hrvatski » engleski UK   Aktivnosti na godišnjem odmoru


48 [četrdeset osam]

Aktivnosti na godišnjem odmoru

-

+ 48 [forty-eight]

+ Vacation activities

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Je li plaža čista? Is t-- b---- c----? +
Može li se tamo kupati? Ca- o-- s--- t----? +
Nije li opasno tamo se kupati? Is--- i- d-------- t- s--- t----? +
   
Može li se ovdje iznajmiti suncobran? Ca- o-- r--- a s-- u------- / p------ h---? +
Može li se ovdje iznajmiti ležaljku? Ca- o-- r--- a d--- c---- h---? +
Može li se ovdje posuditi čamac? Ca- o-- r--- a b--- h---? +
   
Ja bih rado surfao / surfala. I w---- l--- t- s---. +
Ja bih rado ronio / ronila. I w---- l--- t- d---. +
Ja bih rado skijao / skijala na vodi. I w---- l--- t- w---- s--. +
   
Može li se iznajmiti daska za surfanje? Ca- o-- r--- a s--------? +
Može li se iznajmiti oprema za ronjenje? Ca- o-- r--- d----- e--------? +
Mogu li se iznajmiti vodene skije? Ca- o-- r--- w---- s---? +
   
Ja sam tek početnik. I’- o--- a b-------. +
Ja sam prosječno dobar / dobra. I’- m--------- g---. +
Snalazim se već s tim. I’- p----- g--- a- i-. +
   
Gdje je žičara? Wh--- i- t-- s-- l---? +
Imaš li sa sobom skije? Do y-- h--- s---? +
Imaš li skijaške cipele sa sobom? Do y-- h--- s-- b----? +
   

Jezik slika

Jedna njemačka poslovica kaže: Slika govori više od tisuću riječi. To znači da se slike često mogu brže razumjeti od govora. Slike također mogu brže prenositi emocije. Stoga se u reklamama koristi jako puno slika. Slike funkcioniraju drugačije od jezika. Pokazuju nam više stvari paralelno i djeluju cjelovito. To znači da cijela slika ima određeni učinak. U jeziku je potrebno više riječi. Međutim, slike i jezik idu jedno s drugim. Da bi se opisala slika, potreban nam je jezik. S druge strane, mnogi su tekstovi razumljivi tek kroz slike. Povezanost slike i jezika istražuju lingvisti. Međutim, postavlja se pitanje da li slike predstavljaju jedan zaseban jezik.

Kad se nešto snimi, možemo gledati slike. Međutim, poruka filma nije konkretna. Da bi slika funkcionirala kao jezik, mora biti konkretna. Što manje pokazuje, tim je poruka jasnija. Dobar primjer za to su piktogrami. Piktogrami su jednostavni i jednoznačni slikovni znakovi. Zamjenjuju verbalni jezik te kao takvi predstavljaju oblik vizualne komunikacije. Na primjer, svi znaju kako izgleda piktogram za zabranu pušenja. Na njemu je prikazana prekrižena cigareta. Slike globalizacijom postaju sve važnije. Jezik slika se također mora naučiti. On nije razumljiv u cijelom svijetu iako mnogi tako misle. Budući da naša kultura utječe na razumijevanje slika. Ono što vidimo ovisi o mnogo različitih čimbenika. Dakle, neki ljudi vidne e cigaretu, već samo tamne linije.
Odgonetnite jezik!
_______ spada u porodicu oko 40 turkijskih jezika. Najveća srodnost ******og je s azarbejdžanskim jezikom. To je materinski ili drugi jezik za više od 80 milijuna ljudi. Oni prvenstveno žive u ******oj i na Balkanu. Iseljenici su donijeli _______ i u Europu, Ameriku i Australiju. I na _______ su utjecali drugi jezici. U jezičkom fondu se prije svega nalaze riječi iz arapskog i francuskog.

Puno različitih dijalekata je odlika ******og jezika. Istanbulski dijalekt se pri tome smatra temeljem današnjeg književnog jezika. Gramatika poznaje ukupno šest padeža. Karakteristika ******og je također aglutinirajuća jezička struktura. To znači da se gramatički oblici izražavaju sufiksima. Redoslijed tih nastavaka je točno utvrđen, iako ih može biti mnogo. Ovaj princip razlikuje _______ od indogermanskih jezika.