hrvatski » engleski UK   U robnoj kući


52 [pedeset i dva]

U robnoj kući

-

+ 52 [fifty-two]

+ In the department store

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Idemo li u jednu robnu kuću? Sh--- w- g- t- t-- d--------- s----? +
Moram obaviti kupnju. I h--- t- g- s-------. +
Hoću puno toga kupiti. I w--- t- d- a l-- o- s-------. +
   
Gdje su uredski artikli? Wh--- a-- t-- o----- s-------? +
Trebam omotnice i papir za pisma. I n--- e-------- a-- s---------. +
Trebam kemijske i flomastere. I n--- p--- a-- m------. +
   
Gdje je namještaj? Wh--- i- t-- f--------? +
Trebam ormar i komodu. I n--- a c------- a-- a c---- o- d------. +
Trebam pisaći stol i police. I n--- a d--- a-- a b--------. +
   
Gdje su igračke? Wh--- a-- t-- t---? +
Trebam lutku i medvjedića. I n--- a d--- a-- a t---- b---. +
Trebam nogometnu loptu i šah. I n--- a f------- a-- a c---- b----. +
   
Gdje je alat? Wh--- a-- t-- t----? +
Trebam čekić i kliješta. I n--- a h----- a-- a p--- o- p-----. +
Trebam bušilicu i odvijač. I n--- a d---- a-- a s----------. +
   
Gdje je nakit? Wh--- i- t-- j-------- / j------ (a-.) d---------? +
Trebam lančić i narukvicu. I n--- a c---- a-- a b-------. +
Trebam prsten i naušnice. I n--- a r--- a-- e-------. +
   

Žene su nadarenije za jezike od muškaraca!

Žene su jednako inteligentne kao muškarci. U prosjeku i jedni i drugi imaju isti kvocijent inteligencije. Međutim, sposobnosti spolova se razlikuju. Muškarci, primjerice, bolje trodimenzionalno razmišljaju. Također bolje rješavaju matematičke zadatke. Žene, s druge strane, imaju bolje pamćenje. Pa bolje usvajaju jezike. Žene prave manje grešaka u pravopisu i gramatici. Također imaju veći vokabular i čitaju tečnije. Stoga u jezičnim testovima većinom postižu bolje rezultate. Razlog isticanja žena u jezicima leži u mozgu. Muški i ženski mozak su drugačije organizirani. Za jezike je odgovorna lijeva polutka mozga.

To područje kontrolira jezične procese. K tomu žene koriste obje polutke pri obradi jezika. Njihove dvije polutke mozga također bolje razmjenjuju informacije. Dakle, ženski mozak je kod jezične obrade aktivniji. Na taj su način žene u mogućnosti učinkovitije obrađivati jezik. Još nije poznato zašto se ta dva mozga razlikuju. Neki istaživači smatraju da je biologija uzrok tome. Ženski i muški geni utječu na razvoj mozga. Priroda muškaraca i žena ovisi i o hormonima. Drugi pak kažu da odgoj utječe na naš razvoj. Budući da se sa ženskom djecom više priča te im se više čita. Dječaci, s druge strane, dobivaju više tehničkih igračaka. Dakle, moguće je da naša okolina oblikuje naš mozak. S druge strane, određene razlike postoje diljem svijeta. U svakoj kulturi djeca se drugačije odgajaju...
Odgonetnite jezik!
_______ spada u mon-kmerske jezike. To je maternji jezik više od 80 milijuna ljudi. Nije u srodstvu s kineskim. Veliki dio jezičkog fonda je, međutim, kineskog porijekla. Razlog tomu je što je ****** bio 1000 godina pod dominacijom Kine. U doba kolonijalizma francuski je imao veliki utjecaj na razvoj ******skog. _______ je tonski jezik.

To znači da visina tona slogova odlučuje o njihovom značenju. Pogrešan izgovor može izgovoreno potpuno promijeniti ili čak obesmisliti. U ******skom se ukupno razlikuje šest visina tonova. Jezik danas koristi latinična slova. Prije su se koristili kineski pisani znakovi. Pošto je _______ izolirajući jezik, riječi se ne dekliniraju. Jezik je još uvijek nedovoljno istražen… Otkrijte ga, zaista se isplati!