hrvatski » engleski UK   U zoološkom vrtu


43 [četrdeset i tri]

U zoološkom vrtu

-

+ 43 [forty-three]

+ At the zoo

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Tamo je zoološki vrt. Th- z-- i- t----. +
Tamo su žirafe. Th- g------- a-- t----. +
Gdje su medvjedi? Wh--- a-- t-- b----? +
   
Gdje su slonovi? Wh--- a-- t-- e--------? +
Gdje su zmije? Wh--- a-- t-- s-----? +
Gdje su lavovi? Wh--- a-- t-- l----? +
   
Imam fotoaparat. I h--- a c-----. +
Imam filmsku kameru. I a--- h--- a v---- c-----. +
Gdje je baterija? Wh--- c-- I f--- a b------? +
   
Gdje su pingvini? Wh--- a-- t-- p-------? +
Gdje su klokani? Wh--- a-- t-- k--------? +
Gdje su nosorozi? Wh--- a-- t-- r-----? +
   
Gdje je toalet? Wh--- i- t-- t----- / r------- (a-.)? +
Tamo je kafić. Th--- i- a c--- o--- t----. +
Tamo je restoran. Th--- i- a r--------- o--- t----. +
   
Gdje su deve? Wh--- a-- t-- c-----? +
Gdje su gorile i zebre? Wh--- a-- t-- g------- a-- t-- z-----? +
Gdje su tigrovi i krokodili? Wh--- a-- t-- t----- a-- t-- c---------? +
   

Baskijski jezik

U Španjolskoj postojе četiri priznatа jezika. Tu spadaju španjolski, katalonski, galicijski i baskijski jezik. Baskijski jezik jedini nema romanskih korijena. Govori se u španjolsko-francuskom pograničnom području. Baskijski jezik govori oko 800.000 ljudi. Baskijski se svrstava među najstarije jezike u Europi. Međutim, porijeklo tog jezika još uvijek nije poznato. Stoga lingvistima baskijski jezik i dan-danas predstavlja zagonetku. Baskijski je također jedini izolirani jezik Europe. To znači da nije genetski povezan ni s jednim jezikom. To može biti zbog geografskog položaja. Baskijski narod je oduvijek živio izolirano u planinama i uz obalu. Na taj je način jezik preživio invazije Indoeuropljana.

Pojam bask potječe od latinske riječi vascones . Baski sami sebe nazivaju Euskaldunak ili onaj koji govori baskijski. To pokazuje koliko se zapravo identificiraju sa svojim jezikom Euskara . Euskara se stoljećima prenosio prvenstveno usmeno. Zato postoji mali broj pisanih izvora. Jezik još uvijek nije do kraja normiran. Većina Baskijaca su dvo- ili višejezični govornici. Unatoč tomu jako njeguju baskijski jezik i kulturu. Budući da je Baskija autonomna zajednica. To olakšava jezične procese i kulturne programe. Djeca mogu birati između pohađanja baskijske i španjolske nastave. Također postoje različite vrste baskijskih sportova. Čini se da kultura i jezik Baskijaca ima budućnost. Postoji jedna riječ na baskijskom koju poznaje cijeli svijet. To je prezime “ El Che ” -- ... da, tako je, Guevare !
Odgonetnite jezik!
Španjolski spada u velike svjetske jezike. Zato se isplati pohađati kurs ******og jezika i naučiti _______ kao strani jezik! Ovaj jezik se koristi daleko šire od prostora na kojem je nastao. U prošla vremena _______ se proširio u novi svijet osvajanjem Amerike. Ovaj jezik danas dominira prije svega u Srednjoj i Južnoj Americi! Oko 388 milijuna ljudi na svijetu trenutno govori _______ kao materinski jezik. Od tog broja samo u SAD-u živi oko 45 milijuna.

Osim u Španjolskoj _______ se govori i u Meksiku. Španjolski je također materinski jezik u velikom dijelu Srednje i Južne Amerike. 200 milijuna Brazilaca takođe dosta dobra razumiju _______. Jezička bliskost s portugalskim je veoma velika. A _______ spada u romanske jezike. Jezik je nastao u prošlosti iz govornog latinskog kasnog antičkog doba. U romanske jezike spadaju i portugalski, francuski, talijanski i rumunjski. Puno riječi u ovim jezicima su međusobno slične i zato se lakše uče. Važne podatke o jeziku i kulturi ćete naći u ******om Kulturnom institutu Instituto Cervantes.