t-- o-----? +
Trebam li oguliti krumpir? Sh--- I p--- t-- p-------? +
Trebam li oprati salatu? Sh--- I r---- t-- l------? +
   
Gdje su čaše? Wh--- a-- t-- g------? +
Gdje je posuđe? Wh--- a-- t-- d-----? +
Gdje je pribor za jelo? Wh--- i- t-- c------ / s--------- (a-.)? +
   
Imaš li otvarač za konzerve? Do y-- h--- a t-- o----- / c-- o----- (a-.)? +
Imaš li otvarač za boce? Do y-- h--- a b----- o-----? +
Imaš li vadičep? Do y-- h--- a c--------? +
   
Kuhaš li juhu u ovom loncu? Ar- y-- c------ t-- s--- i- t--- p--? +
Pržiš li ribu u ovoj tavi? Ar- y-- f----- t-- f--- i- t--- p--? +
Pečeš li povrće na ovom roštilju? Ar- y-- g------- t-- v--------- o- t--- g----? +
   
Postavljam stol. I a- s------ t-- t----. +
Ovdje su noževi, vilice i žlice. He-- a-- t-- k------ t-- f---- a-- t-- s-----. +
Ovdje su čaše, tanjuri i salvete. He-- a-- t-- g------- t-- p----- a-- t-- n------. +
   

Učenje i tipovi učenja

Tko prilikom učenja ne napreduje, vjerojatno pogrešno uči. To znači da ne uči shodno svom tipu. Generalno postoji četiri tipa učenja. Ti tipovi su povezani s osjetilima. Postoji auditvni, vizualni, komunikacijski i motorički tip učenja. Auditivni tipovi najbolje pamte ono što čuju. Primjerice, dobro pamte melodije. Tijekom učenja glasno čitaju; vokabular uče naglas. Takvi tipovi često vode monologe. Od velike su im pomoći CD-i ili predavanja. Vizualni tipovi najbolje uče ono što vide. Dakle, za njih je važno čitanje informacija. Prilikom učenja prave puno bilježaka.

Također rado uče koristeći sličice, tabele i kartice. Takvi tipovi puno čitaju te sanjaju često i šaroliko. Najbolje uče kad se nalaze u nekom lijepom okruženju. Komunikativni tip preferira razgovore i rasprave. Potrebna mu je interakcija, dakle - razgovor s drugima. Na nastavi postavlja puno pitanja te rado uči u skupini. Motorički tip uči kroz pokret. Preferira metodu učenja u praksi i želi sve isprobati. Prilikom učenja je rado tjelesno aktivan ili žvače žvakaću gumu. Oni ne vole teoriju već eksperimente. Važno je da su gotovo svi ljudi kombinacija tih tipova. Dakle, ne postoji nitko tko bi predstavljao samo jedan tip. Stoga najbolje učimo kad uključimo sva svoja osjetila. Na taj se način naš mozak višestruko aktivira i dobro pohranjuje nove sadržaje. Slušajte, čitajte i razgovarajte o riječima! A nakon toga bavite se sportom!
Odgonetnite jezik!
_______ jezik govori više od 160 milijuna ljudi. On je, međutim, materinski jezik samo oko 30 milijuna ljudi. Razlog za to je činjenica da u ******i živi skoro 500 različitih narodnosti. One govore 250 različitih jezika koji se dijele na puno dijalekata. Takva jezička raznolikost može, naravno, izazvati probleme. Današnji _______ je stoga uveden kao standardizirani nacionalni jezik. Podučava se u svim školama uporedo s određenim maternjim jezikom.

_______ spada u austronezijske jezike. Toliko je usko srodan s malajskim da se oba jezika smatraju skoro identičnim. Učenje ******skog donosi puno prednosti. Gramatička pravila nisu mnogo komplicirana. Ni pravopis nije težak. Kod izgovora se može osloniti na način pisanja. Puno _______h riječi potječe iz drugih jezika što olakšava njegovo učenje. A uskoro će _______ postati jedan od najvažnijih jezika na svijetu!