hrvatski » engleski UK   zamoliti za nešto


74 [sedamdeset i četiri]

zamoliti za nešto

-

+ 74 [seventy-four]

+ asking for something

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
Možete li mi ošišati kosu? Ca- y-- c-- m- h---? +
Ne prekratko, molim. No- t-- s----- p-----. +
Malo kraće, molim. A b-- s------- p-----. +
   
Možete li razviti fotografije? Ca- y-- d------ t-- p-------? +
Fotografije su na CD-u. Th- p------- a-- o- t-- C-. +
Fotografije su u kameri. Th- p------- a-- i- t-- c-----. +
   
Možete li popraviti sat? Ca- y-- f-- t-- c----? +
Staklo je polomljeno. Th- g---- i- b-----. +
Baterija je prazna. Th- b------ i- d--- / e----. +
   
Možete li oglačati košulju? Ca- y-- i--- t-- s----? +
Možete li očistiti hlače? Ca- y-- c---- t-- p---- / t-------? +
Možete li popraviti cipele? Ca- y-- f-- t-- s----? +
   
Možete li mi dati vatre? Do y-- h--- a l----? +
Imate li šibice ili upaljač? Do y-- h--- a m---- o- a l------? +
Imate li pepeljaru? Do y-- h--- a- a------? +
   
Pušite li cigare? Do y-- s---- c-----? +
Pušite li cigarete? Do y-- s---- c---------? +
Pušite li lulu? Do y-- s---- a p---? +
   

Učenje i čitanje

Učenje i čitanje idu skupa. To posebno vrijedi kod učenja stranih jezika. Tko želi dobro naučiti novi jezik, mora čitati puno tekstova. Prilikom čitanja literature na stranom jeziku, obrađujemo cijele rečenice. Tako naš mozak može naučiti vokabular i gramatiku u kontekstu. To mu pomaže kod pohranjivanja novih sadržaja. Naše pamćenje ima poteškoća pamtiti pojedine riječi. Kod čitanja učimo značenja riječi. Tako razvijamo osjećaj za novi jezik. Naravno da literatura na stranom jeziku ne smije biti preteška. Moderne kratke priče ili krimići su često zabavni. Dnevne novine su u prednosti zbog svoje aktualnosti. Dječje knjige ili stripovi pogodni su za učenje.

Sličice olakšavaju razumijevanje novog jezika. Svejedno je koju literaturu odaberete – ona bi morala biti zabavna! To znači da bi trebala imati puno radnje, tako da jezik bude raznolik. Tko ne nađe ništa, može koristiti i specijalizirane udžbenike. Postoji mnogo knjiga s jednostavnim tekstovima za početnike. Važno je da se kod čitanja uvijek koristi rječnik. Čim se naiđe na nepoznatu riječ, trebalo bi je pogledati. Naš mozak se aktivira čitanjem i brzo uči nove sadržaje. Za sve riječi koje su nepoznate, formira se datoteka. Tako ih se može često ponavljati. Također pomaže da se nepoznate riječi označe bojom. Svaki sljedeći put se one mogu odmah prepoznati. Tko svaki dan puno čita na stranom jeziku, brzo napreduje. Budući da naš mozak uči brzo oponašati novi jezik. Može se desiti da jednom samo počnemo razmišljati na stranom jeziku...
Odgonetnite jezik!
Talijanski spada u romanske jezike. To znači da se razvio iz latinskog. Talijanski je materisnki jezik za oko 70 milijuna ljudi. Većina njih živi u ******i. Ali talijanski se razumije i u Sloveniji i Hrvatskoj. Kolonijalnom politikom jezik se prije proširio do Afrike. U Libiji, Somaliji i Eritreji i danas puno starijih ljudi razumije talijanski.

I brojni iseljenici donose ovaj jezik u novu domovinu. Prije svega u Južnoj Americi ima puno zajednicа koje govore talijanski. Tamo se često talijanski pomiješao sa španjolskim pa su se stvorili novi jezici. Posebnost talijanskog je puno različitih narječja. Neki znanstvenici govore pri tome čak o posebnim jezicima. Pravopis talijanskog nije težak, on se oslanja na izgovor. Za mnoge je talijanski najljepši jezik na svijetu! Možda i zato što je to jezik glazbe, dizajna i kulinarstva?