hrvatski » španjolski   U zoološkom vrtu


43 [četrdeset i tri]

U zoološkom vrtu

-

+ 43 [cuarenta y tres]

+ En el zoológico

Kliknite da vidite tekst:   
hrvatskiespañol
Tamo je zoološki vrt. Ah- e--- e- z--------. +
Tamo su žirafe. Ah- e---- l-- j------. +
Gdje su medvjedi? ¿D---- e---- l-- o---? +
   
Gdje su slonovi? ¿D---- e---- l-- e--------? +
Gdje su zmije? ¿D---- e---- l-- s---------? +
Gdje su lavovi? ¿D---- e---- l-- l-----? +
   
Imam fotoaparat. (Y-) t---- u-- c----- f----------. +
Imam filmsku kameru. (Y-) t---- t------ u-- v----------. +
Gdje je baterija? ¿D---- e---- l-- p---- / b-------? +
   
Gdje su pingvini? ¿D---- e---- l-- p--------? +
Gdje su klokani? ¿D---- e---- l-- c-------? +
Gdje su nosorozi? ¿D---- e---- l-- r-----------? +
   
Gdje je toalet? ¿D---- e--- e- l-----? +
Tamo je kafić. Ah- h-- u-- c--------. +
Tamo je restoran. Ah- h-- u- r----------. +
   
Gdje su deve? ¿D---- e---- l-- c-------? +
Gdje su gorile i zebre? ¿D---- e---- l-- g------ y l-- c-----? +
Gdje su tigrovi i krokodili? ¿D---- e---- l-- t----- y c---------? +
   

Baskijski jezik

U Španjolskoj postojе četiri priznatа jezika. Tu spadaju španjolski, katalonski, galicijski i baskijski jezik. Baskijski jezik jedini nema romanskih korijena. Govori se u španjolsko-francuskom pograničnom području. Baskijski jezik govori oko 800.000 ljudi. Baskijski se svrstava među najstarije jezike u Europi. Međutim, porijeklo tog jezika još uvijek nije poznato. Stoga lingvistima baskijski jezik i dan-danas predstavlja zagonetku. Baskijski je također jedini izolirani jezik Europe. To znači da nije genetski povezan ni s jednim jezikom. To može biti zbog geografskog položaja. Baskijski narod je oduvijek živio izolirano u planinama i uz obalu. Na taj je način jezik preživio invazije Indoeuropljana.

Pojam bask potječe od latinske riječi vascones. Baski sami sebe nazivaju Euskaldunak ili onaj koji govori baskijski. To pokazuje koliko se zapravo identificiraju sa svojim jezikom Euskara. Euskara se stoljećima prenosio prvenstveno usmeno. Zato postoji mali broj pisanih izvora. Jezik još uvijek nije do kraja normiran. Većina Baskijaca su dvo- ili višejezični govornici. Unatoč tomu jako njeguju baskijski jezik i kulturu. Budući da je Baskija autonomna zajednica. To olakšava jezične procese i kulturne programe. Djeca mogu birati između pohađanja baskijske i španjolske nastave. Također postoje različite vrste baskijskih sportova. Čini se da kultura i jezik Baskijaca ima budućnost. Postoji jedna riječ na baskijskom koju poznaje cijeli svijet. To je prezime “El Che” -- ... da, tako je, Guevare! Baskijski jezik U Španjolskoj postoji četiri priznatih jezika. Tu spadaju španjolski, katalonski, galicijski i baskijski jezik. Baskijski jezik jedini nema romanskih korijena. Govori se u španjolsko-francuskom pograničnom području. Baskijski jezik govori oko 800.000 ljudi. Baskijski se svrstava među najstarije jezike u Europi. Međutim, porijeklo tog jezika još uvijek nije poznato. Stoga lingvistima baskijski jezik još dan danas predstavlja zagonetku. Baskijski je također jedini izolirani jezik Europe. To znači da nije s nijednim drugim jezikom genetski povezan. To može biti zbog geografske situacije. Baskijski narod je oduvijek živio izolirano u planinama i uz obale. Na taj je način jezik preživio invaziju Indoeuropljana. Pojam bask potječe od latinske riječi vascones. Baski sami sebe nazivaju Euskaldunak, ili baskijski govornik. To pokazuje koliko se zapravo identificiraju sa svojim jezikom Euskara. Euskara se stoljećima prenosio prvenstveno usmeno. Stoga postoji mali broj pismenih izvora. Jezik još uvijek nije do kraja normiran. Većina Baskijaca su dvo- ili višejezični govornici. Unatoč tomu jako njeguju baskijski jezik i kulturu. Budući da je Baskija autonomna zajednica. To olakšava jezično-političke procese i poteškoće glede kulture. Djeca mogu birati između pohađanja baskijske i španjolske nastave. Također postoje različite vrste baskijskih sportova. Čini se da kultura i jezik Baskijaca ima budućnost. Postoji jedna riječ na baskijskom koju poznaje cijeli svijet. To je prezime “El Che” -- ... da, tako je, Guevare!
Odgonetnite jezik!
Španjolski spada u velike svjetske jezike. Zato se isplati pohađati kurs ******og jezika i naučiti _______ kao strani jezik! Ovaj jezik se koristi daleko šire od prostora na kojem je nastao. U prošla vremena _______ se proširio u novi svijet osvajanjem Amerike. Ovaj jezik danas dominira prije svega u Srednjoj i Južnoj Americi! Oko 388 milijuna ljudi na svijetu trenutno govori _______ kao materinski jezik. Od tog broja samo u SAD-u živi oko 45 milijuna.

Osim u Španjolskoj _______ se govori i u Meksiku. Španjolski je također materinski jezik u velikom dijelu Srednje i Južne Amerike. 200 milijuna Brazilaca takođe dosta dobra razumiju _______. Jezička bliskost s portugalskim je veoma velika. A _______ spada u romanske jezike. Jezik je nastao u prošlosti iz govornog latinskog kasnog antičkog doba. U romanske jezike spadaju i portugalski, francuski, talijanski i rumunjski. Puno riječi u ovim jezicima su međusobno slične i zato se lakše uče. Važne podatke o jeziku i kulturi ćete naći u ******om Kulturnom institutu Instituto Cervantes.