hrvatski » engleski UK   U restoranu 1


29 [dvadeset i devet]

U restoranu 1

-

+ 29 [twenty-nine]

+ At the restaurant 1

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Da li je stol slobodan? Is t--- t---- t----? +
Molim Vas, htio / htjela bih jelovnik. I w---- l--- t-- m---- p-----. +
Što možete preporučiti? Wh-- w---- y-- r--------? +
   
Rado bih pivo. I’- l--- a b---. +
Rado bih mineralnu vodu. I’- l--- a m------ w----. +
Rado bih sok od naranče. I’- l--- a- o----- j----. +
   
Rado bih kavu. I’- l--- a c-----. +
Rado bih kavu s mlijekom. I’- l--- a c----- w--- m---. +
Sa šećerom, molim. Wi-- s----- p-----. +
   
Htio / htjela bih čaj. I’- l--- a t--. +
Htio / htjela bih čaj sa limunom. I’- l--- a t-- w--- l----. +
Htio / htjela bih čaj sa mlijekom. I’- l--- a t-- w--- m---. +
   
Imate li cigarete? Do y-- h--- c---------? +
Imate li pepeljaru? Do y-- h--- a- a------? +
Imate li vatre? Do y-- h--- a l----? +
   
Nedostaje mi vilica. I’- m------ a f---. +
Nedostaje mi nož. I’- m------ a k----. +
Nedostaje mi žlica. I’- m------ a s----. +
   

Gramatika sprječava laži!

Svaki jezik ima posebna obilježja. Neki jezici posjeduju svojstva koja su jedinstvena u cijelom svijetu. U te jezike spada jezik trio. Trio je indijanski jezik u Južnoj Americi. Govori ga oko 2.000 ljudi u Brazilu i Surinamu. Posebnost jezika trio je gramatika. Budući da prisiljava govornika da uvijek govori istinu. Za to je zaslužan takozvani frustrativni nastavak. Taj nastavak se u jeziku trio dodaje glagolima. On ukazuje na stupanj istinitosti rečenice. Jednostavan primjer objašnjava kako to točno funkcionira. Uzmimo za primjer rečenicu Dijete je otišlo u školu. U triu govornik mora staviti određeni nastavak na glagol.

Kroz nastavak može reći da li je vidio dijete. Također može kazati da li je isto saznao od drugih. Ili pak nastavkom može iskazati da zna da je to laž. Govornik se dakle mora obvezati na ono što kaže. Što znači da mora izraziti istinitost svoje izjave. Na taj način ne može ništa prešutjeti ili uljepšati. Ukoliko govornik ispusti nastavak, smatra ga se lašcem. Službeni jezik u Surinamu je nizozemski. Prijevodi s nizozemskog na trio su često problematični. Budući da je većina jezika puno manje precizna. Jezici govornicima omogućavaju dvosmislenost. Stoga tumači ne paze uvijek da se obvežu na ono što kažu. Komunikacija s govornicima tria je stoga teška. Možda bi frustrativ i u ostalim jezicima bio koristan!? Ne samo u političkom jeziku...
Odgonetnite jezik!
_______ je maternji jezik oko 2 milijuna ljudi. Spada u južnoslavenske jezike. Najviše je srodan s bugarskim. Govornici ova dva jezika mogu bez problema razgovarati jedni s drugima. U pisanom obliku ova dva jezika se više međusobno razlikuju. U ******iji je oduvijek živjelo puno različitih narodnosti. To se, naravno, odrazilo i na jezik zemlje.

Na jezik je utjecalo puno drugih jezika. Susjedna Srbija je tijekom dugih godina ostavila posebno snažan pečat na _______ jezik. Leksički fond sadrži puno pojmova iz ruskog, turskog i engleskog. Jedna tako velika jezička raznolikost ne postoji u puno zemalja. Zato je ******skom trebalo dugo vremena da ga se prizna kao poseban jezik. I ******ska književnost je iz ovog razloga puno trpjela. U međuvremenu se _______ etablirao kao standardni jezik. Pa je stoga važan dio ******skog identiteta.