македонски » черкеcки   Прилози


100 [сто]

Прилози

-

100 [шъэ]
100 [shje]

Наречие
Narechie

100 [сто]

Прилози

-

100 [шъэ]
100 [shje]

Наречие
Narechie

Кликнете за да го видите текстот:   
македонскиадыгабзэ
веќе еднаш – никогаш досега зэ----- – д---- з----
z-------- – d----- z---i
Дали веќе сте биле во Берлин? Бе---- з------ у-------?
B----- z-------- u--------?
Не, никогаш досега. / Не, сеуште не . Хь--- д---- з---- с---------.
H---- d----- z---- s-----------.
   
некој – никој зы--- – з-
z---- – zi
Познавате ли овде некој? Зы---- м----- а--- о---?
Z------ m------- a------- o----?
Не, не познавам никого. Хь--- м----- а--- з- с------.
H---- m------- a------- z- s---------.
   
уште – не повеќе дж--- – а- н-----
d----- – a--- n-----e
Ќе останете ли уште долго овде? Мы- д---- б--- у-------?
M---- d----- b----- u------------?
Не, јас не останувам повеќе тука. Хь--- м-- а- н----- с---------.
H---- m---- a--- n------ s---------------.
   
уште нешто – ништо повеќе дж--- з----- – а- н--- з- (з---)
d----- z------ – a--- n--- z- (z---)
Сакате ли да се напиете уште нешто? Дж--- з------ у---- п--------?
D----- z------- u---- p--------?
Не, јас не сакам ништо повеќе. Хь--- а- н--- з--- с-----.
H---- a--- n--- z--- s-----.
   
веќе нешто – сеуште ништо зы---- – д---- з- (з-----)
z------ – d----- z- (z-----)
Јадевте ли веќе нешто? Зы---- ш----------?
Z------ s----------?
Не, јас сеуште немам јадено ништо. Хь--- с- д---- з----- с-------.
H---- s-- d----- z----- s--------.
   
уште некој – никој повеќе дж--- з----- – а- н----- з- (з-----)
d----- z------ – a--- n------ z- (z-----)
Сака ли уште некој кафе? Дж--- з----- к--- ф--?
D----- z------ k--- f---?
Не, никој повеќе. Хь--- а- н----- з-.
H---- a--- n------ z-.