hrvatski » engleski UK   U vlaku


34 [trideset i četiri]

U vlaku

-

+ 34 [thirty-four]

+ On the train

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Da li je to vlak za Berlin? Is t--- t-- t---- t- B-----? +
Kada kreće vlak? Wh-- d--- t-- t---- l----? +
Kada stiže vlak u Berlin? Wh-- d--- t-- t---- a----- i- B-----? +
   
Oprostite, smijem li proći? Ex---- m-- m-- I p---? +
Mislim da je to moje mjesto. I t---- t--- i- m- s---. +
Mislim da sjedite na mom mjestu. I t---- y----- s------ i- m- s---. +
   
Gdje su kola za spavanje? Wh--- i- t-- s------? +
Kola za spavanje su na kraju vlaka. Th- s------ i- a- t-- e-- o- t-- t----. +
A gdje je restoran? – Na početku. An- w---- i- t-- d----- c--? – A- t-- f----. +
   
Mogu li spavati dolje? Ca- I s---- b----? +
Mogu li spavati u sredini? Ca- I s---- i- t-- m-----? +
Mogu li spavati gore? Ca- I s---- a- t-- t--? +
   
Kada smo na granici? Wh-- w--- w- g-- t- t-- b-----? +
Koliko traje vožnja do Berlina? Ho- l--- d--- t-- j------ t- B----- t---? +
Da li vlak kasni? Is t-- t---- d------? +
   
Imate li nešto za čitati? Do y-- h--- s-------- t- r---? +
Može li se ovdje dobiti nešto za jesti i piti? Ca- o-- g-- s-------- t- e-- a-- t- d---- h---? +
Da li biste me molim probudili u 7 sati? Co--- y-- p----- w--- m- u- a- 7 o------? +
   

Bebe čitaju s usana!

Dok bebe uče govoriti, gledaju roditeljima u usta. Do tog otkrića su došli razvojni psiholozi. Bebe počinju čitati s usana s otprilike šest mjeseci. Tako uče kako oblikovati usta da bi proizvele zvuk. Djeca od jedne godine starosti razumiju već neke riječi. Od te godine počinju ponovno ljudima gledati u oči. Tako dobivaju mnogo važnih informacija. Po očima prepoznaju da li su im roditelji veseli ili žalosni. Na taj način se upoznavaju sa svijetom emocija. Zanimljivo je kad se s njima priča na stranom jeziku. Bebe tada opet počinju čitati s usana. Na taj način uče formirati strane zvukove. Kad bebama govorimo, trebali bi ih uvijek gledati u oči.

Osim toga, bebama je potreban dijalog za razvijanje jezika. Naime, roditelji često ponavljaju to što bebe govore. Na taj način bebe dobivaju povratnu infomaciju. To je jako važno za malu djecu. Tada znaju da ih se razumjelo. Takva potvrda za bebe predstavlja motivaciju. Zato im je i dalje zabavno učiti govoriti. Dakle, bebama nije dovoljno samo puštati zvučne snimke. Istraživanja dokazuju da bebe zaista mogu čitati s usana. U eksperimentalnim ispitivanjima maloj djeci su bile prikazivane video snimke bez tona. Te video snimke snimane su na materinjem jeziku beba te na stranom jeziku. Bebe su duže gledale video snimke na svom jeziku. Također su pritom bile pozornije. Međutim, prve riječi beba iste su u cijelom svijetu. Mama i tata – lako se izgovaraju na svim jezicima!
Odgonetnite jezik!
_______ spada u zapadnoslavenske jezike. To je materinski jezik za više od 45 milijuna ljudi. Oni uglavnom žive u ******skoj i u mnogim zemljama Istočne Europe. _______ iseljenici su svoj jezik prenijeli i na druge kontinente. Tako u cijelom svijetu ima oko 60 milijuna ljudi koji govore _______. Poslije ruskog je to slavenski jezik s najviše govornika. _______ je u uskom srodstvu s češkim i slovačkim.

Moderni _______ književni jezik se razvio iz različitih dijalekata. Danas skoro da nema dijalekata pošto većina ******aka koristi standardni jezik. ******ska abeceda koristi latinična slova i ima 35 slova. Uvijek se naglašava predzadnji slog jedne riječi. Gramatika razlikuje sedam padeža i tri roda. Skoro svaki kraj riječi se deklinira ili konjugira. _______ time ne spada baš u najlakše jezike… Ali uskoro će postati jedan od najvažnijih jezika Europe!