hrvatski » engleski UK   Genitiv


99 [devedeset i devet]

Genitiv

-

+ 99 [ninety-nine]

+ Genitive

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiEnglish UK
mačka moje prijateljice my g----------- c-t +
pas moga prijatelja my b---------- d-g +
igračke moje djece my c--------- t--s +
   
To je mantil mojeg kolege. Th-- i- m- c---------- o-------. +
To je auto moje kolegice. Th-- i- m- c---------- c--. +
To je posao mojih kolega. Th-- i- m- c---------- w---. +
   
Dugme od košulje je otpalo. Th- b----- f--- t-- s---- i- g---. +
Ključ od garaže je nestao. Th- g----- k-- i- g---. +
Šefovo računalo je pokvareno. Th- b---- c------- i- n-- w------. +
   
Tko su djevojčini roditelji? Wh- a-- t-- g----- p------? +
Kako da dođem do kuće njenih roditelja? Ho- d- I g-- t- h-- p------- h----? +
Kuća stoji na kraju ulice. Th- h---- i- a- t-- e-- o- t-- r---. +
   
Kako se zove glavni grad Švicarske? Wh-- i- t-- n--- o- t-- c------ c--- o- S----------? +
Koji je naslov knjige? Wh-- i- t-- t---- o- t-- b---? +
Kako se zovu susjedova djeca? Wh-- a-- t-- n---- o- t-- n---------- / n--------- (a-.) c-------? +
   
Kada su dječji školski praznici? Wh-- a-- t-- c--------- h-------? +
Kada su liječnikovi termini za pacijente? Wh-- a-- t-- d------- c----------- t----? +
Kada je otvoren muzej? Wh-- t--- i- t-- m----- o---? +
   

Bolja koncentracija = bolje učenje

Prilikom učenja se moramo koncentrirati. Naša cjelokupna pažnja se mora usmjeriti na jednu stvar. Sposobnost koncentracije nije urođena. Prvo moramo naučiti koncentrirati se. To se obično događa u vrtiću ili školi. Sa šest godina djeca se mogu koncentrirati oko 15 minuta. Četrnaestogodišnjaci se mogu koncentrirati i raditi duplo više od toga. Koncentracijska faza odraslih traje oko 45 minuta. Nakon nekog vremena koncentracija popušta. Učenici tada gube interes za materiju. Također nije isključeno da se umore ili postanu živčani. Učenje time postaje teže. Memorija ne može toliko učinkovito pohranjivati sadržaj.

Međutim, koncentracija se može povećati! Vrlo je važno da se osoba prije učenja dobro naspava. Onaj tko je umoran može se koncentrirati samo na kratko vrijeme. Kad smo umorni naš mozak pravi više grešaka. Naše emocije također utječu na našu koncentraciju. Tko želi učinkovito učiti, trebao bi biti u neutralnom emotivnom stanju. Previše pozitivnih ili negativnih emocija sprječava uspješno učenje. Naravno da se osjećaji ne mogu uvijek kontrolirati. No može ih se pokušati ignorirati tokom učenja. Onaj tko se želi koncentrirati mora biti motiviran. Kod učenja trebamo uvijek pred sobom imati cilj. Samo tada je naš mozak spreman na koncentraciju. Za dobru koncentraciju također je važno mirno okruženje. Također: Pri učenju treba piti puno vode; to vas drži budnima... Tko se pridržava ovih savjeta, sigurno ostaje dugo koncentriran!
Odgonetnite jezik!
_______ je materinski jezik oko 75 milijuna ljudi. Spada u dravidske jezike. _______ se govori prvenstveno u jugoistočnoj Indiji. Poslije jezika hindu i bengali to je jezik kojim govori najviše ljudi u Indiji. Prije su se pisani i govorni _______ dosta razlikovali. Skoro bi se moglo reći da su to bila dva različita jezika. Onda je književni jezik moderniziran, tako da se svuda može koristiti.

_______ se dijeli na puno dijalekata, pri čemu se sjeverni smatraju posebno čistim. Izgovor nije baš jednostavan. U svakom slučaju bi izgovor trebalo vježbati s govornikom materinskog jezika. _______ koristi vlastito pismo. To je mješavina abecede i slogovnog pisma. Osobenost pisma su mnogi okrugli oblici. Oni su tipični za južnoindijska pisma. Učite _______ jer se s njim ima puno toga otkriti!